Početna Izdvojeno Turistički razvoj ruralnog područja Herceg Novog, uz poljoprivredu i očuvanje ambijentalne arhitekture...

Turistički razvoj ruralnog područja Herceg Novog, uz poljoprivredu i očuvanje ambijentalne arhitekture i prirode

1

U Herceg Novom je prepoznat veliki potencijal za razvoj ruralnog  turizma, posebno zbog zaleđa koje još uvijek, u velikoj mjeri ima očuvanu ambijentalnu arhitekturu i prirodu, poljoprivrednu proizvodnju i lijep pejzaž, što ruralni predio čini i vizuelno atraktivnim. Stoga su dvodnevne radionice na temu ruralnog turizma, koje je krajem prošle sedmice organizovala Turistička organzacija Herceg Novi na Kamenom, biče veoma korisne I okupile 30 učesnika.

Foto: T.O. Herceg Novi

Na radionici prvog dana o “Ruralnom turimu – od anonimnosti do atraktivnosti” čulo se da je nezaobilazna  i tradicija, gastronomija, običaji, folklor, legend. Sve to uz dobre domaćine kao nosioce ponude može činiti resurse ruralnog turizma Herceg-Novog. Organizovan je terenski obilazak atrakcija i potencijalnih turističkih resursa sela Kameno a prikazana je tradicionalna trpeza novskog zaleđa kao jednog segmenta ponude ove vrste turizma.

Izrada atraktivnih turističkih paketa ruralnog turizma sa aspekta izazivanja sinergijskog i multiplikativnog efekta na lokalnu zajednicu bila je okvir za drugu radionicu pod nazivom “Kreiranje turističkog proizvoda ruralnog turizma”. Učesnici su upoznati sa primjerima dobre prakse iz mediteranskih gradova sličnih našem.

Predavači na dvodnevnoj radionici bili su Robert Baćac, stručnjak iz oblasti izrade i (uspješne) implementacije strategije ruralnog turizma Istre, kao i izvrsni poznavalac različitih segmenata potencijala našeg zaleđa, dipl. arheolog ,Željko Starčević.

U Herceg Novom je cilj da se kroz biciklističku trasu “Slano i slatko” koja vodi od mora do najveće vodene površine na Orjenu-Orjenske lokve, poveže atraktivna morska obala i Stari grad sa zaleđem i na taj način integriše cjelokupna kulturna i prirodna baština u priznati turistički proizvod. Lokalni putevi, koji su i biciklističke trase, prolaze kroz mjesta i područja u zaleđu koja nijesu prepoznata ili dovoljno vidljiva pa će se kroz cikloturizam uvezati  cjelokupna ponuda ruralnog turizma grada.

Na trasi “Slano i slatko” planirana je izgradnja 4 vidikovca-odmorišta za bicikliste. Projekat će uvesti standard kvaliteta kao što je „Bike Friendly Concept„ te će se na taj način dodati vrijednost turističkoj ponudi u cijeloj regiji što će direktno dovesti do povećanja aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke, odnosno do diverzifikacije turističke ponude u obje regije.

Foto: T.O. Herceg Novi

Projekat „Biciklističke rute za unaprjeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural”  realizuje se u okviru 2. poziva Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekat je službeno počeo 1. oktobra 2019. godine, a implementacija će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Evropska unija finansira 400.000,00 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nosilac projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi.

Evropska unija finansira ovaj projekat radi jačanja i diverzifikacije kvalitetne turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i ostalih ponuda na otvorenom, u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat rezultiraće stvaranjem novog brenda pod nazivom „CYCLING RURAL” koji će se uključiti u turističku ponudu obje zemlje i Jadranskog zaleđa.

1 komentar

  1. Odlična ideja. Samo da prođe ova pošast i da se vtare strani turisti ovo će sigurno biti prepoznato kao dobra i autentična ponuda. Puno sreće!

    12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code