Početna Ekonomija U Brodogradilištu nije ispoštovan raspored izvoza grita, ali do juna sve će...

U Brodogradilištu nije ispoštovan raspored izvoza grita, ali do juna sve će biti očišćeno

9

Sa lokaliteta bivšeg Brodogradilišta u Bijeloj izvezeno je 35.000 tona opasnog otpada, dok će preostalih 75.000 tona biti zbrinuto do juna 2020. To je dio projekta Svjetske banke i državnih organa “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” u kome je postignut napredak kako bi se Crna Gora riješila naslijeđenih ekoloških crnih tačaka, prenosi prcentar.me.

Foto: PR centar

“Raspored aktivnosti na projektu izvoza grita iz Brodogradilišta u Bijeloj nije ispoštovan do kraja, ali smo danas na sastanku dobili uvjeravanja da će do kraja marta odnosno juna sve biti završeno kako je planirano”, naglasio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

On je sa direktoricom Svjetske banke za Zapadni Balkan, Lindom van Gelder i saradnicima, obišao Brodogradilište.

Foto: PR centar

„Ovo je jedan od najvažnijih projekata u našem portfoliju u Crnoj Gori, ali isto tako i jedan od najsloženijih”, kazala je Linda van Gelder, direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Građani Crne Gore zaslužuju da žive u okruženju bez zagađenja i da imaju jednak pristup čistom vazduhu, vodi i zemljištu. Na svima nama je odgovornost za očuvanje ovih resursa i jedinstvene prirodne ljepote ove zemlje za sve buduće generacije, dodala je ona.

Foto: PR centar

Ministar Radulović zahvalan je Svjetskoj banci na podršci i praćenju ovog projekta, uz očekivanje da će ova finansijska institucija nastaviti da podržava završetak projekata remedijacije 4 crne tačke u Crnoj Gori.

Na jalovištu Gradac u toku je sprečavanje ispuštanja bilo kakvih opasnih materija u životnu sredinu i na bezbjedan način se ograđuje kontaminirani materijal nastao eksploatacijom olova i cinka u rudniku „Šuplja stijena“.

Foto: PR centar

Na deponiji uglja i pepela Maljevac su aktuelni radovi na zatvaranju jednog dijela deponije, dok će EPCG uložiti u gradnju novih kapaciteta na istoj lokaciji, kako bi se spriječilo zagađenje površinskih i podzemnih voda, kao i vazduha, usljed jakog vjetra.

Takođe KAP-u Podgorica pruža se tehnička pomoć za sanaciju bazena crvenog mulja i deponije čvrstog otpada.

Planirano je da se sve ove aktivnosti dovrše do kraja juna 2020. Projekat sprovode Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, uz pomoć finansijskih sredstava Svjetske banke.

Portfolio Svjetske banke u Crnoj Gori sastoji se od četiri investicione operacije u oblasti poljoprivrede, životne sredine, energetske efikasnosti i poreske administracije, čija je ukupna vrijednost oko 110 miliona eura.

9 Komentari

 1. Koliko vidimo grit se izvozi kamionima na Kamenovo . Ali ovaj narod je i zaslužio da ih izvjesni Pavle Radulović pravi budalama. Napred Pajo, šišaj ovce!!! Ovce jesu za šišanje!

  • E moj Dule, leleeeeee
   Ubi ovaj clanak. Koje sms mi budaleeee – dok je kod jednog od 3 brodogradilista. Da li je dakle moguce da nije bilo posla i da nije bilo isplativo dalje raditi. Auuuu, kukuuuuu …

 2. Zna li se razlog kasnjenja ili namjerno rastezu da bi uzeli jos koji milion,koliko se sjecam u pocetku je bila cifra 19 miliona a sad je vec oko 23,do iduceg ljeta ima vremena da se cupne jos koji!

  13
  2
  • Ako je za utjehu,svjetska banka uglavnom otpusuje kredit u vezi ekologije.
   Primjer jalovište Mojkovac.
   Zastoj je u trasportu u Španiji,luka-rudnik.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code