Početna Društvo Tuzi u karantinu: Svaki stanovnik vodi bitku za svoj i živote svih...

Tuzi u karantinu: Svaki stanovnik vodi bitku za svoj i živote svih građana Crne Gore

0

Policija kontroliše puteve prema Tuzima. Ta Opština je od sinoć u karantinu.

Foto: Pixabay

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti hitno je odlučilo da stanovništvo Tuzi mora ostati u svojim domovima, radi sprječavanja daljeg širenja korona virusa.

Direktor Instituta za javno zdravlje, dr Boban Mugoša, kazao je da je od jučerašnjih 18 novoregistrovanih slučajeva korona virusa, 15 iz Tuzi. Zamolio je da zavlada razum:

„Ja molim da se čuje ovaj glas, da zavlada razum, da stanovništvo ostane kod kuća, da ne izlazi, da oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade da se izdvoje u posebne sobe“, rekao je dr Mugoša najavljujući istraživanje širine epidemije u Tuzima.

“Situacija je jako opasna. Radi se o jako infektivnom virusu koji se jako brzo širi i može da inficira veliki broj ljudi. Tuzi imaju 15 hiljada stanovnika. Ako bi se samo proširio na 40 posto stanovništva, što čini 6000, od tog broja bi oboljelo 1200, na respiratoru bi završilo 300, a 150 umrlo – upozorio je dr Mugoša.

Predsjednik NKT i potpredsjednik Vlade Milutin Simović je kazao da je ovo bitka za Tuzi i čitavu Crnu Goru:

“Građani Tuzi, kao i građani širom Crne Gore, uvijek su bili umni i kadri da istrpe i prežive, a posebno kad je bilo teško i najteže. Ovo je bitka za Tuzi i bitka za cijelu Crnu Goru u kojoj moramo zajedno da pobijedimo“, rekao je Simović.

On je dodao i da su preduzete sve mjere koje propisuje struka.

Direktor Kliničkog centra Jefto Eraković je istakao da je ovo svojevrstan i dramatičan istorijski trenutak i možemo pobijediti virus samo ukoliko svi budemo disciplinovani i radili svoj posao:

“Zbog toga od večeras, svaki građanin Tuzi mora da ostane kod kuće. … Mora da ostane ako misli na svoju porodicu, na svoje potomstvo, komšije, prijatelje i rođake” – poručio je Eraković.

Predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, naglasio je da počinje bitka da se sačuva ta opština, Malesija, ali i svi građani Crne Gore:

“Najvažnije treba da shvatite da od danas, nećemo reći naredba,  svi u svoje kuće, svi u izolaciju. Tako možemo nekoliko dana, nekoliko nedjelja da spriječimo širenje virusa, da sačuvamo stanovništvo, mlade ljude, stare i da svi zajedno izađemo pobjednici iz ove borbe“ poručio je Đelošaj.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code