Početna Društvo Turisti stigli, ali plaže još nisu umivene

Turisti stigli, ali plaže još nisu umivene

20

Iako je kupališna sezona otvorena još za prvomajske praznike, većina kupališta u Hrceg Novom još nije sređena. Na mnogima još ima šuta, plastične ambalaže, murave, a zakupci, ili radnici “Čistoće”, koji imaju obavezu da čiste javne plaže, tek se spremaju za taj posao.

Plažni mobilijar, sa tablom-pravilnikom o plažnom redu, sem na nekim hotelskim kupalištima, još nije postavljen, pa je korišćenje plaža slobodno.

Do sada je zakupljeno preko 100 kupališta u hercegnovskoj opštini, a šta čekaju zakupci? Jer, gosti su stigli ranije no prošle godine.

U Herceg Novom boravi skoro 5 hiljada turista, 29% više nego u istom periodu lani. Makar tako je po posljednjem statsitičkom biltenu TO Herceg Novi.

Za hitnu sanaciju obalne infrastrukture 20 hiljada eura

Martovsko nevrijeme pričinilo je znatnu materijalnu štetu zakupcima plaža. Prema procjenama Udruženja zakupaca u prosjeku između 50 i 60 hiljada eura. Morsko dobro obećalo je pomoć, međutim, iz Udruženja su ranije kazali Radiju Jadran da će najvjerovatnije troškove sanacije snositi sami, jer nijesu uspjeli pronaći zajednički jezik sa Morskim dobrom.

U JP Morsko dobro, pak, tvrde da su po Planu hitnih sanacija hercegnovskoj opštini opredijelili 20 hiljada eura:

“U Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom u toku je procedura javnih nabavki za izbor najpovoljnijeg izvođača, koji će obaviti dalju sanaciju obalne infrastrukture. Ovdje je, uglavnom, riječ o objektima obalne infrastrukture, odnosno sanaciji javnih površina, dok se dio oštećenja čija je sanacija predviđena ovim Planom hitnih sanacija odnosi i na zakupljena kupališta u opštini Herceg Novi”, kažu u Morskom dobru.

Pojašnjavaju da za oštećene objekte koji zakupci postavljaju na privremenim lokacijama Javno preduzeće nije izdvajalo posebna sredstva, jer su Ugovorom o zakupu morskog dobra zakupci dužni da objekte konzerviraju ili uklone, te osiguraju kod licenciranih osiguravajućih kuća ukoliko je riječ o objektima trajnog karaktera.

Međutim, dok se zakupci i Morsko dobro nađu na “istim talasnim dužinama”, plaže nijesu ni nalik onome što bi trebalo.

U Morskom dobru kažu da “radijus” njihovih nadležnosti ne obuhvata “opominjanje” zakupaca na ugovorne obaveze, već samo kontrolu sprovedenih aktivnosti shodno Ugovoru o zakupu:

“Morsko dobro, pa ni Služba za kontrolu u Opštinama nema upravnu – inspekcijsku nadležnost. Stoga gradnja bez odobrenja, postavljanje privremenih objekata bez odobrenja, devastacija prostora, građevinski radovi na iskopu zemljišta i nasipanja u zoni morskog dobra, nakon konstatovanja, službenici Javnog preduzeća zabilješke uz prijavu prosljeđuju nadležnim inspekcijskim organima Ministarstva održivog razvoja i turizma radi utvrđivanja činjeničnog stanja, suzbijanja i sprječavanja  nezakonitog postupanja. Takođe, službene zabilješke se u zavisnosti od ingerencija dostavljaju i lokalnim Komunalnim policijama (u ovom slučaju Komunalnoj policiji Herceg Novi), Lučkoj kapetaniji ili drugim nadležnim službama, koje imaju nadležnosti u eventualnom kažnjavanju korisnika ukoliko postoje nepravilnosti”, pojašnjavaju u Morskom dobru.

Herceg Novom 390 hiljada eura za održavanje zone morskog dobra

Prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, Morsko dobro Opštini Herceg Novi i ove godine prenosi 50% prihoda od zakupa morskog dobra za tekuće održavanje čistoće, javne rasvjete, hortikulture i generalno komunalnog reda na nezakupljenim djelovima morskog dobra. Planirana sredstva za Opštinu Herceg Novi u 2018. godini iznose oko 390,000 eura, dok se ukupno svim primorskim opštinama prenosi oko 3,5 miliona po navedenom osnovu, kažu nam ju ovom JP.

Na podučju opštine Herceg Novi do sada je u zakup dato preko 100 kupališta, dok je za 14 manjih lokacija u toku ponovljeni javni poziv za davanje u zakup.

“Tek nakon završetka postupka imaćemo preciznije informacije o broju zakupljenih i nezakupljenih kupališta”, kazali su u Morskom dobru.

Oni nisu mogli da preciziraju što će biti sa jedinom FKK plažom na ovom dijelu primorja, u Njivicama. Novi vlasnik hotela, Iberostar Herceg Novi, mogao bi da preuzme brigu o FKK plaži, koja se prirodno naslanja na hotelsku i ima višedecenijsku tradiciju, ali do dogovora sa Morskim dobrom još nije došlo.

20 Komentari

 1. Naspite pijesak na Novosadski!Sve okolne plaze se naplacuju. Nemamo se gdje okupat’. Onaj pored Novosadskog sto ima onu betonsku polukruznu plazu ne da ni da se udje ako ne uzmes lezaljku.

  4
  1
 2. Plaze treba da su spremne u APRILU a ne krajem juna. Volim ovaj grad ali me je sramota kada mi dodju prijatelji iz inostranstva krajem MAJA DA SE OKUPAJU I NAUZIVAJU DA IM STALNO PONAVLJAM ISTOOOOOOOO VEĆ 20 GODINA.

  6
  1
 3. Stranci su tu od aprila i gledaju našu sramotu, smeće po plažama i divlje deponije pored ceste.
  Ako imamo 5000 turista trenutno to onda znači da od boravišne takse već sad imamo 5000 eura dnevno. Gdje su pare, gdje se ulažu?

  21
  1
  • Šta fali? Ja se tamo stalno kupam. Bar me niko ne uznemirava i ne naplaćuje se ulazak na plažu. A kvalitet vode je na nivou renomiranih gradskih kupališta, od nekih je čak povremeno i bolji.

   13
   3
 4. Zamislite da je svaka plaza + otvoreni sank otvoren 1.maja, sta msilite da li bi bilo isto kao i sad neotvorena, da li bi bilo vise kupaca ili gostiju na plazi?

  10
  7
 5. U nasoj drzavi glavna privredna grana je TURIZAM,mi ostvarujemo na godisnjem nivou 1 milijardu evra prihoda od njega(Hrvatska osrvaruje 9-11 milijardi pa vi razmislite)Ovakve stvari tipa dosipanje par kubika betona ili par kamiona pjeska su smjesne.Da ne spominjem 150 m poplocavanja setalista behatonom,djecija posla..Ima li neko da postavi pitanje ministru turizma pred sezonu zasto nikad nismo spremni.Zasto se ne uvede rok.1 Jun spremanje plaze i mobilijara poslije toga zabrana radova.Pa da vidite kako se moze spremiti na vrijeme

  51
  2
 6. Ove face u opstini rade sve osim onoga sto treba da rade. Ostavite se crkve popova liturgija , tu energiju usmjerite na rad i posvecenosti gradu. Idete u Bg defile niko ne kapira zasto, sta je svrha, slavlje zvezdasa i Konjevica?

  34
  10
  • Ocelu se skinuti kapija na rt Sv. Nedjelje ili cete dozvoliti da i ovu plazu zatvorite za ove sa dubokim djepom a mi mjestani da se idemo kupati nedje po kamenju kako je krenulo domaci ce ubrzo po brdima jer ovi sto dodjose mogu sve sto starosjediocima je uabranjeno. SRAMOTNO.

   11
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code