U Boku danas uplovljava prvi brod na vodonični pogon

U Boku danas uplovljava prvi brod na vodonični pogon

0
Podijeli

Brod Energy Observer, prvo plovilo na vodonik, uploviće u kotorsku Luku danas, potvrdili su Radiju Jadran iz Luke Kotor AD, mada su iz Fondacije Petrović Njegoš saopštili da se njegovo uplovljavanje očekuje sjutra, a vijest prenijeli neki crnogorski portali.

Iz Fondacije su kazali da se projekat realizuje uz podršku Evropske unije (EU), Međunrodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) i pod direktnim je pokroviteljstvom predsjednika Francuske, Emanuela Makrona.

Picerija i restoran

Riječ je o starom brodu koji je bio dio regata, a sada je uz pomoć francuske Vlade i međunarodnih organizacija, prenamijenjen u plovilo energetske autonomije, bez emisije gasova sa efektom staklene baste i finih cestica.

– “Energy Observer” plovi zahvaljujući miksu obnovljivih energija i sistemu proizvodnje dekarbonizovanog vodonika iz morske vode, a krstari svijetom kako bi se promovisala ekoloska rješenja budućnosti – navodi se u saopštenju.

Energy Observer je rekonstruisana katamaran-jedrilica „Formula TAG“ iz 1983. godine, nekada korišćena za regate. Dužine je 30,5 metara i 12,8 širine.

Fondacija Petrović Njegoš organizuje dobrodošlicu ovom brodu i njegovoj posadi kako bi se crnogorska javnost upoznala sa mogućnostima obnovljivih izvora energije.

Po riječima kapetana Energy Observera, Viktorijena Erusarda vizija budućnosti sastoji se u izvlačenju energije iz prirode, bez oštećenja i bez gubitka.

– Na moru, na brodu Energy Observer, potrebno nam je toliko sunca koliko i vjetra, baterija ili vodonika. Situacija je slična na kopnu. Energije i sistemi skladištenja se međusobno dopunjuju, a mi moramo naučiti kako ih ujediniti: ne postoji jedinstveno rješenje za klimatske promjene, već puno mogućnosti –  objašnjava on na oficijelnoj internet stranici.

Bord je prošle godine isplovio iz Francuske na 6 godina dugu misiju nazvanu “Odiseja”. Tokom 2018. godine plovi Sredozemnim morem, zbog čega danas uplovljava i u jedan od najljepših zaliva na svijetu – Boku kotorsku.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code