Početna Naslovna Turistička organizacija kupila kuću Laforesta, adaptacija nakon sezone

Turistička organizacija kupila kuću Laforesta, adaptacija nakon sezone

24

Bivši fotografski studio familije Laforest, odnosno kuća u kojoj se nalazio, od početka mjeseca i zvanično je u vlasništvu Turističke organizacije Herceg Novi. Ona je otkupila kuću od troje nasljednika na koje se vodila za 100 hiljada eura. Kupoprodajni ugovor potpisali su direktor TO, Pavle Obradović i vlasnici Anna Maria Cristina Galli, Aida Maristella Galli i Galli Laforest Alexandro Galli.

Obradović je Radiju Jadran kazao da za kupovinu kuće, koju planiraju da adaptiraju u svojevrsnu spomen-sobu, TO se ipak nije kreditno zadužila kao što je prvobitno bilo planirano, već je studio kupljen iz sredstava TO. Međutim, sva sredstva nijesu isplaćena odmah, već su sa vlasnicima dogovorili da se novac isplaćuje u ratama.

Picerija i restoran

S obzirom da je kupovina/prodaja obavljena tek početkom maja, najavljena adaptacija odložena je za poslije sezone.

– Sigurno je da će biti uređena jedna spomen soba Laforesta, tu će biti stare fotografije Herceg Novog. Otkupili smo oko 40 hiljada negativa i starih fotografija, njihova vrijednost je velika, jer je riječ o fotografijama od prije 40, 70 godina… Imaćemo lijep izložbeni prostor u kom planiramo da organizujemo postavke fotografija jednom ili dva put mjesečno, uz najvjerovatnije neki presjek sa novim slikama. Mogućnosti je dosta, ocijenio je Obradović.

Uloženi novac u kupovinu i adaptaciju kuće Turistička organizacija „vratiće“ dijelom od prodaje ulaznica, jer kad sve bude gotovo, Obradović smatra da će gradska ponuda biti obogaćena za jednu svojevrsnu „atrakciju“.

U ovom trenutku rano je kako kaže precizirati kada će radovi početi i do kada će trajati, kao i koliko će sama adaptacija koštati. Sve to definisaće projekat, čija bi izrada trebalo da krene nakon glavne turističke sezone.

Površina kuće , koja je sagrađena 1927. godine, je stotinu kvadrata, sa 20 m2 okućnice. Prema nekoj ranijoj procjeni vještaka, za njenu adaptaciju biće neophodno 40 hiljada eura, jer je u jako lošem stanju, a od 1979. kada je foto studio zatvoren, nijesu je mnogo posjećivali ni nasljednici. Ipak, želja im je bila da je prodaju isključivo Opštini odnosno gradu iako su u više navrata imali zainteresovanih kupaca.

Porodica Laforest živjela i stvarala u Herceg Novom i Kotoru. Pamte se tri generacije: Franz Thiard de Laforest, njegov sin Felix i Felixovi potomci tri kćerke, od kojih je jedna, Lidija, bila primijenjena umjetnica i fotograf, te posljednji direktni potomak ove novske familije.

Foto studio otvoren je 1928. godine, a radio je do 1979. god. Najistaknutiji „đak“  ujedno i najistrajniji fotograf studija bio je Stevan Stevo Lepetić.

24 Komentari

 1. “Turistička organizacija kupila kuću Laforesta…” – To nije bila “kuca Laforesta” nego njegov radni atelje. U kuci Laforesta se raskomodila TO HN.

  4
  3
 2. Zasto niko ne javlja jesu li phvatani lokalni lupezi koji su obili nekoliko crkvi u zaledju Herceg novog. Vjerovatno u cilju istrage koja nece biti ni obavljena.

  7
  5
 3. Jedan od boljih poteza u zadnjih 30 god, napokon u pravom pravcu da ide turisticka ponuda, uz kucu Iva Andrica koja se otvorila za turiste, napokon ce se turistima u gradu imati sta ponuditi osim kafana, suncobrana i lezaljki. Nadam se da je to samo pocetak ulaganja u turisticku i kulturnu ponudu Novog, da se nece sada stati na tome.

  18
  1
 4. Novska Lista najjači kadrovi, Pavle bolji od Simonide 100 puta! Brao Pavle brao! Samo Novska Lista.
  Ale Ale Ale ale!!!
  Pavle genijalac! Ale ale

  9
  26
 5. Herceg Novi je jedan od rijetkih gradova koji se mogu pohvaliti sa fotografskom tradicijom koja i dalje traje. Laforest, Nikola Car, Stevo Lepetic, Foto Žare i Bojan Bazeli. Imamo izgrađen brend grada koji niko do sada nije koristio. Svaka čast.

  35
 6. Toliko imate viška novca od boravišne takse da bi dobro bilo da razmotrite u korist turizma da boravišnu taksu smanjite na 30 centi.
  To bi dalo vijetar u krila da se popuni grad sa turistima.
  I kada bi ukinuli parking servis bi bio pravi potez.

  20
  17
 7. Atelje Laforest bi trebao biti sastajalište starih Novljana, intelektualaca, i ljubitelja umjetnosti, a ne za turiste sa strane koji bi trebali da plate ulaznicu da uđu i gledaju nešto šta ih interesuje koliko i lanjski snijeg. Čista glupost, ideja koja je u startu promašaj.
  Turistička organizacija Herceg Novi je bila u stanju da gleda kako joj pred nosom postavljaju najgluplju ogradu (rukohvat) u istoriji Novog, a treba da odlučuje o jednom kultnom objektu…
  Sramota za grad, sramota za one koji se bave rabotom koja prevazilazi njihove izrazito skromne intelektualne sposobnosti.

  20
  23
  • Jes, u pravu si, Turistička organizacija se bavi i projektovanjem ograde i izdavanjem dozvola za postavljanje, pa je zasigurno glavni krivac za taj ružni rukohvat. Biće da si ipak malo pobrkao lončiće.

   9
   2
  • @Zbunjola, @bog – “Vrana vrani oči ne vadi” veli narodna poslovica. Tako i TO Herceg Novi ne reaguje na rugobni rukohvat ispred nosa te organizacije – a morala bi ako misli da se bavi onim što joj stoji u samom naslovu organizacije!
   Posmatram već godinama da javne društvene organizacije uopšte i ne reaguju na proteste javnosti. Jer, osnovno im je sačuvati fotelju, a ko odgovori na ukazani problem mogao bi se lično smatrati odgovornim. Zato “mudro ćute i puštaju narod da laje”… Balkan, teški Balkan…
   TO Herceg Novog je poput nekakve carske vlade donijela odluku šta i kako treba ubuduće da radi Atelje Laforest bez da je o tome uopšte bilo javne rasprave. Novljani, onakvi kakvi jesu, izgleda da nisu ni zaslužili nešto bolje.

   6
   2
   • “Posmatram već godinama da javne društvene organizacije uopšte i ne reaguju na proteste javnosti” – pa zašto mrčo posmatraš, što ne povedeš tu “javnost” u neku od “javnih društvenih organizacija” da im pokažeš koliko vas ima. Što sjediš, kuckaš po tastaturi i glumiš “javnost”! Što se nisi raspitao ko potpisuje dozvole, ko je bio nadzorni organ, šta pušta glavni gradski arhitekta, je li Urbanizam tražio konzervatorske uslove, ko je crtao, ko je odobrio, ko nadzirao! Udrila ti je ova južina u pamet, pa su sad Novljani krivi. Ajd prilegni malo, najaviše razvedravanje sjutra.

    3
    1
    • @Zbunjola – Treba izgleda da se neki pojedinac uhvati u koštac sa korumpiranim birokratama koje mogu uraditi svašta bez da iko odgovara? Ko je kriv za nepropisnu gradnju i rušenje ograde na Šetalištu pet Danica?
     Bolje je i prileći nego lupati poput tebe kao Maksim po diviziji!

     1
     1
 8. To je prostor koji je Opština trebala uzeti za neki muzej ili galeriju a TO treba da ima neki prostor u glavnoj ulici, kuda prolaze turisti, a ne zavučen i slabo dostupan kao i ovaj gdje su sada!

  22
  11
  • Procitaj jos jednom tekst pa ces shvatiti da se upravo o nekoj vrsti muzeja i radi, ne o poslovnom prostoru. A inace, u strozijem centru grada ne moze biti…

   5
   3
 9. Bravo, konacno nesto lijepo i pozitivno, pravi potez otkupiti i staviti u vlasnistvo opstine.Poslije renoviranja obogatiti kulturnu bastinu Herceg Novog otvaranjem muzeja fotografija ,, Laforest,,.Nadam se da su se dogovorili sa naslijednicima i da imaju njihovo odobrenje da se zadrzi ime Laforest.

  28
  5
  • Zgrada u kojoj se nalazi TO Herceg Novi treba da se vodi kao Villa Laforest! TO HN je definitivno izbacila Laforesta sa njegovog terena! Kako bi bilo da se i kuca Iva Andrica naziva: “Kuca Petra-Pavla-Marka-Janka”? Ne zaboravite da je Ivo Andric bio prodao tu kucu, a Laforestu su bili nacionalizovali skoro kompletno imanje. Za mene je to bitna razlika.

   16
   3
 10. Pecinjemo kao i stanovnici Beograda da slusamo o “atrakcijama” . Ovo i nije tako losa investicija, samo da ne pocnu sa atrakcijama tipa svirajuca fontana.

  11
  13
 11. 5847 gosti u HN trenutno,po objavama Radio Jadrana, hoteli puni stranaca, znaci oko 6000 eura dnevno od boravisne takse, a vi kupujete kucu Laforesta na rate….toliko o domacinskom odnosu rukovodecih u T. O. HN.

  25
  16

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code