U Beču promovisan časopis „Vode Crne Gore“

U Beču promovisan časopis „Vode Crne Gore“

1
Podijeli

Na 25. Generalnoj skupštini Međunarodnog udruženja vodovodnih preduzeća zemalja u slivu Dunava (IAWD), u Beču predstavnici Javnog preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko primorje promovisali su prvo izdanje stručne publikacije pod nazivom „VODE CRNE GORE”. Ona će biti štampana dva puta godišnje.

Regionalni vodovod je od ove godine punopravni član ovog Udruženja koga čine predstavnici 11 zemalja. Njima je predočen rad na časopisu čiji redakcijski kolegiju čine brojni eksperti iz različitih oblasti iz zemlje, regiona kao i evropskih država, ali i predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija.

Picerija i restoran

Promocija časopisa propraćena je sa velikim zanimanjem i odavanjem priznanja za koncept, kvalitet časopisa i aktuelnost tema koje su u njemu obrađene. Posebne pohvale upućene su na račun originalnog pristupa temi i konceptu prvog broja ovog časopisa koji je posvećen promociji regionalnog vodovodnog sistema kao „Projekta koji je promijenio Crnu Goru“.

– Na taj način odato je priznanje ne samo Javnom preduzeću „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, već i Vladi Crne Gore koja je uspješno primijenila model realizacije ovako kompleksnog infrastrukturnog projekta od neprikosnovenog značaja za rješavanje suštinskih životnih pitanja za stanovnike Crnogorskog primorja, te pokazala kako se na jedan efikasan i održiv način u saradnji države sa međunarodnim finansijskim institucijama poput Svjetske banke, EBRD ili KfW, mogu savladati višedecenijski izazovi – saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

Istaknuto je da ovakva politika Vlade Crne Gore može slobodno poslužiti kao primjer dobre prakse i mnogim razvijenijim evropskim zemljama, pa i samim članicama EU.

Regionalni vodovod dobija statusa huba-a

Pored promocije časopisa, posebno je značajna činjenica da je IAWD, u okviru novouspostavljenog D-Leap programa (Danube Learning Partnership), prihvatilo inicijativu da Javno preduzeće Regionalni vodovod Crnogorsko primorje bude prvo preduzeće koje će dobiti status programskog hub-a .

– To će omogućiti da odabrano osoblje preduzeća dobije intenzivne obuke tj. postanu sertifikovani treneri, koji će potom biti u prilici da tako stečena znanja prenesu zaposlenima u vodovodnim preduzećima na Crnogorskom primorju, ali i drugim zainteresovanim vodovodnim preduzećima u Crnoj Gori – navode iz Regionalnog vodovoda.

Obuke će se odvijati kroz već pripremljene programske pakete iz sljedećih oblasti:

• Asset Management and investment planning (upravljanje imovinom i investiciono planiranje),
• Non-revenue for water (neprihodovana a proizvedena voda);
• Commercial efficiency (program komercijalne efikasnosti);
• Access to financing (program pristupa finansiranju) i;
• Water safety planning (Planiranje zaštite i bezbjednosti vode).

Dosadašnji predsjednik Borda IAWD, Vladimir Taušanović, novoizabrani predsjednik, Walter Kling i Generalni Sekretar IAWD, Philip Weller, još jednom su naglasili izuzetnu važnost što je Vlada Crne Gore realizovala ovako značajan i kompleksan projekat po modelu državnog vlasništva. Direktor Javnog preduzeća, Goran Jevrić je ukazao na posvećenost preduzeća jačanju dalje saradnje sa IAWD-om.

1 komentar

  1. Mi jos uvjek uvozimo vodu iz druge zemlje, a odje se prica o nekom regionalnom vodovodu koji nasem lokalnom vodovodu iz ,,nekog” razloga nikako ne odgovara. Mozda su zato i izrazili izuzetan znacaj sto smo mi uzeli ucesce kao jedinstven slucaj zemlje koja ima vodu ali je uvozi i prodava svojim gradjanima i jos im je uskracuje ljeti kad je najpotrebnija. Zamislite da kuwajt uvozi naftu iz saudiske arabije jer jedan pogranicni grad ostao na starom naftovodu vec 25 godina (cetvrt vijeka)i prodaje tu istu naftu samo tom gradu sa povremenim resrikcijama samo da bi lokalna benziska pumpa imala monopol i mogla da gradi zgrade i radi jos sto sta.

Ostavite komentar

*

code