U Crnoj Gori jedan fizioterapeut na 10 hiljada stanovnika

U Crnoj Gori jedan fizioterapeut na 10 hiljada stanovnika

2
Podijeli

Fizioterapeuti moraju imati licence, ali ih u Crnoj Gori mora biti više, kaže za Radio Jadran, povodom 8. septembra Međunarodnog dana fizioterapeuta, predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, Krsto Kovačević.

Ovaj dan je prilika za promociju fizioterapeutske struke i podizanje svijesti o djelotvornosti i uspjehu fizioterapeuta u prevenciji i liječenju različitih oboljenja kroz cijeli životni vijek ljudi.

Picerija i restoran

Vodeći se standardima koji se primjenjuju u Evropi, u svakoj zemlji bi trebalo da bude 1 fizioterapuet na 1100 stanovnika. Fizioterapeutski kadar je u deficitu u svim opštinama u Crnoj Gori, s obzirom na to da ih u prosjeku radi 1 na 10000 stanovnika.

– Crna Gora je daleko od evropskog standarda. Ipak, ide se ka tome da se poveća zaposlenost i da jedan fizioterapeut bude na 6 hiljada stanovnika, te da se približimo Evropi – objašnjava Kovačević.

Potreba za fizioterapeutima sve je veća, a situaciju mogu znatno popraviti menadžmenti Domova zdravlja, angažovanjem fizioterapeuta, smatra Kovačević.

Svjetska konfederacija za fizikalnu terapiju osmislila je obilježavanje Svjetskog dana pod sloganom “Fizička aktivnost za život”, jer čak 70% stanovnika dane provodi u sjedećem položaju.

– To je veoma visok procenat i ovim sloganom želimo se ukažemo na značaj fizičke aktinovsti, da se ona smanjuje za nekih 20 do 30% uz nastanak određenih oboljenja – kazao je Kovačević
Komora fiziotrapeuta, koja je od nedavno počela sa radom, dobila je jedan broj zahtjeva za izdavanje licenci fizioterapeutima koji žele da obavljaju djelatnost u Crnoj Gori, mada svi treba da se licenciraju.

Kovačević je pohvalio saradnju sa direktorima i menadžmentima lokalnih Domova zdravlja, koji pokazuju razumjevanje i uvažavaju sugestije za unapređenje rada fizioterapeuta. On je optimističan i kada je riječ o Domovima zdravlja u Ulcinju, Pljevljima i Kotoru, gdje sada radi samo po jedan fizioterapeut.

Smanjuje se i broj onih koji praksu obavljaju bez diplome, ocjenjuje Kovačević, jer Komora je krenula u proces licenciranja i obnavljanja licenci fizioterapeuta.

– Licenca je važna za svakoga ko se bavi ovom praksom, jer bez nje ni jedan fizioterapeut neće moći da obavlja praksu u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, kao ni u privatnoj i drugim djelatnostima u kojima je potreban ovaj stručni kadar. Sve one koji, pak, budu obavljali praksu fizioterapeuta bez licence kazniće najprije Komora, a onda i Uprava za inspekcijske poslove – zaključuje Kovačević.

2 Komentari

  1. Hvali kadra ,a koliko je fizoterapeuta na birou rada.Ovo zvanje je toliko spusteno zadnjih godina da je to katastrofa ,cast za par njih koji su se snasli.

    4
    1

Ostavite komentar

*

code