Početna Ekonomija U Boku lani uplovilo 445 brodova i 3582 jahte, sa preko pola...

U Boku lani uplovilo 445 brodova i 3582 jahte, sa preko pola miliona putnika

4

U luke Bokokotorskog zaliva tokom prošle godine registrovano je ukupno 445 uplovljenja brodova sa domaćim i stranim zastavama sa ukupno 493.444 putnika i 1276,46 tona tereta. Izdate su 3582 vinjete stranim jahtama, čamcima i gliserima, sa ukupno ukrcanih i iskrcanih 19.210 putnika i posade. To se, između ostalog, navodi u Izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

U lokalnom saobraćaju su učestvovali brodovi male obalne plovidbe, unutrašnjih morskih voda i teritorijalnog mora i zatvorenih morskih područja upisani u upisnike brodova Lučke kapetanije Kotor. Među njima i 6 trajekata za prevoz automobila i putnika na relaciji Kamenari – Lepetani, kao i strani i domaći brodovi, jahte i čamci.

U Lučkoj kapetaniji Kotor, sa ispostavama Herceg Novi, Tivat i Zelenika, upisano je je prvi put 66 brodova i 3677 čamaca.

Inspektori sigurnosti plovidbe su u prošloj godini obavili 368 inspekcijskih pregleda. Donesena su 4 rješenja po službenoj dužnosti za pomorske brodove koja se odnose na zabranu isplovljenja.

Pregledi su obavljani na brodovima neograničene plovidbe, velike obalne plovidbe, male obalne plovidbe i plovidbe u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Crne Gore, koji su uplovljavali u zaliv Boke Kotorske i za takve preglede donoseni su zapisnici i odgovarajuća rješenja o otklanjanju nedostataka ili zabrane isplovljenja.

Na svim brodovima obavljeni su pregledi minimalnog broja stručno osposobljenih članova posade, provjera valjanosti brodskih isprava, dozvoljeni broj putnika i količine tereta, sigurnosne opreme, uređaja i drugo.

Inspekcijskih pregleda na čamcima bilo je 112, na plovnim putevima, lukama i morskom dobru bilo je 18, na objektima sigurnosti plovidbe 12, dok je inspekcijskih pregleda zbog davanja mišljenja za uzgoj ribljeg fonda i izgradnju na obali bilo 10.

Tokom prošle godine izdato je 890 odobrenja za uplovljenje-isplovljenje brodova domaće i strane zastave u luke Bokokotorskog zaliva.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva inkasiralo je 121.997 €, prihod od dolaska/odlaska brodova iznosio je 26.700 €. Lučka kapetanija Kotor od vinjeta je prihodovala 502.020,20 € a od redovnog pregleda čamaca 1.147,44 €. Administrativne takse iznosile su 89.015 € a na žiro račun za ispite uplaćeno je 75.395,10 €.

4 Komentari

  1. Da li je neko iz Opstine upitao zasto Zelenika i Novi ne mogu da prime kruzere,da li su prilagodili zakoske regulative i opremljenost. Mislim da nisu i da nece ubrzo,jer ne znaju da rade i nece da rade. Volio bih da sam u krivu!

    10
  2. Koliko zaposlenih u Luci HN zna barem jedan strani jezik ?

    (pretpostavljamo svi – Srpski, Hrvatski , Bosanski i Crnogorski i mozda malo Bokeskog)

    10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code