Početna Društvo Trovanje ljubimaca na Crvenom krstu, slučajevi prijavljeni policiji

Trovanje ljubimaca na Crvenom krstu, slučajevi prijavljeni policiji

6

U Herceg Novom je u proteklih nekoliko dana ponovo prisutno trovanje vlasničkih pasa i mačaka, zbog čega su vlasnici otrovanih životinja podnijeli krivične prijave protiv mogućeg počinioca Centru bezbjednosti Herceg Novi, a slučajevi su prijavljeni i Službi komunalne policije Herceg Novi.

Trovanje pasa i mačaka se prema riječima sagovornika Radija Jadran dogodilo u blizini Zubne klinike na Crvenom krstu, priča za Radio Jadran, Marija Ivanović. Ona je apelovala na vlasnike ljubimaca da obrate više pažnje na ljubimce i njihovo kretanje, kako bi izbjegli mogućnost da ljubimci progutaju „sadržaj“ koji je bačen po ulici, a izgleda kao granula:

„Mi ovo više ne možemo podnijeti, s obzirom da ovo nije prvi slučaj trovanja koji nam se događa u neposrednom komšiluku, ovdje na Crvenom krstu. Meni je otrovan pas, a slikala sam mačku koja se borila za život i uginula od trovanja nakon par minuta. Prošle godine sam izgubila psa takođe od trovanja. Ovoga puta, u blizini Zubne klinike, moj pas je progutao nešto što je izgledalo kao granula, crvene boje. Ja nijesam vidjela ko je otrov bacio, sumnjamo na nekoga i tim povodom dali smo iskaz u policiji, kao i komšije, a slučaj smo prijavili Službi komunalne policije Herceg Novi. Nadam se da će sudski proces biti pokrenut, a počinioc/i kažnjen/i“, priča nam Marija.

Zastrašujuće je, kako dodaje, ukoliko se ispostavi da otrov za pse/mačke „bacaju“ prve komšije, budući da je riječ o ljubimcima koji se igraju sa djecom po naselju. Službenici policije i Službe komunalne policije došli su na mjesto trovanja nakon pola sata, međutim, sve je bilo oprano, dodaje Marija.

Ona upozorava i roditelje da obrate pažnju na djecu, budući da ti otrovi izgledaju kao male krede. Nada se da će sud pokrenuti postupak, u okviru kojeg bi trebalo da se utvrdi gdje je otrov kupljen i kome je prodat, budući da se ne može kupiti bez lične karte, navodi naša sagovornica. Pas joj je, kako kaže, ovog puta preživio, nakon tri teška dana borbe sa „čišćenjem“ organizma. Prethodnom psu, koji im je otrovan prošle godine, nijesu mogli pomoći. Ono što je, kako dodaje, raduje, je što je policija nakon prijave, češće obilazila teren.

VetMedic: Od početka godine prijavljeno 20ak slučajeva trovanja

U Veterinarskoj ordinaciji VetMedic na Savini Radiju Jadran su kazali da su otpočetka godine do sada imali dvadesetak slučajeva trovanja pasa ili mačaka. Stoga, veterinar Boško Medić, apeluje na vlasnike pasa da ljubimcima obavezno stavljaju korpe i povodac i obrate pažnju na njihovo kretanje.

Iz dosadašnjeg iskustva, Medić kaže da su se za trovanje uglavnom koristili insekticidi:

„Riječ je o vrlo akutnim trovanjima, gdje u roku od 20 minuta do pola sata životinja ugine ukoliko joj se ne pruži pomoć. Vlasnici obično ne vide kada životinja uzme otrov nego tek kad on počne da djeluje. U zavisnosti od otrova, zavisi i način „čišćenja“ životinjskog organizma. Ukoliko postoji mogućnost, najbolje bi bilo da ljubimac oralno izbaci toksin. Neki otrovi izazivaju povišenu tjelesnu temperaturu, pa bi u tom slučaju životinju trebalo rashlađivati, kako ne bi došlo do problema sa moždanom supstancom, koje kasnije izazivaju trajne posljedice na mozgu“, priča Medić.

On dalje dodaje da je uglavnom riječ o namjernim trovanjima pasa.

Dokazivanje trovanja pasa zahtjevan je sudski proces, a u Crnoj Gori ne postoji institucija koja se time bavi. Ukoliko se neko od vlasnika za to odluči, uzorci se moraju slati na VMA u Beograd, što je skupa procedura, za koju bi trebalo izdvojiti 70/80 eura.

Za eventualni oporavak ljubimaca nakon trovanja, ključno je vrijeme u kojem vlasnici stignu do veterinarske ordinacije:

„Minuti su važni, jer kako vrijeme prolazi, temperatura raste, nastaju procesi na mozgu od kojih psi kasnije mogu oslijepiti, ne mogu da hodaju, što može trajati dvije sedmice. Postoje i dugoročne posljedice da pas nakon godinu ima „tikove“, vezane za nervni sistem. Dešavalo se i da psi tokom oporavka uginu“, priča nam Medić.

Iz dosadašnjih slučajeva trovanja pasa, na osnovu boje psećih usta ili izlučevina, koje su bile obično plave boje, Medić kaže da pretpostavljaju da su korišćeni otrovi za puževe koji se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, koji su u slobodnoj prodaji. Bilo je slučajeva kad su pseće izlučevine bile i žute boje, što je upućivalo na to da je za trovanje korišćen insekticid za zaštitu voća.

Policija pronašla ostatke otrova, slučaj prijavljen tužilaštvu

U Službi komunalne policije Herceg Novi prijave za trovanje životinja evidentirane su proteklog vikenda, u blizini lokala Tri šešira na Crvenom krstu, potvrdio je za Radio Jadran, v.d. načelnika Službe, Zoran Bijelić.

„Naši i službenici policije izašli su na teren i pronašli neki otrov, mi smo slučaj prijavili tužilštvu. Otrovane životinje nijesmo našli, ali ostatke otrova pronašla je policija. Sve je proslijeđeno tužilaštvu“, kazao je kratko Bijelić.

6 Komentari

  1. Grijeh je ubiti zivotinju,psa,macku.Vlasnika je dosta neodgovornih.Izmeti su svuda po trotoarima.Nijesam skoro vidjela Niti jednog vlasnika da kupi izmet kesom,ostavlja ga maloj djeci I odraslima da se susi,I raznosi vjetrom.Ne znamo vise sto disemo,problemi zdravstveni su evidetni I bez ove otrovi kineske?Treba kaznjavat vlasnike,visokim kaznama,otvorit broj telefona,gdje se moze prijaviti nesavjesni vlasnici pasa.

    4
    1
    • To se apsolutno slazem. Eto uvjek nosim kesice kad idemo u djir. Eto u nekim uredjenijim drzavama sam imala priliku da vidim da pored kanti za smece stoje besplatne papirne kese sa papirnim lopaticama za one koji nemaju kesicu pokupe izmet svog psa. Ali to u svakom slucaju nije opravdanje za bacanje otrova na javne povrsine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code