Početna Turizam U Crnoj Gori 140 hiljada turista, ili 9% više

U Crnoj Gori 140 hiljada turista, ili 9% više

14

U svim vrstama smještaja u našoj zemlji boravi 140 hiljada turista, 9% više u odnosu na isti period prošle godine. Bilježimo pozitivan trend, kazala je direktorica NTO Željka Radak Kukavičić na obilježavanju jubileja komapnije Casa del Mare:

„Pred nama su manji praznici i špic turističke sezone. Održali smo prvu sjednicu Koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone, koji je oformio Savjet za turizam. Cilj tog tijela je da nastoji da sve izazove koji se budu javili tokom sezone, u koordiniranom radu vrlo efikasno i brzo rješavamo, kako bi se svi gosti iz Crne Gore vratili sa pozitivnim utiscima i željom da se ponovo vrate“, poručila je Radak Kukavičić.

Na hercegnovskoj rivijeri prema posljednjim podacima lokalne TO, boravi 26.472 turista, što je za 0,3 % više u odnosu na uporedni period lani.

Najveći broj registrovanih gostiju, boravi u privatnom smještaju, njih 19.390, dok u hotelima odsijeda 7.061 gost. Prednjače i dalje strani gosti kojih je 25.776, dok je domaćih 706. U hostelima još uvijek nema prijavljenih gostiju, dok odmor u auto kampovima koristi 21 strani gost.

Državni sekretar za turizam u MORT-u, Damir Davidović, ocijenio je da od početka godine bilo 80 hiljada turista više u odnosu na uporedni period prošle godine:

„Vjerujem da smo u ovom trenutku prebacili tj, da se nalazimo između 300 – 400 hiljada noćenja više nego u istom periodu prošle godine. Bilježimo snažan rast gostiju sa tržišta Zapadne Evrope, što je izuzetno važno. Imali smo u maju situaciju u hotelima da su najbrojniji turisti bili iz Njemačke, Francuske i Kine, što se ne poklapa sa nekim našim tradicionalnim razmišljanjima odakle dolaze gosti u Crnu Goru“, kazao je Davidović.

To je rezultat snažnije promocije, većih ulaganja:

„Prihodi prema nezvaničnim podacima za prva četiri mjeseca su za 25% odsto veći. Ali, znamo da početak godine ne nosi procentualno veliki dio ukupne zarade na nivou godine. Najave koje imamo, uz tradicionalne izazove početkom jula, očekujemo da sezona bude dobra i da postignemo rezultate koji će predstavljati standard i mjerilo za sve buduće “, kazao je on.

Bilježimo i porast broja novih hotelskih objekata, čemu je dokaz i stari-novi hotel Mediterraneo komapnije Casa del Mare u Kamenarima, što je kako je naveo, dovoljan razlog za ozbiljan optimizam.

Sjednice tijela za praćenje turističke sezone, trebalo bi kako je Davidović, da pokažu izazove i probleme sa kojima se susrijeće turistička privreda i koje bi trebalo riješiti, a ujedno i da daju smjernice za što bolju pripremu sljedeće sezone, koje počinju već u septembru.

14 Komentari

 1. Samo mi nije jasno kako moze covek da prica ovakve lazi pa koga laze prvo sebe pa druge herceg novi zelenika prazno je duplo manje nego proslo leto to je istina

 2. E, sjutra se tek ocekuje navalica. Cuo sam da nam dolazi miliardu turista!
  Plaze ste poceli cistit 3. jula, radovi na putevima i gradjevinski radovi su trajali do15.,ponuda nikakva, cijene katastrofalne,pa ko ce odje doc?

 3. Vise od 9 posto !!!!
  Pušite vi njih odoka se vidi da je to sve puno !!!!
  A potrošnja ove god veća za 32 posto !!!!
  A sto će te mi smo ipak lideri u regionu, nije lako nositi taj teret lidera !!!!!
  Sto bi tekli ovi iz elektro privrede
  ,, podijelimo teret ,,
  😂😂😂😂😂

 4. Samo me interesuje gdje su svi ti ljudi, posto su Herceg Novi, Tivat i Kotor prazni…

  Da li to racunate sve radnike iz Turske i Albanije

  • Vozaju ih kruzerima na izlet u Titograd i samo prespavaju u Novome. Ukrcaju ih na high speed kruzer izjutra u pet sati i vrate ih iza deset naveče, pa zbog toga građani Novog ne vide turiste, mrak je.

 5. Na Hercegnovskoj rivjeri je osjetno manji broj gostiju nego prosle godine (neuporedivi manje je bilo i u Junu) sa drasticno manjim potrosackim mogucnostima nego prosle godine.
  I to je jedina istina sta god ko volio ili zelio slagat a kad poredite da je u medju vremunu sagradjeno ili osposobljeno jos soba, apartmana ili slicno dovodi do jos veceg pada popunjenosti.

  • Usphesna kampanja tokom zime,obilasci,promocije,putovanja,koncerti…..i rezultat ne mize da izistane.Kada se ozbiljno radi uspjeh je ne izostavan.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code