Početna Politika TVTRKO ODOLIJEVA BURI – SPOMENIK KOŠTAO 101 HILJADU EURA

TVTRKO ODOLIJEVA BURI – SPOMENIK KOŠTAO 101 HILJADU EURA

0

Hercegnovski odbornici raspravljali su jutros o spomeniku, bisti ili spomen-obilježju kralju Tvrtku I Kotromaniću, iako je on već postavljen na Škveru uoči 28. oktobra Dana opštine.

Iz opozicionog DPS u startu su tražili da vlast tačno kaže koliko je spomenik koštao, da li je to donacija, kako je navaljivano prije 8 godina, zašto nije ispoštovana procedura i saglasnost Ministarstva. Sve je to poslužilo odbornicima vladajuće koalicije da uzvrate DPS-u kako ne podržava ništa što je dobro u ovom gradu, da je protiv kulture grada i protiv podizanja spomenika Tvrku, jer nijesu ni došli na svečano otvaranje, kada je po ocijeni opozicije interpretiran neprimjeren dnevno-politički igrokaz.
Rasprava je otišla do starih podjela oko preimenovanja i stanja u ustanovama kulture, optužbi opozicije za kršeje zakona i neprincipijelnost i neodgovornost lokalne uprave, do kontra optužbi iz vlasti za opstrukciju. Na kraju je dilemu oko koštanja spomenika razriješio sekretar Sekretarijata za finansije, Rade Božović.
– U Zagrebu je 56.000 eura koštalo livenje, troškovi carine 10.000 eura, za troškove pripreme za livenje izdvojeno je 15.000 eura, transport 2.000 i konačno isplata honorara autoru 20.000 eura.
To nije donacija, kako se govorilo od 2003. godine, tačnije kako je sam autor najavljivao, kazao je Božović, istakavši da je i kroz donacije obezbjeđeno samo 10.000 eura, a ostalo iz budžeta.
Tako je većinom glasova vladajućih (SNP, NOVA, PZP, SL) data saglasnost na predlog podizanja spomen obilježja, odnosno da Tvrtko ostane na Škveru, gdje je već mjesec.

Picerija i restoran

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code