Početna Društvo U Bolnici Meljine rehabilitacija postkovid pacijenata i šansa za liječenje posljedica infekcije

U Bolnici Meljine rehabilitacija postkovid pacijenata i šansa za liječenje posljedica infekcije

6

Već skoro mjesec u Opštoj bolnici Meljine uspješno lliječe postkovid pacijente, koji su prethodno bili hospitalizovani u kovid bolnicama u Kotoru, Baru, Cetinju i u Nikšiću. Na taj način se oslobađaju postelje za prijem novih oboljelih od Covida-a 19.

Većina pacijenata je po dolasku i dalje zavisna od kiseonika, liječeni su u kovid bolnicama od 3 nedjelje do 2 mjeseca i svi se otežano kreću, kaže za Radio Jadran izvršna direktorka OB Meljine, dr Olivera Elez.

– S obzirom da je OB Meljine jedna od rijetkih bolnica koja u svom sastavu ima i tim za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, ovi pacijentii, odmah nakon pregleda fizijatra, počinju s mjerama rane rehabilitacije. To su vježbe disanja i vježbe pokretljivosti, što daje pozitivan efekat. Neke pacijente smo već otpustili, a na liječenju je uglavnom od 10-15 pacijenata iz drugih bolnica –  navodi dr Elez.

Na Internom odjeljenju su kapaciteti, uglavnom, popunjeni, svakodnevno je od 25-30 pacijenata na liječenju, jer se primaju i postkovid pacijenti iz Herceg Novog, koji se nakon kućnog liječenja i početnog poboljšanja ponovo javljaju sa tegobama i često sa reaktivacijom upale pluća.

– Nakon preboljelog covid-19 pacijenti često imaju dugotrajno zamaranje, oslabljenu plućnu funkciju, a pojedini i nespecifične tegobe od strane srca često sa aritmijama. Dominiraju plućne tegobe, a kako smo se uvjerili u pozitivan efekat mjera rane rehabilitacije na pacijentima, u skorije vrijeme planiramo da ponovo pokrenemo naš nekadašnji program pulmološke rehabilitacije – najavljuje dr Elez.

U pripremi projekat tretmana hiperbaričnom oksigenacijom

Fond zdravstva još nije uvrstio postkovid rehabilitaciju u dijagnoze dostupne na teret Fonda, ali se u Bolnici Meljine nadaju da će to ubrzo biti prepoznato kao važna mjera u tretmanu ovih pacijenata, kao što je to već prihvaćeno u nekim državama u okruženju.

– Pored mjera fizikalne terapije, postoje pojedine međunarodne studije (Izrael, Kina, SAD, Italija) o pozitivnom efektu hiperbarične oksigenacije u tretmanu posljedica nakon preboljelog Covid-19. U fazi smo detaljnije izrade projekta da se i u OB Meljine provodi tretman hiperbaričnom oksigenacijom ovih pacijenata. Mišljenja smo da će se stvarne posljedice ovog oboljenja tek u narednom periodu sagledati – ističe dr Elez.

Zdrastveni sistem Crne Gore je već više od godinu opterećen liječenjem akutno oboljelih i borbom za živote građana, pa niti ima mogućnosti, niti slobodnog kadra za bavljenje težinom trajnih posljedica kod preboljelih pacijenata. Zato, smatra naša sagovornica, donekle u OB Meljine mogu da pomognu u tome, s obzirom da OB Meljine ima dugogodišnje iskustvo u liječenju u barokomori kao i sprovođenju kardiološke i pulmološke rehabilitacije koja se često može provesti i na otvorenom u parku bolnice.

Vakcinacija i u Bolnici Meljine

Svi smo svjedoci da se u posljednjih dvije do tri nedjelje u Herceg Novom smanjuje broj novooboljelih od Covod -19 infekcije, ali je nažalost broj hospitalizovanih i dalje visok. I našoj bolnici se javlja značajan broj pacijenata sa pogoršanjima nakon ovog oboljenja. Da bismo ovaj trend u padu novooboljelih zadržali i nakon popuštanja mjera potrebno je da i dalje imamo na umu da virus nije nestao i da je za normalizaciju naših života i izlaženje iz ovog začaranog kruga neophodna vakcinacija što većeg broja građanja, naglašava dr Elez.

– Iz OB Meljine smo ponudili Ministarstu zdravlja da se, ako je to potrebno, jedan punkt za vakcinaciju formira i u sklopu bolnice da bi se ubrzao tempo vakcinacije i do ljeta postigao potreban procenat vakcinisanog stanovinšta – dodaje ona.

U OB Meljine je u februaru značajan broj zaposlenih bio zaražen virusom SARS-COV-2 što je na trenutak gotovo obustavilo rad internog odjeljenja. Niko od zaposlenih nije imao težu formu oboljenja niti je bio hospitalizovan.

Ponovo radi i nefrološka ambulanta

Težak period sa inficiranim osobljem u Bolnici Meljine je, nadaju se prošao. Organizacija službe se postepeno normaiizuje, pa su u mogućnosti da ponovo aktiviraju ambulante koje su bile zbog epidemije obustavljene. Pored endokrinološke, kardiološke, ortopedske, počinje sa radom i nefrološka ambulanta. Ginekološka, hirurška i fizijatrijska ambulanta su i do sada nesmetano radile.

– U prva tri mjeseca ove godine u porodilištu OB Meljine su porođene 104 trudnice, od toga 31 carskim rezom, a 38 u epiduralnoj anesteziji. Samo u martu u ginekološkoj ambulanti je bilo 462 pregleda. U Internom odjeljenju je pregledano 963 hitna slučaja, a hospitalizovano je 138 pacijenata. U izolaciji je bilo najviše pregleda u februaru 113 covid pozitivnih pacijenata, a u martu je već manje 78. U hiruškom odjeljenu je u prva tri mjeseca pregledano 1756 pacijenata, od kojih je 137 hospitalizovano, a obavljeno je 72 operacije. U kontinuitetu imamo ispomoć iskusnih hirurga VMA, kao i iz okruženja. Do 31. marta je sprovedeno 278 HBO tretmana u našem Institutu za pomorsku medicinu, precizira dr Elez.

Sve ove usluge su u prva tri mjeseca ove godine smanjene za 30 – 40 % u odnosu na period prije epidemije, naročito u dijelu HBO tretmana zbog smanjenog upućivanja pacijenata. Za razliku od ostalih odjeljenja porodilišete je nesmetano radilo i broj porođaja je značajan.

Hronično: Kadar i oprema na minimumu

Ipak, treba naglasiti da osim stalne volje osoblja da pruža građanima sve usluge za hitna stanja, kao i da se pojačaju ambulantne usluge i ubrza potrebna dijagnostika, Bolnica i dalje ne raspolaže značajnijim mogućnostima.

– Već duže Bolnica je na minimalnim mogućnostima kako po pitanju kadra tako i opreme. Potreban stručni kadar nije moguće stvoriti preko noći. Od ljekara iz stalnog sastava bolnice koji su gotovo svi specijalizirali u VMA, većina će u narednih 6-8 godina steći uslove za penziju, a za školovanje jednog specijaliste je potrebno najmanje 5 godina. Dolazimo do toga da OB Meljine zbog svog neriješenog statusa koji traje više godina nije u mogućnsosti da mladim ljekarima ponudi adekvatne uslove i da ih motiviše da rade u našoj bolnici. Ni sa srednjim kadrom nije ništa bolje. U proteklih 6 mjeseci ostali smo bez 10-tak tehničara koji su zaposlenje ostvarili u drugim OB javnog zdravstva. To su većinom mladi iz drugih opština, koji su se u ranijem periodu zaposlili u OB Meljine. Planiranje školovanja je u domenu Ministarstva prosvjete, ali i Opština Herceg Novi može iskazati svoje potrebe – objašnjava dr Elez.

Neophodno otvaranje srednje medicinske škole u Novom

Herceg Novi ima tri velike zdravstvene ustanove: Dom zdravlja Herceg Novi, Institut Igalo i OB Meljine, koje imaju značajne potrebe za medicinskim tehničarima. To je dovoljno opravdanje za otvaranje odjeljenja srednje medicinske škole u Srednjoj mješovitoj školi Ivan Goran Kovačić, smatra izvršna direktorka OB Meljine, dr Olivera Elez.

– Kadar za nastavu već postoji kao i mogućnost obavljanja potrebne prakse. To bi omogućilo potreban broj ovog deficitarnog kadra za sve tri zdravstvene ustanove. Obezbjeđivanje kadra je hitan, ali i dugotrajan proces, ali ono što je najnužnije jeste obezbjeđenje finasirananja Bolnice koja u sadašnjim uslovima nema sigurnost ni da će svaki naredni mjesec biti u mogućnosti da radi – upozorava dr Elez.

Ovdje, ipak, ne gube nadu da će se vrlo brzo steći uslovi za sigurno obezbjeđenje funkcionisanja bolnice, a potom i mogućnost da OB Meljine postane savremena zdravstvena ustanova sa svom potrebnom opremom i dovoljno stručnog kadra. Samo tako ona u potpunosti može zadovoljiti potrebe građana Herceg Novog i pružiti podršku turističkoj privredi grada.

6 Komentari

    • Ne lupaj gluposti. Ti idi brate u Hjuston pa se lijeci. Samo znate da konstatujete nesto i to sto kazete obicno su neistine. Volio bih da dodjete da odradite 2 smjene sa tim ljudima da vidite kako je presvlaciti pelene i cistiti drugih ljudi za 400€. A ja sam to vidio svojim ocima i svaka cast svim tim mladim ljudima koji rade, prije svega su ljudi.

      21
      2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code