Početna Oko nas Tivat Trimarani “Elettra” i “Graziana” od večeras u javnoj linijskoj plovidbi Bokom

Trimarani “Elettra” i “Graziana” od večeras u javnoj linijskoj plovidbi Bokom

9

Sa tivatskih Pina večeras u 19 h biće porinuti prvi solarni i hibridni trimarani za putnički prevoz u Boki Kotorskoj, najavljeno je iz UNDP-a.

Solarni brod Elettra i hibridni Graziana dio su projekta Bella Boka, a sagradila ih je istoimena kompanija, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne Komore Crne Gore i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

“Projektom Bella Boka – održivi vodeni transport solarnim trimaranima u Boki Kotorskoj uspostaviće se javni linijski prevoz kroz Bokokotorski zaliv, što će pozitivno uticati na rješavanje problema zagušenja u drumskom saobraćaju, posebno tokom ljetnje sezone, kada se zbog gužvi u saobraćaju od Kotora do Herceg Novog, u najboljem slučaju, stiže se za sat i po, do dva. Brodovima, trajanje tog putovanja biće prepolovljeno”, navodi se u saopštenju.

Ukupna investicija ovog jedinstvenog projekta na Mediteranu je 4.259.000 EUR, dok sufinansiranje preko UNDP projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori iznosi 150.000 EUR.

Projekat će takođe uticati na smanjenje nivoa emisija štetnih gasova, uključujući CO2, te ponuditi posjetiocima uzbudljiv i inspirativan doživljaj ekološkog putovanja, ali i podržati razvoj Crne Gore kao ekološki prihvatljive turističke destinacije. Predviđena je izgradnja još 4 hibridna plovila, kapaciteta 60 osoba, po brodu i 5 potpuno električnih brodova kapaciteta 30 osoba, po brodu.

“Ovaj projekat oživljava tradiciju korišćenja vodenih puteva u Boki Kotorskoj za prevoz građana i turista, što je gotovo zaboravljeno tokom proteklih decenija”, ističu u UNDP-u.

Na svečanosti porinuća trimarana govoriće: predsjednik Opštine Tivat, dr Siniša Kusovac, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i direktor i gen. menadžer kompanije Bella Boka, Ricardo Bonetti.

Što je trimaran?

Trimaran je naziv za čamac, odnosno brod koji se sastoji od glavnog i dva pomoćna trupa (ama).

Izmislili su ga Polinežani prije 4000 godina, te im je, uz katamaran, omogućio naseljavanje udaljenih ostrva Okeanije.

Trimaran je mnogo brži, lakši i stabilniji od jednotrupnih brodova. Danas je jako popularan među sportskim jedriličarima.

9 Komentari

  1. Prva objava pre 2 meseca je ukljucivala i objasnjenje da ce biti 13 stajalista duz zaliva gde ce brodovi pristajati. Sada o tome nema reci. Svima nama koji svakodnevno putujemo ka HN mozda treba prevoz do Bijele, Kumbora, Zelenike ali nazalost iz dostupnih podataka nema pojasnjenja da li se ovde radi samo o direktnoj liniji ili ne. Unapred se zahvaljujem organizatoru /novinama / portalima /turustickim organizacijama na objavi ove informacije.
    P.S. Predlog za pomeranje jutarnjeg polaska iz TV na 7:30h jer ukoliko prevoz treba da sluzi gradjanima Boke, radno vrijeme mnogih institucija je daleko pre 9 casova.

  2. Prije tri dana kada je ovo najavljeno rečeno je da će svaki od brodova nositi „ prepoznatljiva imena i nazive znamenitosti Boke“ a sad „Elettra“ i „Graziana“

    16
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code