Turistička organizacija Herceg Novi dijeli 50 hiljada eura za programe 26 organizacija

Turistička organizacija Herceg Novi dijeli 50 hiljada eura za programe 26 organizacija

14
Podijeli

O odabiru projekata i raspodjeli 50 hiljada eura, u okviru Programa podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2018. godinu, Tursitička organizacija Hreceg Novi odlučila je još 12. aprila. Odluka je dio planiranih Mjera III – organizovanje manifestacija.

Njome je definisano 26 organizacija, odnosno manifestacija koje će TO sufinansirati. Cilj je poboljšanje ponude, podizanje imidža i prepoznatljivosti Herceg Novog, kaže se u Odluci. Međutim, Odlukom nijesu zadovoljni svi aplikanti.

Picerija i restoran

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za apliciranje raspisan je 4. januara, a u obrazloženju Odluke, koju je potpisao predsjednik IO TO HN, Saša Đorđević se navodi:

„Nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju, te sprovedenog postupka koji je predviđen javnim pozivom, na prijedlog v.d. direktora TO , Pavla Obradovića, Izvršni odbor je donio Odluku o raspodjeli sredstava“

Neki  aplikanti su, međutim, kazali Radiju Jadran da su sredinom marta dobili obavještenje iz TO, koje je potpisao v.d. direktor Pavle Obradović, da je TO „odbila“ sufinansiranje.

U TO obrazlažu da „nijesu bili u mogućnosti da primijene bodovni sistem s obzirom da nisu raspolagali statističkim podacima koji bi im relevantno ukazali na kategorije za bodovanje“. Riječ je o sljederćim kategorijama:

– važnost manifestacije za obogaćivanje i unaprjeđenje turističke ponude
– važnost za područje (za lokalnu zajednicu) – benefiti od rezultata
– prethodna aktivnost podnosioca zahtjeva i postignuti rezultati u podizanju kvaliteta i raznovrsnosti turističke ponude
– učešće korisnika i/ili drugog donatora u ukupnim troškovima (potvrda banke o uplati donacije)

Iz TO-a su zatim pozvali aplikante na sastanke uz obavezne izvode iz banke o uplatama donacija za manifestaciju od sponzora, profakture troškova predstojeće manifestacije, te aplikacije za dodijelu sredstava u državi ili regionu, kao dokaz.

„Bili smo na par sastanaka, međutim, još uvijek čekamo da li će nam biti odobrena neka sredstva“, kazali su nam nezadovoljni aplikanti.

Sa druge strane, u TO objašnjavaju da su zbog velikog broja prijavljenih aplikanata, a nedovoljno sredstava, bili prinuđeni da promijene bodovni sistem, navodi za Radio Jadran saradnik u TO Dalibor Vuković:

„Podsticajne mjere su raspisane uz bodovni sistem za koji se ispostavilo da nije primjenjiv, jer je bilo jako puno manifestacija, a malo sredstava, pa smo tim obavještenjem-mejlom samo „oborili“ sistem i donijeli Odluku koja je sada konačna“, pojasnio je Vuković.

Koliko će novca i koje organizacije i manifestacije dobiti, možete pogledati na linku:

http://www.hercegnovi.travel/file/2018/04/ODLUKA-O-DODJELI-SREDSTAVA-PO-JAVNOM-POZIVU-MJERA-III-ORGANIZOVANJE-MANIFESTACIJA.pdf

14 Komentari

 1. MOGLI STE KUPITI I TENDE PROTIV SUNCA ZA BIROE,NARAVNO GDJE TREBA A NE DA VAM GOSTI I RADNICE PADAJU U NESVIJEST PRVOG SREDITE SVOJE DVORISTE!

  5
  2
 2. 4. januara raspisan konkurs – ulazimo u maj-dobiće se sredstva možda u junu.
  Baš efikasno a do juna ko hoće nešto da radi a nada se može na “crtu” da nešto raducka ….
  Paranormalne ekonomske moći polako stičemo uz ovakve turističke eksperte, povlaka domaćine.
  A uz put kažu da rade na poboljšanju predsezone.

  10
  1
 3. Kaže gospodin iz To Dalibor da su oborili sistem i donijeli Odluku (veliko o) koja je konačna. Kaže obaveštenjm – mailom.
  Čitate li ovo ljudi.
  Kakav predlagač direktor Pavle Obradović takvi i ostali u TO.

  10
  1
 4. Kako se troši novac od naplate boravišne takse? Šta je s parama od ulaznica na tvrdjave? Koliko su nas para koštali raznorazni sajmovi? Kotor, Budva, Tivat, Cetinje, puni gostiju… kod nas je bilo najava da nećemo moći ostati koliko su bili zainteresovani za dolazak. Kad će se konačno ustanoviti praksa da se kontroliše potrošnja novca iz opštinske kase? Kakav je plan potrošnje sredstava Turističke organizacije? … Sve u svemu, nisu se pretrgli s ovim sredstvima…

  11
 5. Na osnovu čega je formirana komisija za manifestacije?
  Zašto je uvedeno ocjenjivanje pa onda nije korišteno kao kriterijum?
  Zašto ste tražili dodatne sastanke pa potom se vratili na odokativno dodjeljivanje?
  Ko je to kompetentan da odlučuje o manifestacijama koje zaslužuju podršku i da kaže da nije u redu ocjenjivanje?
  Koje su manifestacije već dobile novac i to u ukupnom iznosu koji su tražile, prije nego je donijeta odluka?

  Ko je bio u sastavu komisije i potpisao odluku?

  Zašto ste toliko probili zakonski rok, koji ste samo sebi postavili za polovinu marta?

  15
  1
 6. Nevjerovatno je kakvu kasabu prave od ovoga grada. Jbt za one smješne Dane rusije ili kako god da se zvala ona sprdnja od crkvenog orcanja po gradu i ponavljanje jedne te iste predstave tri dana, potrošeno je 25 hiljada eura naših para i to je slika kako TO organizuje manifestacije – daj crkvi još naših para, malo im je ovo što uzimaju – a ono što dovodi mlade turiste ukini jer to su drogaši. Sram da vas bude, sram da vas bude! Smjenite više toga Obradovića, vidite li ono što smo vam pričali – dečko veze nema ni o čemu a ne da vodi najvažniji resor

  19
  3
 7. Novac nam je skresan na petinu a od nas se trazi da zaokruzimo produkciju. Iznos koji dobijaju visednevne manifestacije je na visini trecine jednog dana onog promasaja od Dana Rusije na koje niko nije ni isao.

  20
  4
 8. Da nema zaglavlja na dokumentu mislio bi da je u pitanju Sekretarijat za sport!!!
  Pola ovih manifestacija nema veze sa turistickom promocijom grada!

  19
  2
 9. Novljani treba da znaju da je sav ljetni program na koji su godinama navikli ozbiljno ugrozen, umjesto da bude prosiren.
  U januarskom konkursu pisalo je da ce odluke biti donesene za 45 dana. Ulazimo u predsezonu, a tek sad imamo odluku koja, btw, jos nije ni sprovedena.
  Kako mislite da iko ista ozbiljno uradi kad mu novac date ne danas za sutra, nego danas za juce? Sve ljetne manifestacije osim Filmskog festivala su u reziji nezavisnog sektora, to treba naglasiti, i kasnjenje i potkusurivanje preko ovog konkursa ih je opasno ugrozilo!
  TO sama nije sposobna da iznese program pa onda to ne da ni drugima.

  17
  2
 10. Cekajte, dodijeljeno je po 1000 eura po projektu za vecinu slucajeva? S tim ne moze da se pravi ni svadbeni rucak a ne manifestacija 😀
  Ko sjedi u toj TO, blago nama… pogledajte kako Kotor radi, odabere nekoliko projekata i omoguci im normalan rad, a ne 30 samo po jednom konkursu i vecini da kusur.
  Smijesni ste!

  20
  4

Ostavite komentar

*

code