Početna Kultura U Andrićevoj kući za sada u ponudi samo živa riječ

U Andrićevoj kući za sada u ponudi samo živa riječ

15

Kuću nobelovca Iva Andrića, koja je polovnom ovog mjeseca svečano otvorena, obiđe u prosjeku 100 posjetilaca tokom dana. U kući, koja je u rekonstrukciji, nema autentičnih muzejskih eksponata, osim ogledala i stepeništa, pa  ponudu čini živa riječ domaćina.

bty

Zbog toga ideja nije da kuća postane klasičan muzej, već kuća sjećanja na Andrića, priča za Radio Jadran član ekspertskog tima koji je radio na projektu revitalizacije, dr Vladimir Roganović.

– Nikada nećemo moći da imamo namještaj i stvari koje su tu bile za vrijeme Andrićevog boravka. Jer ih je on, nakon što je kuću prepisao svojoj svastici, poklonio u humanitarne svrhe, Crvenom krstu – objašnjava Roganović.

Do 2020. godine, kada će projekat biti priveden kraju, biće prikupljen sav muzejski sadržaj koji će kuća moći da ponudi posjetiocima, objašnjava kustoškinja, Kristina Milatović.

– Kuću smo otvorili u rekonstrukciji, usresredili se na baštu, da ne bi stajao katanac na kapiji, na ovom predivnom dvorištu i da bi ljudi mogli da dođu. Želimo da im zagolicamo maštu sa narativima koje im ovdje nudimo – objašnjava ona.

Kapija je za posjetioce otvorena selektivnim, reprezentativnim programima upriličenim na svečanom otvaranju. Posjetioci koji obiđu kuću imaju prilike da čuju kako je i zašto Andrić došao u Herceg Novi, sa kojim ljudima se družio, razgovarao, koje je primao u svom zdanju na Toploj.

Uz te priče, posjetioci mogu da vide izložbu “Ivo Andrić-pisac i/ili diplomata” Muzeja Grada Beograda, odnosno direktorice Tatjane Korićanac, kao i muzejske zavjese sa fotografijama Andrića u Herceg Novom, ali i da upoznaju ili kupe Roganovićevu knjigu “Andrić u Herceg Novom”.

Na donjem spratu kuće, jedinom koji je trenutno dostupan posjetiocima, nalazi se video projektor na kojem se prikazuje film sa dodjele Nobelove nagrade, kao i pojedine fotografije i video sadržaji vezani za Andrićev boravak u Herceg Novom.

– Naša ideja je, a to kustoškinja Kristina Milatović i ostale djevojke rade, pa i ja kad sam tu, da svakog čovjeka koji dođe u ovu kuću dočekamo onako kako dolikuje, sa osmjehom i radošću i punim informacijama o Andrićevom životu i radu. Prvenstveno kroz ovu izložbu, koja je na našem i engleskom jeziku – navodi Roganović.

On ističe da se veliki broj inostranih turista interesuje za kuću, a privlači ih činjenica da je to kuća jednog nobelovca, jer iako nisu čuli za Iva Andriuća, čuli su za Nobelovu nagradu.

Za “Vraćanje Andrića u Herceg Novi” pilot projektima, najvišeg umjetničkog i estetskog nivoa, otvorena je kuća u rekonstrukciji na Toploj.

Kuća je za posjete otvorena svakog dana osim nedjelje od 9 do 21 čas.

15 Komentari

 1. Da je Ivo Andric zavjestao ovu kucu Herceg Novom bilo bi mi lakse. Ali, on je pod stare dane prodao tu kucu…Ovako je sve izvjestaceno bas kao i “trava” koja je express nikla oko kuce…

  15
  5
 2. Ako ne može da se nabavi namještaj koji je Andrić podijelio u humanitarne svrhe, mogu se rekonstruisati neki specifični komadi kao što su pisaći sto, krevet, trpezarija. Budite malo maštoviti a ne samo političku uštogljeni

  15
  5
 3. Ako je ovo najvisi umjetnicki i estetski nivo onda smo stvarno ugasili. Zasto nisu ekspertima iz Bgd dali pare,a pustili da neko pametan ovo napravi kako treba. Bilo je super ideja ali kompleks Beograda kod lokalnih***** je strasan

  14
  6
 4. Sta je ovo, pobogu?! Ocekivao sam da ce zaista srediti taj prostor i napraviti neko prijatno mjesto za knjzevne veceri. Cak je prije bolje bilo!

  16
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code