‘’TRUMPET CALLIN’’ NA DON BRANKOVIM DANIMA MUZIKE

‘’TRUMPET CALLIN’’ NA DON BRANKOVIM DANIMA MUZIKE

140
0
Podijeli

Na 13. Don Brankovim danima muzike predstaviće se učenici muzičkih škola u Kotoru i Budvi koje već nekoliko dana na Kotor Artu priprema džez trubač Dragoslav Fredi Stanisavljević, uz asistenciju trubača Novaka Mijovića.

Učesnici koncerta pod nazivom ”Trumpet callin” su Stefan Knežević, Ljubomir Babić, Boško Bismiljak, Alen Isljamović, Miloš Katurić i Luka Pejović, svi iz klase prof. Momira Petričevića,
Učenici će se oprobati u džez improvizaciji na kotorskoj Pjaci od salate, u 21 sat.
Kako Fredi Stanisavljević ističe, ideja „džez konverzacije” između dvije ili više truba nastala je prije jednog vijeka paralelno sa začetkom Nju Orleans džeza, prvim ozbiljnim stilom u džez muzici.
Ideja „džez konverzacije” između dvije ili više truba nastala je prije jednog vijeka paralelno sa začetkom Nju Orleans džeza, prvim ozbiljnim stilom u džez muzici.
Bluz, kao forma, idealan je poligon, kako harmonski, tako i metrički za izvorni „Trumpet Call”. Kroz bluz dočaravamo nastanak džeza, umjetničke muzike XX vijeka, u kojoj je prisutno duhovno i ritmičko nasljeđe afričkog kontinenta, ali kroz harmonski tok prepoznajemo pravila klasične muzike koja je na američkom tlu prihvaćena kroz kolonizaciju.
Razgovor između dvije ili više truba bio je prisutan u svim emotivnim stanjima američkog juga. Trube su se dozivale i improvizovale kada su se djeca rađala, kada se odlazilo u ratove, kada se organizovano slavilo, kada su se ljudi vjenčavali i posebno kada su se sahranjivali.
Iako je džez muzika iznјedrila razne stilove dok se razvijala (negdje do kraja šezdesetih godina XX vijeka), „trumpet call” je imao svoje važno mjesto u svakom od njih.
Prezentacija studentske umjetničke radionice Pisanje grada koja je održana u okviru 6. Kotor Arta, biće večeras priređena na Pjaci od kina od 22 sata.
Fokus ovogodišnjeg Pisanja grada bio je na kotorskim bedemima, koji su studentima bili željeni prostor mašte, scena za razvoj umjetničkih ideja, mjesto konkretnih događaja i perspektiva za pogled na grad.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code