Početna Društvo Tune u zalivu Boke: Mirko Mandić ulovio kapitalca od 72 kg

Tune u zalivu Boke: Mirko Mandić ulovio kapitalca od 72 kg

5

Dugogodišnji sportski ribolovac iz Kamenara i član Kluba sportskih ribolovaca u Đenovićima, Mirko Mandić, juče popodne vratio se s mora sa najvećim ulovom – tunom, kapitalcem od 72 kg, dugim  1,9 m.

Tunu je kako kaže “udario” podno Perasta, na oko 30 m dubine, međutim žilava borba vodila se skoro čitav sat, priča za Radio Jadran Mandić.

– Lovio sam tzv. tehnikom spinninga. “Udario” sam je štapom kod Perasta, ali me “vukla” sve do Orahovca, Dražinog vrta ili Bajove kule…tu negdje. Uglavnom, na sredini zaliva sam je savladao. Pratio sam je, držao u nateg dok nije izgubila snagu. Zatim mi je pukao štap i morao sam je podići. Tada je već bila pala i u mulj, a uz to i najlon joj se zamotao oko repa – priča o ovoj ribarskoj avanturi Mirko.

Na barci je bio sam i praktično je sam izvukao, kako kaže “još jednog čovjeka” iz vode, budući da su on i tuna približne i visine i težine.

Posljedica “poduhvata” danas je i “slatka” upala mišića, dodaje Mandić uz osmjeh.

Tuna u zalivu Boke tokom zime nije rijetkost, jer dosta njih u toplijem moru “prezimi”. Ribari primjećuju da su  ušle u zaliv  početkom decembra, a najviše ih je bilo oko Ljute. Nakon nekoliko burovitih dana, nastanile su se ispod Perasta.

– Vide se one, jer “skaču” i onda “privlače” galebove”- dodaje Mirko.

Naš sagovornik navodi i da je u decembru zamalo uhvatio još jednu, međutim, uspjela je da se otrgne, tako da je ovo bio prvi veći ulov ujedno u ovoj godini.

Mirko je za ovaj lovački podvig koristio od opreme: štap Penn 30 lbs, pukao kad je riba izgubila snagu, mašinica Daiwa BG 6500, struna Daiwa 0,35 (8 niti), predvez 0,7 mm i mamac poper, najveći u prodaji.

Mandić se sportskim ribolovom bavi oko 4 decenije, a najviše lovi palamide. Ova tuna bila je prva i najveća  riba koju je do sada ulovio.

5 Komentari

  1. Bravo mestre svaka cast i da vas je dvoje bilo a ne ti sam..
    Nauk mladima batalite se kocke i kladionica stap u ruke i u ribu a morsko dobro i ostali neka nadju malo sluha i pomognu pecarose pogotuvo sportske..

    32
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code