Početna Ekonomija U BIJELOJ DO KRAJA FEBRUARA 10 BRODOVA

U BIJELOJ DO KRAJA FEBRUARA 10 BRODOVA

0

brodogradilisteU Jadransko brodogradilište Bijela danas su stigli brodovi kompanije Skorpion iz Monaka i hrvatski trajekt. Na vezu u Bijeloj je i nekoliko plovila na kojima je obavljen remont, ali poslovi nisu naplaćeni. Dobra vijest je da će dokovi biti puni do kraja februara sa deset brodova.

Poslije višemjesečnog nedovoljnog uposlenja i u vremenu koje i dalje znači krizu brodoremonta dolazak deset brodova u Bijelu na remont predstvlja ohrabrenje, kažu u menadžmentu. A koliko je ne samo teško doći do posla nego i naplatiti obavljeni remont, evo slijedećih primjera.

 

Remont na brodu “Sabrina” italijanske kompanije Logbrin Shipping, koji je preko godinu u Bijeloj, bio je zaključen na 1.650.000 eura. Vlasnik je u toku remonta platio 200 hiljada eura, a ostatak od 1.450.000 eura, prema ugovoru, trebalo je da plati iz dva puta. Predstavnici italijanske kompanije su bili u Bijeloj i saopštili da nisu u mogućnosti da ispoštuju ugovor. Oni su predložili da dug plate u naredne tri godine  iz vozarine broda, što je za bjelske brodograditelje neprihvatljivo.

Predsjednik borda direktora Stanko Zloković kaže da će ako ne postignu dogovor zadržati brod i sudskim putem naplatiti potraživanja od prodaje broda.

I brod “Evropa 92”, građen za prevoz cementa brodovlasnika sa Malte već je nekoliko godina na vezu u Bijeloj.

Prije dva mjeseca vlasnik je najavio da više nema interesovanja za brod. U Brodogradilištu kažu da bi trebalo da “stvore uslove da u pravnoj proceduri zakonito prodaju brod”  i naplate troškove remonta i ležarine.

Brod “Boka” je vezan uz obalu Brodogradilišta po nalogu suda do okončanja postupka. Riječ je o sporu Ministarstva odbrane i vlasnika “Boke”. Od prije godinu ipo u Bijeloj je i naftna platforma američke kompanije “Ocean king” . Zbog krize u toj djelatnosti vlasnik je odustao od planiranog remonta. Međutim bjelski brodograditelji su do sada “od platforme” prihodovali 700 hiljada eura ili skoro hiljadu eura dnevno.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code