Početna Naslovna Turistički pokazatelji premašili rekordne lanjske

Turistički pokazatelji premašili rekordne lanjske

11

U prva tri mjeseca ove godine Crnu Goru je posjetilo oko 166,63 hiljade turista, što je 38,15 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Registrovano je oko 645,63 hiljada turističkih noćenja, 22,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Biće ovo veoma uspješna turistička godina, ocijenio je Savjet za turizam, koji je formirao Koordinaciono tijelo za praćenje sezone, na čijem je čelu ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Picerija i restoran

Turistički pokazatelji u prvom kvartalu ove godine značajno premašuju podatke iz rekordne prošle godine što, a aktivnosti na pripremi špica ovogodišnje sezone realizovane su ili se realizuju u skladu sa planom.

Podaci o turističkom prometu, koji evidentiraju lokalne turističke organizacije, pokazuju povećanje od prosječno 15,33 odsto u prve 23 sedmice ove godine, zaključno sa 14. junom, u odnosu na isti period prošle godine.

„Ti podaci utoliko su značajniji ima li se u vidu da je prošle godine, u kojoj je crnogorski turizam potukao sve rekorde, broj turista povećan za 10,24 odsto u odnosu na 2017. godinu, a broj noćenja za 8,17 odsto“, navodi se u Izvještaju o realizaciji aktivnosti predviđenih Planom pripreme ljetnje turističke sezone.

Porast broja turista i noćenja pratio i rast prihoda.

U prošloj za 8,59 odsto više nego u 2017, a u prvom kvartalu ove godine prihod je povećan za 7,9 odsto u odnosu na rekordnu prošlu godinu kada je Crna Gora prvi put premašila milijardu EUR prihoda od turizma.

Predsjednik Savjeta Duško Marković kazao je da je impresivan rast turizma, kao vodeće privredne grane po obimu i finansijskim efektima, ponovo pozicionirao Crnu Goru kao vrhunsku turističku destinaciju, što je, kako je naveo, rezultat za pohvalu ne samo Vlade, već cjelokupne turističke privrede i svih aktera uključenih u crnogorski turizam.

I pored značajnog unaprjeđenja koji je evidentan iz godine u godinu, Savjet je ukazao na ograničenja koja postoje kada su u pitanju povremeni zastoji i gužve u saobraćaju, propusnost graničnih prelaza, izvođenje građevinskih radova tokom sezone, poboljšanje komunalne uređenosti.

Savjet je istakao potrebu za dodatnim angažovanjem zapošljavanja stranaca i definisanjem sistemskih rješenja u obrazovanju i usavršavanju nedostajućih kadrova u sektoru turizma.

11 Komentari

 1. Šta je svrha ovakvih saopštenja i radi koga/čega se prezentuju u javnosti? Svake godine svjedočimo situaciji da nas se bombarduje vijestima o enormnom rastu turizma i impresivnim rezultatima, dok su, s druge strane, položaj i egzistencija običnog čovjeka, radnika, stvarnog nosioca tog turizma stravično sve lošiji i neizvjesniji. Naša Vlada treba da zna da nema ničeg ‘impresivnog’ i da je krajnje vrijeme da uključe sive ćelije i shvate da je turizam jedina privredna grana ove nam lijepe zemlje i da nastavkom grozne prakse tolerisanja nepoštovanja zakona, uskraćivanja radničkih prava i sveopšteg bezobrazluka kako hotelijera i turističkih bogova tako i onih tijela koja bi trebalo da ih kontrolišu, sve može da se sruši kao kuća od karata.

  Kada se već priča o pokazateljima, gdje su isti koji govore koliki procenat radnika ima ili nema plaćen noćni rad (od 22:00 pa na dalje), rad praznikom, prekovremene, slobodan dan.. na način kako je definisano zakonom, sve doprinose na punu platu.. Odnos ranika na neodređeno – preko agencije? Nema takvih podataka, logično. A tek o stvarnim platama, mobingu… svaka riječ je suvišna.

  Nego, vijesti kažu da nam ide super, nikad bolje..

  14
  3
 2. DUBROVNIK SE TRESE .SVE SMO IM OTELI GOSTE HN I TREBINJE HAHAHA E SPRDNJE OVE KO VISE VJERUJE U OVE BAJKE PRESJEDNIKA I PREMIJERA ..LIDER U REGIONU.. ALI PO MAFIJASKIM LIKVIDACIJAMA VJEROVATNO ZBOG VISOKE STOPE RASTA TURISTA I DUGOVA PREMA ..DOBAVLJACIMA ..

  9
  3
 3. Neče mi biti jasno.Lokalni put od Galeba do Meljina je u katastrofalnom stanju, a parkin servis inkasira godišnje preko tri milona eura.Trošak samo za plate i tri kante boje.Kuda ide taj novac.??????

  18
  4
 4. U ekološkoj i pravno uredjenoj državi,pritom lideru u regionu a i šire, impresivan rast turizma, kako kaže Marković , je potpuno normalno i uobičajeno. Aj ti sad neveruj…

  12
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code