Početna Kultura Tvrđava Španjola Art rezidencija i otvorena galerija

Tvrđava Španjola Art rezidencija i otvorena galerija

9

Hercegnovska NVO Sinergija će četvrti put od 18. do 23. avgusta organizovati program aktivacije tvrđave Španjola. Cilj je oplemenjivanje prostora tvrđave uz manifestaciju Španjola sa Artist rezidencijom (boravkom i radom umjetnika na tvrđavi) i dvodnevni muzički festival.

– Već nekoliko dana traje priprema, uređenje tvrđave, aktivističkog i volonterskog tipa a ono će trajati tokom čitavog programa kada će “Sinergija” biti domaćin ove napuštene veličanstvene tvrđave – kule – navodi predsjednik “Sinergije”, Vuk Čvoro.

Podsjeća da je ideja o ovakvoj valorizaciji Španjole nastala kao proizvod želje 2016. godine da se prostoru udahne život kroz razne aktivnosti: izložbe, radionice, uživo rad umjetnika na tvrđavi, uređenje prostora, projekcije filmova, poredstave, muziku, fotografiju itd.

– Ove godine pored uređenja prostora imaćemo priliku da sa umjetnicima: Žarkom Glavatovićem, Tanjom Đokić i Matvejem Krilovim dočaramo prostor Španjole posjetiocima u vidu Artist rezidencije – Otvorene galerije. Ovi umjetnici će od 18. do 23.avgusta kada počinje muzički festival, stvarati na tvrđavi i koristiti njen prostor kao “atelier”- naglađava Čvoro.

Istovremeno biće nastavljeno uređenje prostora i iz dva objekta biće uklonjen šut zbog kojeg su sada potpuno nepristupačni posjetiocima.

Predviđena je i izložba radova slikarke Tanje Đokić i skulptora Matveja Krilova 21. avgusta u 20h.

U istom tom terminu biće otvorena i izložba retrospektive radova nastalih na Španjoli 2016-2018 godine.

Program završava dvodnevnim festivalom elektronske muzike 23. i 24.avgusta na kojem gostuju dva internacionalna gosta Alienata iz Španije, koji trenutno živi i radi u Berlinu i Italijan Stenny, koji živi i radi u Minhenu.

Zbog održivosti i realizacije cjelokupne manifestacije ulaznice za muzički program se naplaćuju. Dvodnevna karta je 13 eura, a jednodnevna ulaznica za muzički festival je 8 eura.

Program je organizovan u saradnji sa Opštinom Herceg Novi i Turističkom organizacijom kao glavnim pokroviteljima, kao i Herceg festom koji ustupa prostor Španjole na kratkotrajno korišćenje.

Iz NVO Sinergija dodaju i da su neprijatno iznenađeni odnosom Ministarstva kulture:

-Kao krovna institucija Ministarstvo bi trebalo da vodi računa o nasljeđu, ali već drugu godinu ne finansira program aktivacije tvrđave Španjola iako smo mi jedina organizacija koja vodi računa o ovom kulturnom dobru i prepoznajemo vrijednosti Španjole.

Ministarstvo je nedavno potpisalo i dalo uslove za legalnu devastaciju tvrđave Mamula, koja je u bafer zoni UNESCO-a, pod glavnim izgovorom “da je to valorizacija” ovog kulturnog dobra i po pravilima struke svjedoci smo situacije koju svakodnevno gledamo sa mora, a koja svjedoči o nedostatku primjene konzervatorskih metoda i korišćenju savremenih metoda da se ovaj veličanstveni spomenik I kategorije trajno uništi – tvrdi Vuk Čvoro. Sumnja da Ministarstvo i Španjolu kao kulturno dobro želi privatizovati, ali poručuje i da “do toga nikako, ni pod kojim uslovom i nikada neće doći!”.

9 Komentari

 1. Kad je Mamula bila u….., kad se od g….. nije moglo proći, kad je bila leglo narkomana nisi se Čvoro nešto pretrgao od borbe za sređivanje.Sad si se kao osvijestio. Vodi NVO, uzmi pare od opštine i alal ti. Samo ne pljuj druge. Isti si

 2. Moze moze i te kako
  Da.se.napravi projekat i da se.nakon ulaganja spanjola odrzava sama.od.svojih prihoda…..
  Restoran
  Scena
  Vidikovac
  Zicara
  Art.fest
  Mini film sala
  Suvenirnica
  Sobe za.prenociste
  Moze.moze……

 3. Srediti Spanjolu pod hitno i od nje napraviti istorijski muzej,organizacije mnogih kulturnih dogadjaja na njoj i promovisati nasu bogatu istoriju strancima.Takav pogled,takva tvrdjava trune gore pokrivena biljkama,smecem i brabonjcima od stoke.Mislim da bi opstina trebala da reaguje da se to sredi i dovede u red,jer nam stranci najvise dolaze zbog nase istorije i odusevljeni su kulama i tvrdjavama.

 4. Zalosno je da kada treba neki dogadaj da se desi, tek onda ciste tvrdavu.Odnos prema tvrdavama je uzasan, nisa bio da se Mamula da u rentu ali kako sam stalno isao tamo,bila je izvor zaraze.Sramota je naglasavati kako se ocistila neka tvrdava,ona mora uvijek biti cista. Spanjola je veoma zapustena,kao i citadela dio starog grada oko sat kule itd.To govori o nama !!!

  18
  2
   • nije problem kada hod ,ali mora se sistemski rijesiti,da shvatimo da od tvrdava mozemo zivjeti kao i da postujemo istoriju. Zamislite kada bi zapustili dubrovacke zidine? Ali oni su shvatili da od njih zive i postuju istoriju

    • Malo teže ćemo mi od ovog kulturnog dobra živjeti jer je oko njega dozvoljena nekultura. Nisu ni Dubrovčani sasvim imuni na nekulturu, ali je donedavno vođena rigorozna politika očuvanja ambijentalne sredine, kako Starog grada, tako i neposrednog okruženja. Mi više nismo u stanju rekonstruisati i u tehničkom smislu unaprijediti kolski prilaz Španjoli. Vizure sa Španjole su trajno degradirane. Moglo je to biti sjajno mjesto za kulturne i druge manifestacije.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code