Početna Eco Turistička valorizacija Savinske dubrave, “pluća” Herceg Novog

Turistička valorizacija Savinske dubrave, “pluća” Herceg Novog

18

Nakon višegodišnje priče oko neophodnog uređenja i turističke valorizacije kompleksa Savinske dubrave, Turistička organizacija Herceg Novi u saradanji sa Sekretarijatom za turizam i ekonomski razvoj, realizovaće ideju da se zaštićeni park prirode uredi za odmor i rekreaciju.

Taj poduhvat biće rađen fazno, a prvi korak biće uređenje samo jednog poteza – od ulaska u Savinsku dubravu do tzv. malog vidikovca sa kojeg se pruža pogled na manastir Savina. Lokalna TO je od NTO za taj posao, preko javnog poziva, dobila 7.800 eura.

Projekat uređenja sprovešče Komunalno stambeno preduzeće i Čistoća, a pojas bi trebalo da bude uređen do aprila sljedeće godine, kaže za Radio Jadran, direktor TO, Pavle Obradović:

– Planiramo da revitalizujemo Savinsku dubravu, sredimo put, postavimo klupe i signalizaciju, kante za otpatke, da je afirmišemo kako bi  Novljani i turisti mogli da uživaju u parku, šetaju, džogiraju… Prvi korak je sanacija puta, signalizacije i postavljanje klupa i stolova – kaže Obradović.

Međutim, za uređenje ostatka dubrave, lokalna TO će aplicirati za sredstva iz IPA fondova prekogranične saradnje, kroz bilateralnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom. Tim sredstvima finansiralo bi se uređenje tri vidikovca, postavka mobilijara za djecu, krčenje i čišćenje šume i zaštita ornitofaune. U Turističkoj organizaciji ne isključuju ni mogućnost saradnje sa vlasnicima privatnih parcela, ukoliko neko od njih bude bio zainteresovan za izdavanje.

Savinska dubrava ili kako se je nekada zvali „pluća grada”, posljednjih godina je prilično narušena gradnjom privatnih objekata i krčenjem šume. Prema posljednjim podacima zaštićeno područje Savinska dubrava zahvata površinu od 370.569 m².

Uspostavljeni su režimi zaštite II i III stepena. Od ukupno zaštićene površine režim zaštite II stepena obuhvata 190.185 m² ili 51,32%, a režim zaštite III stepena obuhvata 180.384 m² ili 48.68%.

Prema ukupnoj namjeni površina, najveći udio imaju šume (60.41%), ostalo (17.36%), voćnjaci (7.31%), putevi (6.20%), livade i pašnjaci (4.12%), groblja (3.71%) i najmanje njiva (0.89%).

U državnom vlasaništvu je površina od 46.275 m² odnosno 12,49%, u privatnom 210.803 m² odnosno 56,89%, dok je dobro manastira Savina 113.491 m², odnosno 30,62%.

18 Komentari

 1. Čitam ove komentare osuševljenih građana, dobronamjernih.
  Zar im vjerujete, najobičnijim politikantima i smišljaocima ideja kako da nam zamažu oči i dirnu u osjećanja lokalnog stanovništva sa neiscrpnim temama, šetalište, Škver, Jadran, Savinska dubrava, Orjen……
  Oni se sami sebi dive koliko nas muljaju!

  7
  2
 2. Pogledajte članak iz jula 2017.
  Počelo čišćenje Savinske dubrave.
  Svaki dan nas 4-5 se rekreira kroz Savinu.
  Nikada nikog nijesam vidio da čisti, ili uređuje.
  Samo mažu oči, i peru novac.7.800 €
  Kao da je narod lud.
  Pogledajte samo taj ulaz ispod groblja sv.Ane.i kontejnere na šta liče, na Drenovik.
  A sa jedne i druge strane sve nelegalni objekti, nedavno podignuti.

  10
  3
 3. I tu će početi nove građevinske dozvole da se izdaju…zaštitite bre šumu tako što ćete zabraniti bilo kakvu gradnju pa ćemo lako za kozmetiku

  5
  4
 4. Iskreno se nadam da će u ovu ekipu konačno biti uključeni i ljudi od struke i znanja. Jer dosadašnje iskustvo na akcijama za zaštitu palmi i ozelenjavanju nije dalo svrsishodne rezultate.
  Ali čisto sumnjam, jer raščišćavanje, krčenje i postavljanje parkovskog mobilijara nije čitava djelatnost koju treba sprovesti. Treba u daljim aktivnostima obratiti pažnju na strogu zaštitu postojećeg biljnog fonda i stanište faune u okviru uspostavljenih režima zaštite II i III za koje su zadate jasne smjernice za ograničenje radnji i aktivnosti koje se mogu vršiti u cilju očuvanja Savinske Dubrave, a za to nisu dovoljne samo u tekstu navedene aktivnosti .
  Značajno je bilo u tekstu navesti i podatak da je Savinska Dubrava proglašena predjelom izuzetnih odlika u okviru zaštićenog prirodnog dobra Odlukom SO Herceg – NoviI 2015.godine, te da je 2017.godine upisana u Centralni registar zaštićenih područja i područja pod preventivnom zaštitom od strane Agencije za zaštitu životne sredine Vlade Crne Gore.Donošenje Plana upravljanja za Predio izuzetnih odlika “Savinska Dubrava” povjereno je organu lokalne uprave nadležnom za zaštitu životne sredine uz prethodnu saglasnost Ministarstva.Ono što je izostalo prema odredbama navedene Odluke je bilo donošenje podebnog planskog dokumenta od strane SO HN u roku od godinu dana od stupanja na snagu iste ( 2016.godine) kojim bi se uredili uslovi planiranja u ovoj zoni prirodnog dobra.
  Valjan razlog za pravilno postupanje u planiranim aktivnostima valorizacije Savinske Dubrave.

  11
  3
 5. BRAVO BRAVO BRAVO! NADAJMO SE DA CE SE OVO I OZBILJNO SHVATITI! DA CE SE NAPRAVIT DUGOROCAN PLAN ZA ODRZAVANJE I OBNOVU SAVINSKE SUME! SADIMO NA ORIJENU SADNICE BRAVO AL AJDE DA POCNEMO OD UZEG DIJELA GRADA! SAVINSKA SUMA JE FILTER I PLUCA OCOG GRADA! SAVINSKA SUMA IMA VELIKI POTENCIJAL SAMO MALO VISE JOJ SE POSVETIT I ZASTITIT JE!!! STRATEGIJA I DUGOROCAN PLAN !!!

  10
  1
  • Vi ste zaista optimista i osoba koja želi dobro gradu i građanima.
   Ali zar vjerujete da će ova vlast to uraditi.
   Volila bi da me vrijeme demantuje.
   Javno ću im se izviniti na ovom portalu, sa punim imenom i prezimenom.

   8
   2
 6. Prije više mjeseci sam pisao o Savinskoj dubravi. Nemam ja ništa protiv Adrenalinskog parka na Vrbanju, ali ko će sada, zimi ići gore. Savinska dubrava je zapuštena i napuštena od strane grada. Već godinama. Ako prođete stazama Dubrave, nećete naići na više od 4-5 ljudi. Kada sam posljednji put prošao, jedna starija gospođa mi je rekla : ” Nema ovdje ljudi, jer nema kafića. A omladine nikako”. Nije sve u postavljanju klupa i obilježavanju ( a niko nikoga nije sprječavao da to i ranije uradi). Radi se o kulturi. Kulturi pojedinaca, a posebno o kulturi grada. A ta kultura nam nije na zavidnom nivou.

  33
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code