Početna Sport Trka Kameno (Čakotin) Sky Mini Extreme, za vještije alpiniste

Trka Kameno (Čakotin) Sky Mini Extreme, za vještije alpiniste

0

Ovog vikenda, 9.decembra  biće održano III kolo LAZURE novske sky MINI trali lige, u organizaciji NVO Orjen Outdoor i AK Niskogorci. Planirana je nešto ekstremnija trka, nazvana Kameno (Čakotin) Sky Mini Extreme. Staza je duga 5,4 km / 300 m D+ (metara ukupnog uspona). To je ujedno i šesti program iz kalendara zimskih dešavanja “Orjen – planina kraj mora”.

Početak trke je u 10 časova, a prijave se mogu obaviti do 9:30, kod kafe bara Karakas na Kamenom.

Podršku i ovoga puta su pružili LAZURE Marina & Hotel i Agencija za zaštitu i razvoj Orjena, kao i prijatelj trke “Suplement store Montenegro” koji su za najbolje spremili poklone.

– Start trke je na Kamenom kod Caffe bar-a “Karakas”. Prvi dio staze je lagan i ide prema arheološkom nalazištu Đevojačke grede, a nakon toga se spušta u stari kamenolom “Prvoborca”,  gdje je i prva kontrolna štipavica KT 1 Kamenolom gdje je obavezno čekiranje. Nakon čekiranja, staza vodi do starog puta kroz Kotobilj, sadašnja rekreativna zona “Kameno” i ide do vidikovca Tajno brdo na 490 m,  gdje je planirana druga kontrolna tačka KT 2 TAJNO BRDO. Tu je takođe obavezno čekiranje -napominju organizatori.

Staza sa starog (asfaltnog) puta skreće na Tajno brdo i poslije čekiranja vraća se istim putem na isti stari (asfaltni) put, a nakon toga nastavlja na stazu koja ide južno prema Kotobiljskom izvoru i izvoru Zelenac. Na raskrsnici u podnožju Tajnog brda biće  volonter koji će usmjeravati učesnike.

Jednim kratkim dijelom staza vodi prometnim asfaltnim putem Herceg Novi – Trebinje, pa stoga organizatori mole učesnike da vode račina o bezbjednosti. Kod izvora Zelenac staza naglo skreće desno u tehnički zahtjevan dio prema vrhu Čakotin (cilj) gdje je potrebno iskustvo kretanja u planini.

– Posebno treba voditi računa o ličnoj bezbjednosti kao i o bezbjednosti trkača u blizini, ako dođe do proklizavanja. Svi trkači učestvuju na sopstvenu odgovornost – upozoravaju organizatori.

Na cilju će biti organizovana okrepa za sve trkače  ( voda i voće ), a u kafe baru “Karakas” i čaj nakon trke, na čemu organizatori zahvaljuju Goranu Stanovčiću, koji uvijek izlazi u susret.

– Ovo kolo karakteriše ekstremnost i  staza, iako ne duga, ima puno djelova gdje će biti potrebne vještine alpinizma. Iako je prvobitno bilo predviđeno da se u odnosu na prošlogodišnju trku trči nešto drugačijom rutom, odnosno da se staza proteže umjesto kroz kamenolom, skrene na vidikovac Šilobod, a onda strmom i veoma tehnički zahtjevom stazom spušta na stari put, zbog najave lošeg vremena i kiše nismo htjeli da izlažemo takmičare realnoj opasnosti od proklizavanja, objašnjavaju organizatori. Zato su odlučili da trka ide ustaljenom rutom.

Startnina je 5 eura. Prijave se mogu obaviti i na linku https://goo.gl/forms/IFBbxjQeltHS03Oo1

Trka se boduje za novsku sky MINI trail ligu uspostavljenim sistemom bodovanja: svaka trka nosi, počevši od prvog mjesta, slijedeći broj bodova: 100, 88, 78, 72, 68, 66 i dalje svako mjesto po dva boda manje sve do tridesetog mjesta, gdje svako dalje mjesto nosi po bod manje. Od 10 trka lige zbir svih bodova sabira se za konačan poredak lige.

Pomoć i informacije na telefon +382 69 603 389 /// e-mail: orjenoutdoor@gmail.com  /// www.facebook.com/OrjenOutdoor

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code