Početna Oko nas Tivat U Boki manje zagađenja uz brodove na električni pogon

U Boki manje zagađenja uz brodove na električni pogon

1

Ovog ljeta biće uspostavljena brodska linija između gradova u Boki Kotorskoj, i to novim brodovima – na električni pogon. Održivim saobraćajnim sistemom – uz biciklizam, pješačenje i javni prevoz može biti smanjeno zagađenje u gradovima, čulo se u Tivtu povodom Svjetskog dana energetske efikasnosti, na Skupštini mreže „SIVINET za Sloveniju Hrvatsku i Jugoistočnu Evropu“.

– Naš cilj je da se Tivat i dalje razvija kao grad u kome su prioriteti uravnotežen ekonomski razvoj, uređenje prostora i zaštita životne sredine. U tom smislu Opština Tivat poslednjih desetak godina intenzivnije radi na polju održive mobilnosti kroz uvođenje raznih modela koji pokazuju rezultate – rekao je predsjednik Opštine Tivat, Siniša Kusovac na otvaranju 6. Skupštine CIVINET i okruglog stola o održivoj mobilnost.

Picerija i restoran

Tivat ima svega nešto više od 14 000 stanovnika, ali je uspio da pionirski započne i u velikom dijelu realizuje značajne projekte na unapređenju energetske efikasnosti.

– Samo u 2018. godini odobreno je više od 55.000 eura beskamatnih kredita koji iskorišteni za zamjenu vanjske bravarije i obnavljanje termoizolacione fasade. Zatim saradnja sa UNDP na projektu „Niskokarbonski turizam“ čime smo uspijeli da već implementiramo nekoliko uspješnih ideja među kojima instalacija unutrašnje LED rasvjete, sistem za zalivanje u Velikom gradskom parku, ekosertifikacija nekoliko tivatskih hotela i uređenje planinarskih staza. Posebnu smo pažnju posvetili promovisanju upotrebe alternativnih prevoznih sredstava, privremenih obustava saobraćaja u cilju vraćanja saobraćajnica pješacima i biciklistima i kontinuiranu edukaciju djece i omladine.Takođe, uspiješni smo i na polju EU fondova, iz kojih smo uspijeli da rekonstruišemo značajan dio javne rasvjete i izgradimo solarne kolektore na krovu Sportske dvorane. Imamo nekoliko spremnih projekata sa kojima se nadamo da ćemo biti dovoljno konkuretni upravo prema EU fondovima – najavio je Kusovac.

Koordinator mreže CIVINET-Srđan Škunc kazao je da je predloženo uvođenje članarine koja bi, ukoliko se takva odluka na kraju i usvoji na nivou mreže, na godišnjem nivou za Crnu Goru iznosila oko 200-220 eura.

Na okruglom stolu o održivoj mobilnosti predstavljeni su i projekti elektromobilnosti u Crnoj Gori i drugi, a ispred zgrade Opštine povodom Dana energetske efikasnosti, kao i prethodnih godina, organizovana je podjela LED sijalica i promotivnog materijala građanima.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code