U Boki 171 poslodavac traži 470 visokoškolaca

U Boki 171 poslodavac traži 470 visokoškolaca

0
Podijeli

Nakon isteka roka za prijavu poslodavaca za VI Program stručnog osposobljavanja visokoškolaca, 171 poslodavac na nivou Boke iz privatnog sektora oglasili su potrebu za 470 visokoškolaca, kazali su našem radiju u Birou rada Herceg Novi.
Rok za prijavu poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem okončan je 16. oktobra.

“U Herceg Novom su se prijavila 72 poslodavca koji potražuju 205 visokoškolaca, u Kotoru 57 njih potražuje 153 visokoškolca, dok u Tivtu 42 poslodavca traže 112 visokoškolaca. Najviše je potrebe za visokoškolcima koji imaju ekonomsko zanimanje, ili iz oblasti menadžmenta, prava ili društvenih nauka”, pojasnili su u Birou.

Picerija i restoran

Sa druge strane, od juče je krenuo rok za prijave korisnika ovog programa, koji će trajati do 18. novembra. Nakon toga uslijediće elektronsko uparivanje poslodavaca i korisnika, a rezultati bi trebalo da budu poznati poslije Nove godine, najkasnije do 5. ili 6. januara. Visokoškolci bi sa radom trebalo da počnu 15. januara. Stručno osposobljavanje traje 9 mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci, a tretira se i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje. Informacije o prijavljivanju nalaze se na sajtu E uprave, Uprave za kadrove, Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva prosvjete.

Iz resornog ministarstva su ranije saopštili da je, prema analizi koja je sprovedena u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na pet godina realizacije Programa, od 14.252 korisnika Programa 6.865 njih, odnosno 48,16 odsto nastavilo radni angažman.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code