TURISTIČKO POVEZIVANJE U PREKOGRANIČNOJ OBLASTI CG I BIH

TURISTIČKO POVEZIVANJE U PREKOGRANIČNOJ OBLASTI CG I BIH

0
Podijeli

mne_biz_alijansaNakon nekoliko mjeseci od sprovođenja projekta posvećenog razvoju turističkog itinerera (putovanaja) u prekograničnoj oblasti između BIH i Crne Gore, kojeg finansira EU, efekti su očigledni. Došlo je do turističkog povezivanja i razmjene dobara između 4 crnogorske i 7 bosansko -hercegovačkih opština. Ovo se čulo na prezentaciji projekta u Herceg Novom.

Montenegro Biznis Alijansa, u partnerstvu sa Privrednom komorom Kantona Sarajevo od juna prošle godine ostvaruje ovaj projekat čija je suština povezivanje turističkih agencija i podsticanje ruralnog razvoja u prekograničnoj oblasti, između opština Nikšić, Herceg Novi, Kotor i Tivat, sa crnogorske strane i Stari grad Sarajevo, Konjic, Mostar, Stolac, Trebinje, Čapljina i Jablanica, sa bosansko-hercegovačke.

Picerija i restoran

„Vrijednost projekta, kojeg finansira EU je 220 hiljada eura. Osnovni zadatak je povezivanje ovog područja radi što bolje međusobne saradnje i prosperiteta ove oblasti. Jer, ona nudi mnogo toga, prirodno bogatstvo i kulturno nasljeđe. Tu su i proizvođači nacionalnih brendiranih proizvoda, koji imaju značaj za turizam obje zemlje“ – kaže nam Vlasta Božinović iz  TP Centar Kotor.

Tursitičke agencije i organizacije Nikšića, Herceg Novog, Kotora i Tivta već imaju razvijenu infrastrukturu, ali ovim projektom se nastoji pomoći onim manjim, „kako bi u svojoj ponudi prema domaćim i stranim gostima mogli promovisati ovu regiju“.

– To su turističke agenicije prepoznale, jer imamo veliki odaziv da se uključe i rade na ovom projektu kako bi klijentima ponudile ovu rutu i dio naše zemlje i BIH – ističe Božinovićka.

Turisti vole danas da spoje selo i more, vole da upoznaju autohtone proizvođače hrane, posebno sira, mlijeka, čak i prerađevina tekstila. Za to je potrebna dobra promocija:

„Najviše se sredstva troši na izradu promotivnih letaka opština, zatim mapa, brošura, koje su rađeni u saradnji sa Turističkim organizacijama. Tu su obuhvaćeni najznačajniji kulturno-istorijski spomenici, autohtoni proizvodi i najviše se novca ustvari ulaže u promociju i marketing“.

U proteklom periodu osnovan je Turističko proizvodni centar u Kotoru, sa Web stranicom, održano je niz seminara i radionica, štampan promotivni materijal o prekograničnom području Crne Gore i BIH gdje je angažovano i 20 sertifikovanih turističkih vodiča. Projekat će trajati do kraja godine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code