U Brodogradilištu traje stečaj, ali i remont na 4 broda

U Brodogradilištu traje stečaj, ali i remont na 4 broda

2
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_razno_jul_brodogradiliste_brod_jadran_230715Nakon štrajka radnika u Jadranskom brodogradilištu Bijela zbog stečaja, koji je krajem juna uveden na zahtjev Poreske uprave, zbog duga od 6 miliona eura, u ovoj kompaniji nastavljen je remont. Od šest brodova u trenutku stečaja, tri su isplovila, a u toku je posao na preostala tri: jednoj barži, putničkom „Lucky star“ i školskom brodu „Jadran“.
Kako Radio Jadran saznaje, radnici su u međuvremenu remontovali još dva broda „Sveti Stefan 2“, koji saobraća na relaciji Bar-Bari i jedan stranog brodovlasnika. Stigao je na remont i brod iz Hrvatske, a sredinom decembra ovdje očekuju fregatu Vojske Crne Gore. Iako je posao i deset puta manjeg obima nego lani u ovo doba, Brodogradilište, ipak, nije potpuno, izvan tržišta. U toku je i razmatranje nekoliko upita za kraj ove i početak naredne godine.
Uvođenem stečaja jedan dio radnika je stekao pravo na penziju, jedan dio je dobio otpremnine, desetak njih se snašlo na drugim radnim mjestima, a u kompaniji je ostalo njih oko 180. Rade za minimalac, ali i to je bolje nego ništa, jer neki, u zavisnosti od učinka dobijaju i više.
Inače, ročište za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za Jadransko Brodogradilište Bijela, odloženo je za 25. decembar. Stečajni upravnik Žarko Ostojić potvrdio je „Vijestima“ (na pozive Radija Jadran i dalje je „gluv“) da je prema do sada 250 pristiglih prijava, evidentirano više od 20 miliona eura potraživanja.
Drugi povjerilac je CKB kojoj je Brodogradilište ostalo dužno više od 2 miliona eura. Bivši i sadšnji radnici potražuju oko milion eura, plus potraživanje 330 radnika na ime naknade za zimnicu.

2 Komentari

  1. ovo je namjesteno , brodogradiliste je moglo sa pravim menadzmentom da uz mala ulaganja bude lider u ovom dijelu jadrana i da zaposljava 200-300 ljudi i ima godisnji prihod od 15-20miliona.
    ali ono je obecano manku i tu nema pomoci.

  2. A kad ce otpremnina i zaostale zarade? Rekose do nove ali od toga nema nista izgleda? Sa cim ce radnici pred djecu za predstojece praznike,sa 190e?

Ostavite komentar

*

code