U aprilu u osam Domova zdravlja i dvije Opšte bolnice fizioterapeuti imali...

U aprilu u osam Domova zdravlja i dvije Opšte bolnice fizioterapeuti imali 717 pacijenata

1428
0
Podijeli

U deset javnih zdravstvenih ustanova crnogorski fizioterapeuti, njih 27, primijenili su proteklog mjeseca 2652 terapijske procedure.

Treapije su obavljene kod 717 pacijenata (35.4% muškaraca  i 64.6% žena). Od toga u Domovima zdravlja 474, a u Opštim bolnicama u Baru i Pljevljima 243 pacijenta.

Picerija i restoran

Riječ je o Domovima zdravlja: Herceg Novi, Budva, Tivat, Danilovgrad, Berane, Ulcinj, Kolašin i Pljevlja.

U Domu zdravlja Herceg Novi zaposleno je troje fizioterapeuta koji su kod 112 pacijenata primijenili 483 terapijske procedure.

U Domu zdravlja Budva zaposleno je dvoje fizioterapeuta koji su kod 45 pacijenata primijenili 232 terapijske procedure.

U Domu zdravlja Tivat zaposleno je dvoje fizioterapeuta koji su kod 49 pacijenata primijenili 259 terapijskih procedura.

Iz Udruženja fizioterapeura pozivaju direktore ustanova od kojih nijesu primili podatke da njihovim kolegama dostave Formulare koje su im uredno poslali kako bi dobijali podatke.

Na nivou Evropske Unije profesija je zakonski regulisana, i naziv fizioterapeut je rezervisan za one koji imaju određeno obrazovanje i djelokrug rada a prema ISCO 2008 (Međunarodna klasifikacija zanimanja) ovo zanimanje je klasifikovano pod šifrom 2264.

U javnom zdravstvu Crne Gore, fizioterapeuti su zastupljeni u Domovima zdravlja tj u Jedinicama za fizikalnu terapiju primarnog nivoa dok su u sekundarnom nivou zdravstene zaštite zastupljeni u bolnicama i prirodnim lječilištima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code