Turističkim agencijama opet nije dozvoljeno prijavljivanje gostiju: HTU traži provjeru ustavnosti Zakona...

Turističkim agencijama opet nije dozvoljeno prijavljivanje gostiju: HTU traži provjeru ustavnosti Zakona o strancima

10
Podijeli

Na startu turističke sezone mnogi stanodavci opet su zbunjeni, a turističke agencije negoduju, jer im je onemogućeno da obavljaju prijavu gostiju.

Zato je Hercegnovsko turističko udruženje uputilo inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore da provjeri zakonitosti – ustavnosti članova Zakona o strancima. Konkretne primjedbe imaju na članove 99. i 100. Zakona o strancima, kazao nam je juče predsjednik HTU, Ranko Šabanović. Do Odluke Ustavnog suda, izdavaoci smještaja goste mogu prijavljivati isključivo u Turističkoj organizaciji, odnosno u njenim info biroima.

Picerija i restoran

Međutim, onaj ko je danas htio da prijavi goste u info birou u centru Herceg Novog, kod Sat kule, nije mogao. Zbog praznika dva dana taj biro je zatvoren. Vjetovatno i mnogi drugi.
Šabanović navodi da Član 99. Zakona o strancima obavezuje izdavaoca smještaja da prijavu i odjavu boravka stranca dostavlja elektronski. Ako za takav način nema tehničkih mogućnosti, davalac smještaja prijavu i odjavu boravka može dostavljati preko Turističke organizacije.

Iz ovog Udruženja tvrde da ovaj član Zakona propisuje obavezu da svi davaoci smještaja moraju imati računar i poznaju rad na kompjuteru, te stoga smatraju da je to povreda ustavnih prava građana.

“Na zahtjev upućen Graničnoj policiji da dobiju potvrdu da nemaju tehničkih mogućnosti zbog tih razloga, dobijali su negativan odgovor, odnosno da imanje ili nemanje tehničkih mogućnosti može da utvrdi samo Telekom Crne Gore”, kažu u Udruženju.

Takođe, smatraju da je ovaj član Zakona u suprotnosti sa Članom 53. Zakona o upravnom postupku (SL CG br. 56/2014, 20/2015, 40/2016 i 37/2017), jer davaocu smještaja ne dozvoljava da obavezu prijave i odjave boravka stranca može da obavi preko zastupnika, odnosno punomoćnika (turistička organizacija, turistička agencija, agencija za intelektualne usluge, licencirani računovođa, advokat i sl.).

Navode primjer dobrog funkcionisanja u Poreskoj upravi Crne Gore, gdje predaja završnih računa preduzeća u elektronskoj formi može da se obavi preko opunomoćenih računovođa.

“U ovom članu ima i elemenata korupcije, jer se njime prisiljavaju davaoci smještaja da moraju kupiti program za prijavljivanje kod Pošte Crne Gore, s obzirom na broj registrovanih izdavaoca, Pošti Crne Gore se na ovaj način obezbjeđuje milionski prihod”, smatra Ranko Šabnović.

Lutanje u zakonskim rješenjima sa tri varijante istog Zakona u vremenskom razmaku od tri godine, je veliko dodaje on:

“Ovakva formulacija je prvi put propisana u Zakonu o strancima (SL CG br. 56/2014 od 24.12.2014. čl. 94), Skupština Crne Gore je, zbog ovakvih primjedbi u Zakonu o izmjenama Zakona o strancima (SL CG br. 16/2016 od 08.03.2016. čl. 10) izbrisala sporni član 94 prethodnog Zakona, da bi posljednja varijanta zakona vratila prvobitnu formulaciju spornog člana”, navode u inicijativi.

Članovi Udruženja podsjećaju da su turističke agencije decenijama pored osnovnih uslužnih djelatnosti za koje su registrovane, obavljale i usluge prijavljivanja boravka gostiju, čime se usluga posredovanja kompletirala.

“Smatramo da je ovo diskriminacija prema agencijama, koje se bave posredovanjem između davaoca smještaja i gostiju ovu uslugu su obavljale decenijama, što je odgovaralo i gostima i davaocima smještaja. Nejasno je zašto agencije smetaju samo MUP-u. Razlog više da agencije i dalje treba da obavljaju ovu uslugu je što ne rade samo sezonski nego cijele godine”, tvrde u Udruženju.

U Zakonu o strancima, Član 100 je propisano da se prijavljivanje obavlja preko Turističke organizacije ili nadležnog organa lokalne samouprave (stav 1), kao i da se ta usluga ne naplaćuje (stav 3).

“Prijavljivanje boravka je posao iz nadležnosti MUP, sektora Granične policije, organizacija i način prijavljivanja, broj punktova za prijavljivanje, broj zaposlenih izvršioca, radno vrijeme itd. je problem iz nadležnosti Granične policije, tvrde u Udruženju.
Ovim članom Zakona, sada policija djelatnost iz njene nadležnosti prebacuje Turističkoj organizaciji ili lokalnoj samoupravi, čime se Turističkoj organizaciji odnosno lokalnoj samoupravi nameću poslovi i radnje koje nisu u njihovoj nadležnosti:

“Dalje se zakonom propisuje da se usluga prijavljivanja ne može naplaćivati, što je nekorektno, nelogično, nezakonito i neustavno. Jer, odakle pravo MUP-u da svojim zakonom propisuje drugom subjektu da li će i koliko svoju uslugu taj subjekt naplaćivati. Uostalom, sva pitanja u vezi sa naplaćivanjem su problem koji treba da riješi, odnosno propiše Ministarstvo finansija, ili Ministarstvo turizma, a ne Ministarstvo policije”, smatraju u ovom Udruženju.

Šabanović nam je kazao da očekuju brzu i povoljnu Olduku suda, koja bi bila u interesu stanodavaca, agencija, ali i opština i države.

10 Komentari

 1. Nekada davno prije 90 niko nije postavljao pitanje da li se radi praznikom,nedeljom jer mi smo turisticka destinacija i moramo da budemo na usluzi gostima 24h.To se podrazumjevalo.Moji roditelji radni vijek su proveli radeci dok drugi odmaraju i ja kad sam birala svoju profesiju znala sam da je to jedna od rijetkih mana ovog posla.Danas svi kukaju sto moraju da rade.Da ne govorimo da ne rade:banka,posta,tur.punkt,galerija,muzeji….e moji Novljani pitajte roditelje kako se nekad radilo ….a ko nece da radi nek seli u neke druge industrijske krajeve gdje se ne radi praznikom i vikendom.

  21
  4
 2. Ako sam dobro shvatio tekst, svaki turista, svaki stranac koji dođe u HN, može (mora) se prijaviti jedino u MUP. U protivnom sleduje mu kazna prilikom izlaska iz zemlje.
  Možete li zamisliti kako bi to izgledalo u jeku sezone?

  Je li to budućnost CG turizma?

  34
  5
 3. Turistički biroi zatvoreni dva dana zbog praznika. Pitam se svaki dan, ko li nam to radi u Turističkoj organizaciji. Izadju li ikad van kancelarije, vide li da su gosti počeli dolaziti ili čekaju 15.jul da objave zvanično početak sezone.
  Nek prošetaju do Dubrovnika, Trebinja, Kotora, Tivta… tamo je sve u službi gosta, a naročito turistički info punktovi.
  Bože, daj nam nekog ko se bar malo razumije u turizam i turistička kretanja, ovi će oćerati i ovo malo turista što nam je ostalo.

  44
  3

Ostavite komentar

*

code