Početna Kultura Tvrđava Španjola-otvorena galerija, “Sinergija” kreće s novim programima

Tvrđava Španjola-otvorena galerija, “Sinergija” kreće s novim programima

8

“Španjola 018” treći festival kulture, umjetnosti, novih ideja i kreativnosti ove godine sastojaće se od dva dijela, a prvi audio vizuelni pod nazivom “4 Circle” biće održan 10. i 11. avgusta na staroj tvrđavi. Program će činiti audio vizuelne inastalacije i muzički nastupi domaćih i inostranih DJ-eva.

Festival uključuje mlade raznih profila, koji shvataju potencijal u neiskorišćenom prostoru, kazao je na pressu u ime organizatora NVO Sinergije, Vuk Čvoro.

– Španjola je nastala kao proizvod naše ponude. Šta mi od aktivnosti možemo da damo tom prostoru i da samim tim privučemo ljude, a da ujedno učinimo taj prostor korisnijim. Pretprošle godine smo počeli projekat, prošle godine smo uradili dosta na uređenju terena. Jer, 8 objekata je očišćeno od šuta, zelinila i korova. Sada je situacija mnogo bolja – objašnjava Čvoro.

Drugi dio festivala naziva se “Artist in residence” i trajaće od 21. do 30. septembra. Obuhvataće raspis poziva za umjetnike, prijavu umjetnika iz regiona, njihovu selekciju i boravak na kampu, u okviru tvrđave Španjola, gde će imati predavanja i organizovane obilaske grada. Umjetnici će imati zadatak da odgovore na temu “objekat”. To će biti prilika da kroz svoje djelovanje skrenu pažnju za bolju upotrebu tvrđave i oplemenjivanje njenog izgleda.

– Smatramo da ovaj prostor jednom možda postane rezidencija umjetnosti. Želimo da mu damo tu namjenu kroz program koji radimo sada, pa ćemo vidjeti kako će se razvijati dalje. Planiramo da napravimo jednu vrstu otvorene galerije – ističe Čvoro.

Poučeni lošim iskustvom od pretprošle godine, organizatori su se ove potrudili da bolje obezbijede festival, a komunikacija i odnosi sa službama bezbjednosti su dobri. Imaće sopstvene redare, a unajmiće i vozilo hitne pomoći.

Čvoro ističe da imaju podršku Ministarstva kulture, ali da ta pomoć iz godine u godinu varira, te da uvijek moraju dodatno podsticati ljude. Iz Sinergije nastoje da pruže model kako da se valorizuje tvrđava bez privatizacije.

U odnosu na prethodni festival, ove godine finansijska podrška Opštine i Turističke organizacije Herceg Novi je znatno manja, jer su pomogli festival sa 1000 eura. Čvoro kaže da su spori procesi dobijanja dozvola i finansijske pomoći, ali da su uz podršku privrednika uspjeli da prikupe sredstva.

Takođe, realizaciju programa pomogli su JUK Herceg Fest i brojni sponzori.

U ime agencije Public Relations iz Beograda, Predrag Vujović ističe da je ta agencija odlučila da pomogne Sinergiji u ostvarivanju vizije da od kulturno-istorijskih spomenika naprave funkcionalne prostore i mjesta za realizaciju značajnih kulturnih i edukativnih projekata, te će im biti na raspolaganju.

Cijena ulaznice za muzički dio programa su za prvu noć 10 eura, za drugu 5, a nakon 22 časa cijene ulaznica se povećavaju na 13 i 8 eura. Cijena dvodnevne ulaznice je 15 eura.

8 Komentari

 1. ne postoji tu nikakav plan za nesto dugorocnije. Iskljucivo zabava za tih par noci i to je to. Znaci skupi se drustvo, napiju se, zarade malo para od prodaje ulaznica i pica. Uzmu malo novca za taj takozvani projekat i finito.

  5
  3
 2. Dzabe vam trud. Istina je da ce na Spanjoli koja je ziva tragedija sto nije valorizavana da se stalno nesto desava,kad budu dj-evi te noci biti vise ljudi no u svim kaficima i klubovima u gradu zajedno jer je muzika koja je popularna i koja se slusa sem medju nasom seljackom populacijom.
  MEDJUTIM,u 1:00 dolazi 100 pripadnika bjelopoljskog,pljevaljskog i novskog centra bezbjednosti,bivsi,securityiji narodnjackih kafica sa komunalnom da GASE i maltretira ljude tj 80% turista ko gestapo 1941 . I sjutra ces na Jadranu citat kako je bila strasna akcija i da su priveli jednu osobu i nasli joint,u medjuvremenu bilo jos 5 ubistava u crnoj gori.

  13
  7
  • Ja plaćam porez, imam pravo na san. Nađite sponzore i napravite klub sa zvučnom izolacijom, ili se po ugledu na sav bijeli svijet preselite u pripizdinu, a ne u srce grada koji arhitektonski nije pogodan za Peoples, Casa, La Bamba i ostale zbog kojih mnogo veći broj poreskih obveznika trpi, nego što je broj onih koji uživa. A onda ću vam se i ja pridružiti, jer obožavam ples uz tehno zvke kad ih sama biram i dobro mi to ide, za razliku od većine iz vaše i iz moje generacije. S tim što je moja većinom obišla svijet, dok vi “neseljaci” uglavnom niste prešli ni Kamenare. A da jeste, znali bi da u tom svijetu nema hleba od nametanja, nego se takvo ponašanje i krivično goni.

   7
   3
   • Da si obisla svijet znala bi da ovakva tvrdjava nidje ne trune a da najbilizi stanovnici imaju najvece komercijalne koristi od iste. Grad spava 11 mjeseci a turizam nam je glavna grana privrede 😀

    3
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code