Početna Politika TVTRKO ODOLIJEVA BURI – SPOMENIK KOŠTAO 101 HILJADU EURA

TVTRKO ODOLIJEVA BURI – SPOMENIK KOŠTAO 101 HILJADU EURA

0

Hercegnovski odbornici raspravljali su jutros o spomeniku, bisti ili spomen-obilježju kralju Tvrtku I Kotromaniću, iako je on već postavljen na Škveru uoči 28. oktobra Dana opštine.

Iz opozicionog DPS u startu su tražili da vlast tačno kaže koliko je spomenik koštao, da li je to donacija, kako je navaljivano prije 8 godina, zašto nije ispoštovana procedura i saglasnost Ministarstva. Sve je to poslužilo odbornicima vladajuće koalicije da uzvrate DPS-u kako ne podržava ništa što je dobro u ovom gradu, da je protiv kulture grada i protiv podizanja spomenika Tvrku, jer nijesu ni došli na svečano otvaranje, kada je po ocijeni opozicije interpretiran neprimjeren dnevno-politički igrokaz.
Rasprava je otišla do starih podjela oko preimenovanja i stanja u ustanovama kulture, optužbi opozicije za kršeje zakona i neprincipijelnost i neodgovornost lokalne uprave, do kontra optužbi iz vlasti za opstrukciju. Na kraju je dilemu oko koštanja spomenika razriješio sekretar Sekretarijata za finansije, Rade Božović.
– U Zagrebu je 56.000 eura koštalo livenje, troškovi carine 10.000 eura, za troškove pripreme za livenje izdvojeno je 15.000 eura, transport 2.000 i konačno isplata honorara autoru 20.000 eura.
To nije donacija, kako se govorilo od 2003. godine, tačnije kako je sam autor najavljivao, kazao je Božović, istakavši da je i kroz donacije obezbjeđeno samo 10.000 eura, a ostalo iz budžeta.
Tako je većinom glasova vladajućih (SNP, NOVA, PZP, SL) data saglasnost na predlog podizanja spomen obilježja, odnosno da Tvrtko ostane na Škveru, gdje je već mjesec.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code