Početna Društvo U Boki će biti zaposlen 341 visokoškolac kod 177 poslodavaca

U Boki će biti zaposlen 341 visokoškolac kod 177 poslodavaca

3

Nakon završetka prvog kruga prijavljivanja za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, za 167 poslodavaca na nivou Boke dodijeljen je 341 visokoškolac.

images_slike_logo_stucno_osposobljavanje_visokoskolacaKad je riječ o Herceg Novom, 80 poslodavaca tražilo je 219 pripravnika, u Kotoru 55 za 162, a u Tivtu 56 za 124 pripravnika, kazala je našem radiju direktorica hercegnovskog Biroa rada, Maja Bakrač:

“Nakon ovog kruga, 78 poslodavaca iz Herceg Novog dobilo je 171 lice, 51 poslodavac u Kotoru dobio je 103 lica, a u Tivtu 38 poslodavaca dobilo je 67 lica”, kazala je Bakrač.

Najveća zainteresovanost poslodavaca kao i zainteresovanih visokoškolaca iskazana je u oblasti društvenih nauka – podoblast ekonomija, studijski program menadžment, gdje je bilo najveće interesovanje poslodavaca, ali i najveći broj prijavljenih. Veliko interesovanje zabilježeno je i iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka, navela je Bakrač:

maja bakrac rj“Očekujemo da će nakon ovog, biti raspisan još jedan krug zapošljavanja visokoškolaca, za one kojima ocjena nije zadovoljavala kriterijume koje je tražio poslodavac, ali još uvijek ne mogu reći kada će to biti realizovano. Sva lica koja su uparena sa poslodavcima u ovom krugu počeće sa radom 15. januara, a pripravnički će trajati 9 mjeseci, kao i svake godine”, podsjetila je ona.

U odnosu na prošlu godinu, zabilježen je trend rasta poslodavaca i slobodnih radnih mjesta u sve tri opštine, jer je u Herceg Novom u prošloj godini 61 poslodavac oglasio slobodna radna mjesta, u Tivtu 38, a u Kotoru 46. Priliku za zaposlenjem preko ovog programa prošle godine imala su u Herceg Novom 144 visokoškolca, Tivtu 71 i Kotoru 96.

Za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, na nivou države, oglašeno je 9.165 mjesta, od čega u privatnom sektoru 5.342, a u javnom 3.824.

Ukupno 3.189 osoba dobilo je mogućnost da se stručno osposobljava kod izabranog poslodavca, dok njih 238 nije dobilo poslodavca”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ovo je peta godina da Vlada Crne Gore organizuje Program stručnog osposobljavanja.

3 Komentari

  1. Kakve veze ima ovo sa slobodnim radnim mjestima i zapošljavanjem?Ovo je samo način da mladi primire malo i vide kako se radi u Crnoj Gori,da manje spavaju,a lakše promisle.Neka im bude sretan susret sa stvarnošću.

  2. Da li ostaju isti uslovi kao ranije? Prije par mjeseci u opticaju je bila varijanta da se pripravnicima više za devetomjesečni angažman ne isplaćuje novčana naknada jer im je dovoljna satisfakcija da nešto nauče i steknu radne navike.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code