Početna Turizam Turistička posjeta u Crnoj Gori bolja za 13%: Otvorena nova tržišta

Turistička posjeta u Crnoj Gori bolja za 13%: Otvorena nova tržišta

8

Prema informacijama lokalnih turističkih organizacija,  u Crnoj Gori boravi preko 24 hiljade turista, što je oko 13 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije NTO.

Predstavnici NTO-a su kazali agenciji Mina-business da najveću posjećenost bilježi Budva, gdje boravi preko 8,5 hiljada gostiju, od čega je većina smještena u hotelima.

Slijedi Herceg Novi sa oko 4,4 hiljade turista, gdje polovina turista boravi u hotelima i polovina u privatnom smještaju, te drugi primorski gradovi Ulcinj, Bar, Kotor, Tivat, kao i Glavni grad, rekli su iz NTO-a.

U hotelima u Crnoj Gori je tokom prva tri mjeseca boravilo oko 65,75 hiljada turista, što je oko deset odsto više u odnosu na uporedni period, koji su ostvarili oko 171 hiljadu noćenja.

–  To je oko osam odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dodali su iz NTO-a.

Skandinavci će obilježiti sezonu

Prve organizovane grupe turista počele su da dolaze u Crnu Goru već od 20. marta, a obzirom na već ugovorene aranžmane i najave turoperatora koji organizovano dovode turiste u Crnu Goru, izvjesno je da će ove godine biti bolja posjeta sa svih emitivnih tržišta.

– Novina koja će obilježiti ovu sezonu je otvaranje tržišta Skandinavije, budući da je jedan od najvećih skandinavskih turoperatora TUI Nordic ove godine u svoju ponudu uvrstio posebne aranžmane za Crnu Goru i u periodu od sredine maja do oktobra, u saradnji sa partnerima iz naše zemlje, direktnim čarter letovima dovodiće turiste iz četiri nordijske zemlje Švedske, Norveške, Danske i Finske, precizirali su iz NTO-a.

Prvim letovima, 21. maja, stigli su gosti iz Kopenhagena, Helsinkija i Štokholma, a od 14. juna počinju i letovi iz Osla. Letovi TUI Nordic-a za Crnu Goru obavljaće se jednom sedmično iz ta četiri grada. Gosti koji dolaze posredstvom tog turoperatora biće smješteni većinom u hotelima Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera i u još 15-ak hotela duž crnogorske obale.

Porast gostiju iz Rusije, Njemačke, Velike Britanije …

–  Osim toga, sa tržišta Rusije sa kojeg se ostvaruje oko 27 odsto ukupnog turističkog prometa, očekujemo porast, s obzirom na to da su ruski turoperatori najavili povećanje avionskog saobraćaja iz Moskve, Sankt Petersburga, Samare, Ekaterinburga i drugih ruskih gradova za oko 30 odsto, naveli su iz NTO-a.

NTO je na važnom tržištu Njemačke imala intenzivnu promociju, a turoperatori TUI Njemačka, ITS, FTI i Thomas Cook bilježe rast bukinga čak i do 40 odsto.

Značajno je i da je najveći holandski turoperator TUI Holandija nastavio saradnju sa Crnom Gorom, te da će čarter letovima dovoditi turiste iz Amsterdama dva puta sedmično, u periodu od polovine maja do početka oktobra, a od ove godine uveo je i liniju iz Brisela, u istom periodu, takođe dva puta sedmično.

Veći broj turista se očekuje i iz Velike Britanije i Francuske, ali i sa udaljenih emitivnih tržišta Kine, Izraela, Japana, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), na kojima je promovisana ponuda.

Kampanja u regionu

Sa jednog od najznačajnijih emitivnih tržišta, regiona, treba očekivati tradicionalno dobru posjetu:

– Upravo je počela promotivna kampanja u okviru koje ćemo obići nekoliko gradova u regionu, kao što su Kragujevac, Beograd, Novi Sad, Sremske Karlovce i Banja Luku, budući da je za turiste sa tog tržišta karakteristično da se nešto kasnije odlučuju o destinaciji za odmor nego turisti sa ostalih tržišta, kazali su iz NTO-a.

Oni su, odgovarajući na pitanje da li će ova sezona, prema prognozama NTO-a, nadmašiti prošlogodišnju, kazali da Crna Gora posljednjih godina bilježi konstantan rast turističkog prometa i prihoda ostvarenih od turizma.

–  Očekujemo da će se taj trend nastaviti i u ovoj turističkoj godini i da ćemo imati veći broj gostiju i ostvarenih noćenja nego prošle godine. Tada je Crnu Goru posjetilo oko 1,8 miliona turista, što je šest odsto više u odnosu na 2015. godinu, a ostvareno je oko 11,25 miliona noćenja, što je 1,76 odsto više u odnosu na uporedni period, podsjetili su iz NTO-a.

Nove avio linije

Ove godine će biti veći broj direktnih novih avio linija, koje Crnu Goru čine dostupnijom turistima iz Evrope i cijelog svijeta. Od ove godine pored Wizzair-a, Ryanair-a, Easy Jet-a biće i dvije nove low cost kompanije.

Riječ je o kompaniji Transavia, Air France KLM grupacije, koja je uvela direktan let iz Pariza ka Tivtu i najvećoj low cost kompaniji sa Bliskog istoka, Fly Dubai, koja je uvela liniju iz Dubaia ka Tivtu.

Više kreveta, više promotivnih događaja i akcija

Jedan od preduslova unaprijeđenja aviodostupnosti je unaprijeđenje smještajnih kapaciteta. Samo tokom prošle godine otvorena su 24 nova hotela, od toga 20 kategorija sa četiri i pet zvjezdice, među kojima su i neki od vodećih hotelskih brendova na svijetu.

– Kvalitetnija i raznovrsnija ponuda, brojne manifestacije na primorju i sjeveru doprinijeće da gosti koji dođu u Crnu Goru ispune svoja očekivanja i da nam se vrate. Iza nas su intenzivne promotivne aktivnosti na svim važnim emitivnim tržištima, naveli su iz NTO-a.

Takođe, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, NTO je ugostila veliki broj studijskih grupa medija i turoperatora, između ostalog, iz Bahreina, Francuske, Srbije, Njemačke, Ukrajine i Irske. Početkom juna u studijskoj posjeti Crnoj Gori boraviće turoperatori iz Letonije, Litvanije, Estonije i Austrije.

– Tokom ove godine objavljeno je mnogo afirmativnih članaka o našoj zemlji u prestižnim svjetskim medijima kao što su National Geographic, The New York Times, BBC Travel, Daily mail, CNN, samo u Njemačkoj od početka godine, do sada preko deset, podsjetili su iz NTO-a.

Vodeći svjetski turistički vodič, Lonely Planet, uvrstio je sjever Crne Gore na visoko četvrto mjesto liste deset najboljih destinacija Evrope koje ovog ljeta treba neizostavno posjetiti.

– Događaj koji će doprinijeti promociji i pozicioniranju Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije je dolazak Gumball 3000 relija, koji podrazumijeva zajedničko putovanje vlasnika luksuznih automobila, među kojima je veliki broj poznatih ličnosti, kroz različite zemlje i destinacije, a ove godine, 5. juna će se zaustaviti u Tivtu, podsjetili su iz NTO-a.

8 Komentari

 1. Ne razumijem kako se mjere ti postotci po cemu oni to gledaju da je poviseno tursta kad nemamo ni jedan hotel kako treba u drzavi sa cime to drzava privlaci turiste ? Imamo vise politickih stanaka nego gostiju,koga to lazete sami sebe vjerovatno 🙂 prosto me p**** uhvati kada vidim nesto ovome slicno.

  4
  2
 2. Kakva zastita od buke i kakvo otkazivanje smjestaja zbog stepenica? O cemu vi jadni ljudi pricate? Pa ljeto je i treba sve da vrvi i da je glasno i da je zivo! Zar vam nije dosta tisine cijele zime?? Ko hoce da ljetuje u tisini, neka ode malo dalje… ne sigurno u centru grada ili na setalistu… pa to svi znaju… Boze dokle vise ovog primitivizna…

  6
  6
 3. Pola Starog Grada je otkazivalo smjestaje i bilo prazno zbog BUKE do jutarnjih sati..pogotovo po Stepenistima kuda se nije moglo ni prolaziti.

  8
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code