Početna Društvo U Boki 191 poslodavac traži 536 pripravnika-visokoškolaca

U Boki 191 poslodavac traži 536 pripravnika-visokoškolaca

0

herceg-novi-45Od 18. oktobra otpočeo je IV krug prijavljivanja visokoškolaca za program stručnog osposobljavanja, kojeg Ministarstvo prosvjete organizuje u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore.

Prijavljivanje će trajati do 18. novembra, dok je prijavljivanje poslodavaca okončano 15. oktobra. U Crnoj Gori oglašeno je 9.165 slobodnih mjjesta, od čega 60% u privatnom sektoru i 40% u javnom sektoru.

Kad je riječ o tri bokeljske opštine, interesovanje poslodavaca ove godine znatno je veće u odnosu na prošlogodišnji krug, kaže nam je direktorica hercegnovskog Biroa rada, Maja Bakrač:

“Do sada je u Herceg Novom prijavljeno 80 poslodavaca, koji su oglasili potrebu za 215 pripravnika. U Tivtu 56 poslodavaca traži 124 pripravnika, dok je za kotorsku opštinu 55 poslodavaca oglasilo potrebu za 162 pripravnika”, kazala je Bakrač.

U odnosu na prošlu godinu, zabilježen je trend rasta poslodavaca i slobodnih radnih mjesta u sve tri opštine, jer je u Herceg Novom u prošloj godini 61 poslodavac oglasio slobodna radna mjesta, u Tivtu 38, a u Kotoru 46. Priliku za zaposlenjem preko ovog programa prošle godine imala su u Herceg Novom 144 visokoškolca, Tivtu 71 i Kotoru 96.

“Najviše interesovanja bilo je za društvene nauke, menadžere, pravo, u manjem broju tehničke nauke, medicinu i književnost. Za sada je interesovanje kandidata na prošlogodišnjem nivou, mada najveći broj njih obično se prijavi par dana prije isteka roka. Prijavljivanje na Biroe rada je u toku, kako bi dalje mogli da apliciraju preko portala eUprave, na koji se kandidati konačno i prijavljuju”, objasnila je Maja Bakrač.

Kao i ranije visokoškolci imaju mogućnost da izaberu sedam željenih poslodavaca kod kojih bi voljeli da se stručno osposobljavaju. Ocjena tokom studiranja je jedini i osnovni kriterijum prilikom povezivanja poslodavaca i korisnika.

Za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama mogu se prijaviti samo visokoškolci koji su završili studije obima 240 kredita u trajanju od četiri godine u skladu sa propisima.

Realizacijom Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem olakšaće se prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija kojima će odgovoriti tržištu rada. Program će pružiti smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike i doprinijeće smanjenju nezaposlenosti mladih, kazali su ranije iz Ministarstva prosvjete.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code