Početna Turizam U Crnoj Gori bolja sezona od lanjske, a Rusa 14 % više

U Crnoj Gori bolja sezona od lanjske, a Rusa 14 % više

7

Imajući u vidu negativne medijske tekstove o turističkoj sezoni u Crnoj Gori i posjeti ruskih turista, (http://www.blic.rs/vesti/svet/crnogorsko-primorje-presusilo-rusi-masovno-bojkotuju-turisticku-sezonu-hoteli-zjape/blm7zj) reagovali su iz NTO.

Od početka godine u Crnoj Gori je evidentan porast broja turista i ostvarenih noćenja u odnosu na prethodnu godinu. Posebno nas raduje činjenica da smo imali više nego uspješnu predsezonu, ali i to što tokom glavne sezone bilježimo pozitivne rezultate. Za prvih 6 mjeseci u Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju boravilo blizu 349 000 turista (18 % više), a ostvareno je skoro 1 212 000 noćenja, oko 15 % više u odnosu na isti period prethodne godine, saopštavaju iz NTO Crne Gore.

Kada govorimo o ruskom tržištu, prema zvaničnim statističkim podacima u hotelskom smještaju tokom prvih 6 mjeseci 2017. godine boravilo je blizu 30 000 turista iz Rusije što je za oko 14 % više u odnosu na isti period prethodne godine. Broj ostvarenih noćenja turista iz Rusije u hotelskom smještaju je i više nego učetvorostručen, oni su za prvih 6 mjeseci ostvarili preko 179 000 noćenja.

I podaci Aerodroma Tivat pokazuju porast broja putnika i aviona iz Rusije. Tokom prethodna dva mjeseca (jun i jul), prema podacima Aerodrom Tivat, bilježi se prosječan rast prometa putnika sa ovog tržišta do 22% i rast prometa aviona do 20%. Samo tokom prethodne sedmice na Aerodrom Tivat doputovalo je 13.000 putnika iz Rusije, što je 15 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a obavljeno je 68 rotacija što je za 16 % više u odnosu na isti period prethodne godine.

Pored dobre posjete, evidentno je da iz godine u godinu bilježimo rast smještajnih kapaciteta i u hotelima i u privatnom smještaju, samo tokom prethodnih godinu i po dana otvorena su 33 nova hotela, većina visoke kategorije. Prema našim informacijama hotelijeri su zadovoljni bukingom i postoji mogućnost da neki od hotela bilježi pad prometa sa nekog tržišta, ali svakako promet jednog ili manjeg broja hotela ne predstavlja mjerodavan parametar kada govorimo o turističkom prometu na nivou Crne Gore o čemu govore i pomenuti podaci.

I podaci drugih nadležnih institucija graničnih prelaza, nacionalnih parkova za ovih šest mjeseci pokazuju kontinuirani rast u odnosu na prethodnu godinu. Turistička privreda je ove godine spremno dočekala turističku sezonu sa kvalitetnom pansionskom i vanpansionskom ponudom, lokalne turističke organizacije obogatile su kulturno zabavni program u svojim gradovima, mnogi problemi koji su bili prisutni prethodnih godina značajno su smanjeni. O tome najbolje govore i podaci turističkog Call centra Nacionalne turističke organizacije koji je u prethodnom periodu zabilježio značajno manji broj žalbi u odnosu na prethodnu godinu.

Naravno, moramo imati u vidu da i u mnogo jačim i razvijenijim turističkim sredinama ne postoji turistička sezona koja se realizuje bez ijednog propusta, ali utisci na terenu ukazuju da te negativnosti nijesu alarmantne, navode iz NTO.

U vremenu ekonomiskih recesija velika je borba za što veći dio turističkog kolača. Zemlje konkurenti u turizmu veoma često ne biraju sredstva da taj turistički talas što više zapljusne njihovu zemlju. Zato je i prisutna i izvjesna antipropaganda, medjutim uprkos tome crnogorski turizam se odvija blagom uzlaznom linijom i možemo sa puno optimizma gledati na ovogodišnju turističku sezonu, o čemu svjedoče i pozitivni rezultati ostvareni u prvom dijelu godine. Svaka kampanja, uvijek nađe put do onih koji je u manjoj ili većoj mjeri prihvate. Naše je da se suprastavimo samo na jedan način: istinom i kvalitetom što je najbolje oružje kako bi se minimizirali negativni efekti kampanja.

Zahvaljujuci kvalitetu i raznovrsnosti ponude koja može zadovoljiti potrebe turista sa različitih trzišta i naše marketing aktivnosti umjerene su na različite ciljne grupe po tržištima. Nova tržišta, prije svega Zapadne i Sjeverne Evrope su naš prioritet i uz aktivnosti koje realizujemo vezano za nove ponude i uz poboljsanje dostupnosti utiču da se struktura turista mijenja iako su još uvijek u špicu sezone dominantni turisti iz regiona i Rusije.

– Marketinške aktivnosti Nacionalne turističke organizacije i lokalnih turističkih organizacija usmjerene su na promovisanje naše ponude, a u pravcu privlačenja većeg broja turista. Sigurni smo da će i ove godine svi gosti prenijeti lijepe i pozitivne utiske iz Crne Gore, što je ujedno i najbolji odgovor na negativnu medijsku kampanju o turističkoj sezoni u Crnoj Gori – zaključuju iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

7 Komentari

 1. Možda je ovo tačno ali je platežna moć istih NIKAKVA!!!!!!!!!!A,tek Rusi priča za sebe.
  Što se tiče Novog,autobuska stanica UŽAS!!! a ljudi iz Komunalne policije glavni dileri za sobe-
  U 0925ostalom videćemo koliki će na kraju biti prihod od boravišne takse??

 2. Svak moze pogledat red letenja tivatskog aerodroma. Petnaest do dvadeset dolazaka aviona iz Rusije dnevno. Vjerovatno ne lete prazni. E sad, dje su ti Rusi to je drugo pitanje
  A turizam je sirok pojam. Zavisi ko se cime bavi, na sta se bazirao. Naravno da uvjek moze bolje ali nije svima losa sezona

  2
  1
 3. Pitajte Dragana Ivancevic Purka da vam kaze koliko je tur operatora iz Rusije otkazalo vec ugovorene aranzmane jer se vi ocito ne razumijete u svoj poso.

  6
  1
 4. Hajde da se lazemo.
  Koga vi vise folirate jer zaista mislite da je ovaj narod redtardiran pa da ne vidi propast ove sezone i po broju ruskih turista koji je ne uporedivo manje u odnosu na ranije godine o vanpansonskoj potrosnji ne vredi trositi rijeci katastrofa.

  11
  5
  • Sta je Vama…jeste li slijepi pored ociju…sve je puno krcato…nema dje igka da se baci…zasto tako negativno…a vanpansionska…konje konkurentan kvalitetom i cijenom taj je pun…ostali se uvijek zale…

   7
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code