U BUDVANSKOM I PETROVAČKOM PODMORJU IZVAĐENO 25 KUBIKA OTPADA

U BUDVANSKOM I PETROVAČKOM PODMORJU IZVAĐENO 25 KUBIKA OTPADA

126
0
Podijeli

morski otpad budvaNakon čišćenja budvanskog i petrovačkog podmorja, Opštini Budva je predat na razmatranje i novi projekat koji NVO “Društvo za razvoj ekologije” namjerava da sprovede a to je pošumljavanje Budve.

 

Za ovaj projekat još uvijek se čeka odobrenje nadležnih u Opštini Budva potvrdila je za naš radio biolog ove NVO i saradnica za marketing u TOB, Vanessa Budimić Vuković.

Picerija i restoran

– Znate da je na teritoriji Budve bilo jako puno požara i dosta šumskog ekosistema je stradalo tako da planiramo da pošumimo neke lokalitete koji su stradali u požarima. Na taj način pokušaćemo da se izborimo i protiv erozije i globalnog otopljavanja jer sa većom temperaturom narušava se šumski ekosistem i zelenila je sve manje.

Turistička organizacija Opštine Budva, u saradnji sa NVO ‘Društvo za razvoj ekologije’, završila je projekat pod nazivom “Opasne vrste našeg mora”. Cilj ovog projekta bilo je održavanje morskog ekosistema na teritoriji Opštine Budva i stvaranje dobre osnove za realizaciju širokog profila turističke ponude.

petrovac cisnjenje moraTokom sporovđenja projekta “Opasne vrste našeg mora” izvađeno je 10 kubika otpada po fazi čišćenja, a ukupno je izvađeno 25 kubika smeća. Vanessa Budimić Vuković, za naš radio je istakla da građani uopšte nijesu svjesni koliko je naš podmorski ekosistem zagađen, jer ako se smeće ne vidi – ne znači da ga tamo nema.

– Najviše je bilo željeza, plastičnih flaša i bidona ali i drugih vrsta otpada koji ne pripada morskom ekosistemu. Morsko dno zaprljano je najviše i kod pristaništa zbog prisustva barki i nafte.

Projekat je podrazumijevao i poseban osvrt na podvodne vrste “Posidonia oceanica”, koje se nalaze na većim dubinama. Ronioci i aktivsti ove NVO uradili su i monitoring na lokalitetu od petrovačke školjke do ostrva Katić i Sveta Neđelja. Prema njenim riječima, 97% ekosistema sa tim populacijama je u odličnom stanju. Veoma važan podatak je i da na lokalitetu od petrovačke školjke do ostrva Katić i Sveta Neđelja nigdje nije pronađena alga ‘Caulerpa racemosa’, poznatija kao ‘Tumor Mediterana’.

Prema riječima Budimić Vuković svi učesnici ovog projekta veoma su zadovoljni akcijom i postignutim rezultatima, s obzirom, kako ona kaže, da se ovakvi ili slični projekti koji se finansiraju, u većem broju slučajeva ne dovedu do kraja.

ciscenje mora bdProjekat čišćenja budvanskog i petrovačkog podmorja realizovan je u dvije faze u trajanju od trideset dana. Prva faza je počela 17. jula i završena je 27. jula. Tada je očišćen lokalitet ‘Bršalj’, kao i dio prema sredini petrovačke školjke. Druga faza je završena u nedjelju 25. avgusta. Tokom nje očišćeno je više lokaliteta: oko petrovačkog pristaništa i pojas kupališne zone, kao i 10 m preko granice kupališne zone. Pored njih, očišćen je i lokalitet ‘Tuljanova pećina’.

Izvađen otpad trebalo je da se odlaže na petrovačkom pristaništu kako bi se dobila prava slika količine otpada koja je pod vodom, kao i zagađenosti i devastacije morskog ekosistema, međutim, nadležni u Komunalnom nijesu dali dozvolu za taj poduhvat, pa je otpad kamionima deponovan u Bar.
Za projekat čišćenja morskog dna angažovana su 4 profesionalna ronioca kluba ‘Petrovac’, i utrošeno je po 15 sati podvodnog rada u svakoj fazi projekta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code