TURSKI EKSPERTI U MUZEJU GRADA PERASTA

TURSKI EKSPERTI U MUZEJU GRADA PERASTA

153
0
Podijeli

Muzej grada Perasta čuva određen broj fermana i bereta u svom fondu, kao i veliki broj pisama, ispisanih na osmanskom – turskom jeziku.

Dolaskom stručnjaka iz Turske otvorila se mogućnost i za sljedeće projekte, koji su vezani za eksponate iz Muzeja grada Perasta, a datiraju iz perioda vladavine Otomanske imperije u okruženju.
Kako saopštavaju iz Muzeja, u posjeti su im stručnjaci Adnan Torun, zamjenik direktora odjeljenja u Arhivu i Hakkı ŞAHİN, uz pratnju prevodioca Selvera Krnica studenta turkologije u Sarajevu. Oni će se baviti prevođenjem i obradom turskih fermana i bereta.
Takođe, to je i jedan od preduslova, da posebno ovaj dio arhivske građe, ugleda svjetlost dana, pa će uz iscrpno objašnjenje biti izloženi na budućoj izložbi krajem ove ili početkom naredne godine u zemlji i inostranstvu. Na taj način postali bi dostupni javnosti, što je i planirano u skorije vrijeme. Osim pisanih dokumenata, biće dešifrovani i natpisi na ostalim predmetima iz muzejskog fonda (oružje, zastave i medalje) koji su vezani za taj period.
Kako bi se istorija Boke i Crne Gore upotpunila istorijskim faktima neophodno je raditi na razmjeni dokumenata,zbog čega je Muzej grada Perasta i započeo saradnju sa Ambasadom Republike Turske u Crnoj Gori.
Iako je poznato da otomansko carstvo nikada nije bilo na području Perasta, potrebno je osvrnuti se na odnose Perasta i Turaka koji nisu bili samo neprijateljski, već su imali i blisko prijateljske i ekonomske odnose, a koji su do sada rijetko ili nimalo prezentovani,navode iz Muzeja.
Ovaj projekat je realizovan zahvaljujući razumijevanju i dobroj volji Vlade Republike Turske.
S obzirom da su fermani i bereti ispisani na osmanskom – turskom jeziku i da u regionu ne postoje stručnjaci iz ove oblasti, na sastanku turskog ambasadora Mehmet Nıyazi Tanilir i zaposlenih u Muzeju grada Perasta, direktora Andra Radulovića, Mirjane Vukasović – dokumentariste i Aleksandre Simeunović – istoričarke umjetnosti, ugovorena je saradnja.
Na sastanku je turski ambasador konstatovao da je Muzej grada Perasta prva institucija u Crnoj Gori koja je pokrenula ovaj vid saradnje i ovu vrstu projekta, zbog čega je sa oduševljenjem predložio dalju saradnju.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code