Početna Oko nas Budva U Budvi promovisana knjiga Miraša Martinovića “Glasovi iz Doklee”

U Budvi promovisana knjiga Miraša Martinovića “Glasovi iz Doklee”

1

U Narodnoj biblioteci Budve promovisana je knjiga Miraša Martinovića “Glasovi iz Doklee” o kojoj su pored autora govorili mr Božena Jelušić i direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević”, Bogić Rakočević, a moderatorka je bila Stanka Stanojević.

Knjiga crnogorskog književnika Miraša Martinovića “Glasovi iz Doklee” objavljena je 2018. godine u izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba i zagrebačke izdavačke kuće Skaner studio. Riječ je o djelu koje se sastoji iz trideset i tri prozne cjeline, sa atipčnim ličnostima i događajima. Martinović je na regionalnim i širim prostorima postao prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore.

Picerija i restoran

Mr Božena Jelušić je istakla da poseban značaj u tematskom opusu Miraša Martinovića ima Crna Gora, te da je u ovoj knjizi povlašćen motiv drevni grad.

– U ovoj knjizi to je prvenstveno Duklja, ali i pokrajina Prevalis u kojoj se nalazila. Doklea, zagrljena Zetom i Moračom i rječicom Širalijom, opasna snažnim bedemima i kulama sa jedinim izlazom prema čuvenom putnom pravcu Via Narona, podstiče pitanja o tome ko su i kakvi su bili Dokleati i da li je Dioklecijan odista rođen u Doklei, da li njeno ime znači crn, skrovit i taman, ili znači teći i ploviti? – ističe ona.

Direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević”, pisac Bogić Rakočević istako je da je riječ o autoru koji godinama dinamično bilježi ovdašnji književni prostor svojim romanima, knjigama, pjesama i esejima, te da je zajednička odrednica Martinovićevih književnih interesovanja reaktuelizacija vremena zaturenog negdje u dalekoj prošlosti.

Knjiga “Glasovi iz Doklee” pored mitološkog prizvuka osvjetljava i identitetske nedoumice – ističe Rakočević:

– Pisac pretenduje da sistematizujući neke topose naše prošlosti napravi neku vrstu albuma u kom će oni biti ponovo vidljivi i dostupni za podsjećanje na naše pretke, naše osobenosti i uopšte osobine – objašnjava on.

Autor, Miraš Martinović je kazao da je proputovao cijelu Crnu Goru. Sve moguće lokalitete i prostore gdje su bile civilizacije, ljudi i narodi koji su se ovdje smjenjivali, miješali i ostavili bilo kakav trag:

– I nijesam se zadržao samo na tome, išao sam i do Hrvatske, do Narone odakle je porijeklom kraljica Teuta, potom u grad Daorson blizu Stoca, grad koji je stradao 41. godine prije Hrista, nikad nije obnovljen, a i dan-danas su ruševine prisutne. Posebno su me zanimali urbaniteti jer su to mjesta gdje je sve skoncentrisano, ljudski životi i tragovi i to su “mjesta odakle se čita”- kazao je Martinović.

Ipak, prostor Crne Gore glavni je prostor kuda se kreće, imaginarno i faktički, kroz svoje knjige.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code