Početna Ekonomija Turistički kompleks na Luštici kasni zbog neispunjenih obaveza lokalne i državne administracije

Turistički kompleks na Luštici kasni zbog neispunjenih obaveza lokalne i državne administracije

10

Projektovanje i gradnja rizorta na Luštici, vrijednog 210 miliona eura, čekaju 12 godina. Realizacija projekta kompanija Northstar d.o.o Podgorica i Equest Capital limited – Channel Island na Luštici kasni zbog toga što državna uprava i lokalna samouprava u prethodnom periodu nijesu efikasno i blagovremeno izvršili preuzete obaveze, saglasni su u Vladi. Ona je zato zadužila Agenciju za investicije da formira operativni radni tim koji će činiti predstavnici nadležnih organa, koji će, u saradnji sa investitorom rješavati nerealizovane obaveze, kao što su eksproprijacija, infrastruktura, priprema Protokola o otpočinjanju minimalne investicione obaveze, donošenje HIA studije.

Vlada je juče usvojila Izvještaj o realizovanim investicijama, shodno Odluci o davanju u dugoročni zakup zemljišta na poluostrvu Luštica, za period 1.12.2019 – 30.11. 2020. godine.

Ugovor kojim je predviđen zakup lokacije ukupne površine 510.927 m² na period od 90 godina zaključen je 11.9.2009. godine između Vlade Crne Gore i kompanija Northstar d.o.o Podgorica i Equest Capital limited – Channel Island. Ugovorom su definisane ukupne investicione obaveze u isnosu od 210 miliona eura, od čega su minimalne obaveze u prvoj fazi 80 miliona eura koje se konzorcijum obavezao da će realizovati u roku od 5 godina od dana početka investicionog perioda.

– Značajno kašnjenje donošenja HIA studije utiče na završetak procesa projektovanja i na datum početka izgradnje kompleksa, pa investitor zbog ugovornih obaveza sa hotelskim operatorom i međunarodnim konsultantima trpi ozbiljne ugovorne kazne. Zato se nadaju da će im Vlada pružiti podršku i logističku pomoć kako bi se što prije finalizovala ova aktivnost. Otvaranje rizorta ranije je planirano za ljeto 2023. godine – navodi se u Izvještaju.

U toku izrada glavnog projekta za prvu fazu

Prema informacijama Northstara iz oktobra prošle godine, izrada glavnog projekta za Fazu 1 izgradnje je u toku. To je objekat hotela sa 120 smještajnih jedinica (glavna zgrada i stand – alone jedinice), zatim pripadajući brendirani depadansi (113 smještajnih jedinica), brendirane vile (13 jedinica), Ritz Carlton Club, Ritz Carlton Lounge, Teens i Kids Club, kao i specijalizovani restorani na samoj obali u funkciji hotelskih operacija.

– Zbog aktuelne situacije sa virusom Covid-19 projektni tim, sačinjen od domaćih i međunarodnih projektanata i eksperata i pored značajnih poteškoća u radu, napreduje u skladu sa dinamikom završetka projekta. Sredstva za fazu projektovanja iznose 4,9 miliona eura, a kašnjenje u pogledu donošenja HIA studije utiče na završetak procesa projektovanja, jer projektant nije u mogućnosti da kompletira Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu – navodi se u Izvještaju.

Na tender za odabir glavnog izvođača, projekt menadžera na gradilištu, kao i nadzora se prijavilo preko 50 kompanija iz 11 država, a prema planu početak gradnje prvih objekata na projektnom lokalitetu (privremene upravne zgrade investitora i privremene hale za potrebe gradilišta) očekivao se tokom oktobra prošle godine.

Do 1. juna 2020. godine u projekat je uloženo 4.374.496€, a u tom trenutku na projektu je bilo angažovano 120 lica, od čega njih 40 iz Crne Gore.

Infrastruktura

Pri kraju je izrada idejnog rješenja za izgradnju komunalne mreže na novskom dijelu Luštice, koji kao donaciju finansira Northstar.

Kad je riječ o elektroenergetskoj infrastrukturi, uslovi za zaključenje protokola sa CEDIS-om stvoriće se nakon završetka kompletne potrebne tehničke dokumentacije, a CEDIS-u je dostavljen podatak o ukupnoj potrošnji koja je potrebna za projekat. Kroz finalizaciju glavnog projekta biće definisan prsten povezivanja za ukupno pet trafostanica koje treba da se izgrade u okviru kompleksa.

Okončana je revizija glavnog projekta izgradnje vodovodne infrastrukture na poluostrvu Luštica za koju je angažovana firma Hydrogis system doo ali još uvijek nijesu stvoreni uslovi za objavu tendera za izvođača radova na izgradnji vodovodne mreže. To je potvrđeno i od Opštine Herceg Novi, iz koje je saopšteno da se privode kraju aktivnosti na nepotpunoj eksproprijaciji, odnosno pribavljanju saglasnosti vlasnika privatnih parcela preko kojih će prolaziti vodovod. Vrijednost projekta vodosnbdijevanja na osnovu glavnog projekta iznosi 7,9 miliona eura, dok je projektovana dužina cjevovoda 20,4 km.

Veći dio projekta nove lokalne saobraćajnice na Luštici je završen i predat na reviziju, a pristupilo se izradi pratećih elaborata, potvrđeno je iz Opštine Herceg Novi, piše dalje u izvještaju. Vrijednost investicije na osnovu idejnog rješenja, kako je navedeno u dopisu Opštine Herceg Novi od 18. novembra 2019. godine, iznosi 6.953.000 €.

Na sastanku Koordinacionog tima, 16. decembra 2020. godine, predstavnici Opštine Herceg Novi informisali su da je projektovanje otpočelo, ali da će trajati nešto duže nego što je ugovoreno, te da bi trebalo da bude završeno najkasnije do 1. maja 2021. godine. Ukoliko projektovanje bude teklo planiranom dinamikom, sredinom 2021. godine biće raspisan tender za izgradnju nove saobraćajnice na Luštici.

10 Komentari

 1. Po ovoj računici kilometar puta će da izgrade za 700 hilj.evra a kilometar puta za Luštica bay sa strane od Tivta na lakšoj trasi je plaćen oko 2 miliona,koja računica ne štima?

  • Nijedna računica ne štima. Obje su pogrešne. Jedna u + a druga u -, da bi lakše krenuli u posao, a profit izvukli na dodatnim i nepredviđenim radovima.

 2. Lokalna samouprava se trenutno bavi pozicioniranjem za izbore u maju, a do sada su se bavili kompleksima na pjacu u Igalo, Njivicki put i podzemnom garažom sa akcentom na kafanu koja će je krasiti !!!
  Od infrastrukture bavili su se proširenjem puta do rjeke Sutorine, betoniranjem puta Porobici Mokrine i kroz Tjesni Klanac.
  Ma znate li vi koliko njih boli ………… za Lušticu i investicije.
  Pa oni tu nemogu izaći u prvi plan pored vlade i jakih igrača, zato i nisu ispunjavali obaveze !!!

  29
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code