Početna Naslovna U Crnoj Gori 29 hiljada turista, 10% više nego lani

U Crnoj Gori 29 hiljada turista, 10% više nego lani

5

U našoj zemlji trenutno boravi 29 hiljada turista, deset odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštila je portparolka Nacionalne turističke organizacije, Nina Vukčević.

– Najviše turista boravi na budvanskoj rivijeri, u Herceg Novom i Ulcinju. Na crnogorskoj obali dominiraju gosti iz Rusije, zatim slijede Njemačka, Srbija, Austrija, Francuska i Albanija – kazala je Vukčević agenciji Mina-business.

Ona je navela da se bilježi solidna popunjenost i na sjeveru države, gdje trenutno borave organizovane grupe turiste iz Njemačke, Francuske, Izraela, Rusije i Kine.

Hotelijeri su zadovoljni ovogodišnjom predsezonom.

– Prvi gosti su stigli u već početkom marta, a hotelijeri za prva tri mjeseca bilježe rast gostiju od 44 odsto, što nam govori da naši gosti dominantno dolaze u hotele – dodala je Vukčević.

Tokom prva tri mjeseca ove godine u hotelima i privatnom smještaju boravilo je preko 166 hiljada turista, odnosno 38 odsto više, koji su ostvarili preko 645 hiljada noćenja, što je 22 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

– Prema našem brojnom stanju koje obrađujemo svake sedmice, od početka godine do danas nijesmo zabilježili nijedan pad, a prosječna stopa rasta turista iznosi 20 odsto – saopštila je Vukčević.

Prema njenim riječima, na oba crnogorska aerodroma do maja je opsluženo preko 480 hiljada putnika, što je 40 hiljada više u odnosu na prošlu godinu.

– Takođe, Nacionalni parkovi bilježe rast broja posjetilaca od 20 odsto, što nam pokazuje da je taj segment ponude sve atraktivniji – kazala je Vukčević.

Kada se govori o finansijskim pokazateljima, ukupni namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, naplaćeni od početka godine zaključno sa 16. majem, iznose skoro 530 hiljada EUR, što predstavlja rast od 25 odsto u odnosu prošlu godinu.

U NTO-u, kao i do sada, u glavnoj turističkoj sezoni očekuju maksimalnu popunjenost kapaciteta kako na primorju tako i na sjeveru.

– Dobra uvertira za uspješnu turističku sezonu je jedna od najznačajnih manifestacija koja će svakako obilježiti ovu turističku godinu i početak glavne sezone, Igre malih zemalja Evrope, koje će privući više od dvije hiljade učesnika i preko 200 medija i samim tim imati nemjerljive promotivne efekte za našu destinaciju – smatra Vukčević.

Kako je kazala, ono što će doprinijeti dobrim turističkim rezultatima jeste i činjenica da je Crna Gora preko crnogorskih aerodroma ove godine povezana sa 68 destinacija svijeta.

 U Herceg Novom 18% više gostiju

Prema podacima TO Hreceg Novi, u hotelima i domaćoj radinosti boravi 5847 gostiju, što je 18 odsto više nego lani.

U Hotelima je 3453, ili 24 odsto više, a kod stanodavaca 2394 turista ili 10 odsto više. Najbrojniji su stranci, 5283 , što je bolja posjeta za 21%.

5 Komentari

  1. Mislite prijavljenih 29 000 turista za boravisnu taksu. Nemoj te kao prosle godine. Napisali ste isto pa poceli da dizu cene svi redom po gradu: Voli, Idea, HDL, taxi more, butici, pijaca, kafici…

    8
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code