Početna Oko nas Budva U Budvi počinje četvrti EUSAIR

U Budvi počinje četvrti EUSAIR

0

Četvrti Forum Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i druga Zajednička Konferencija privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko-jonske regije počeće danas u hotelu Splendid u Budvi pod sloganom „Integracija ljudi, razvoj regiona“.

Dvodnevni forum otvoriće predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, predsjednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović i šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

U uvodnom dijelu će se, putem video linka iz Brisela, obratiće se evropski komesari za regionalnu politiku i za pomorsku politiku i ribarstvo, Korina Kretu i Karmenu Vela.

U srijedu, 8. maja, nakon Jadransko-jonskog savjeta i EUSAIR ministarskog sastanka, biće održana press konferencija na kojoj će govoriti ministri vanjskih poslova Crne Gore i Republike Srbije, prof. dr Srđan Darmanović i Ivica Dačić, kao i predstavnik Evropske komisije.

Forum će okupiti predstavnike vlada država Zapadnog Balkana, Evropske komisije i ostalih EU institucija, kao i predstavnike regionalnih i lokalnih vlasti, privrednog sektora, akademske zajednice i civilnog društva, koji će razmijeniti mišljenja i iskustva i razgovarati o načinima buduće saradnje.

U fokusu ovog, četvrtog Foruma, biće oblasti koje se odnose na održivu akvaturu i ribarstvo u jadransko-jonskom regionu, održivi turizam, nauku i inovacije.

U okviru Foruma biće održan ADRION godišnji događaj i Radionica sa studentima novinarstva Jedinice za podršku EUSAIR-a, a takođe će biti upriličena izložba radova devet umjetnika zemalja članica Jadransko-jonske regije, pod nazivom Dijalogom do saradnje u Jadransko-jonskom regionu.

Događaj organizuju Ministarstvo vanjskih poslova, Kancelarija za evropske integracije i Privredna komora Crne Gore u saradnji s Evropskom komisijom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code