Početna Društvo U Crnoj Gori lani 4,6% više saobraćajnih nezgoda i 3,2% više stradalih

U Crnoj Gori lani 4,6% više saobraćajnih nezgoda i 3,2% više stradalih

0

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije danas u svijetu u saobraćajnim nezgodama smrtno strada oko 1.350.000 ljudi godišnje, a oko 50.000.000 bude povrijeđeno. Pri tome, više od polovine stradalih osoba su pješaci, biciklisti i motociklisti.

SZO navodi da u saobraćajnim nezgodama najčešće stradaju mladi (povrede na putu, u saobraćaju su vodeći uzrok smrti za djecu i mlade odrasle ljude, starosti od 5–29 godina). Takođe i siromašni (stopa smrtnosti od drumskog saobraćaja je tri puta veća u zemljama sa niskim prihodima sa prosjekom stopa od 27,5 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, u odnosu na zemlje sa visokim nacionalnim dohotkom, u kojima prosječna stopa znosi 8,3 umrla na 100.000 stanovnika).

Prema podacima MONSTAT-a, broj saobraćajnih nezgoda u 2019. godini iznosio je 6.210, što je u odnosu na 2018. godinu više za 4,6%, kada je broj saobraćajnih nezgoda iznosio 5.872. Broj nastradalih lica u 2019. godini iznosio je 2.801 (od čega je 2.754 povrijeđenih i 47 poginulih lica), što je više za 3,2% u odnosu na prethodnu, 2018. godinu.

Statistički pokazatelji o saobraćajnim nezgodama Uprave policije ukazuju da su u Crnoj Gori najčešće poginuli u saobraćaju bili vozači motornih vozila koji čine 50% svih poginulih lica. Zatim slijede saputnici koji čine 25% poginulih lica, pješaci oko 17%, na kraju motociklisti koji čine oko 8% od ukupno poginulih lica.

Najviše poginulih je bilo na magistralnim putevima i to oko 60%, zatim na ulicama oko 20%, na lokalnim putevima je poginulo oko 5%, na regionalnim putevima oko 3%, a na nekategorisanim putevima oko 2% poginulih osoba. Ljudski faktor je uzrok najvećeg broja saobraćajnih nezgoda.

Posljednja nedjelja u aprilu posvećena sjećanju na poginule i povrijeđene

Kako saopštavaju iz Instituta za javno zdravlje, posljednja nedjelja u aprilu ove godine biće posvećena sjećanju na poginule ili povrijeđene u saobraćajnim nezgodama, njihovim porodicama i zajednicama, ali i onima koji su u svom poslu svakodnevno uključeni u zbrinjavanje stradalih osoba i saniranju posljedica povređivanja.

Osim toga, obilježavanje Nedjelje prevencija povreda u saobraćaju usmjerena je i ka ukazivanju značaja preduzimanja kompetentnih mjera kojima nezgode mogu biti spriječene.

Aktuelna epidemiološka situacija izazvana virusom COVID 19 postavila je ostale zdravstvene probleme na prioritetno niže pozicije, a smanjenje frekvencije saobraćaja doprinijelo skretanju pažnje sa velikog broja umrlih i povrijeđenih iz saobraćajnog traumatizma na posljedice navedene infekcije. Međutim, pravo je vrijeme da se ukaže na preventabilni karakter problema koje ostvaruju dalekosežne posljedice po zdravlje, kao što je saobraćajni traumatizam.

Procjene su da se svake godine za saniranje saobraćajnih nezgoda potroši oko 3% bruto domaćeg proizvoda, koji nastaju usljed troškova liječenja, gubitka produktivnosti stradalih ili onesposobljenih lica, radne neangažovanosti ostalih članova porodice zbog obaveze njege nastradalog i jedan su od vodećih uzroka prijevremenog umiranja u svim zemljama svijeta.

Kako spriječiti povrede

Povrede u saobraćaju se mogu spriječiti odgovornim ponašanjem i izbjegavanjem faktora rizika, a prvenstveno primjenom sljedećih mjera: izbjegavanjem neprilagođene i nepropisne brzine prilikom upravljanja saobraćajnim vozilom, neupražnjavanjem vožnje nakon upotrebe alkohola i droga, izbjegavanjem vožnje u situacijama kada se osjeća umor, neupotrebom sigurnosnih pojaseva, neupotrebom dječjih auto-sjedišta, izbjegavanjem upotrebe mobilnih uređaja tokom vožnje, izbjegavanjem vožnje neispravnih vozila, nenošenjem kacige i druge sigurnosne opreme kod motociklista, izbjegavanjem pušenje tokom vožnje. Jedan od evidentnih faktora rizika kod saobraćajnih nezgoda je i loša putna infrastruktura.

U proteklim godinama doneseno je više značajnih međunarodnih i nacionalnih zakona, propisa i dokumenata iz ove oblasti, a usvajanje Zakona o bezbijednosti saobraćaja na putevima, obezbijedilo je reguslisanje prava i obaveza učesnika u saobraćaju, radi smanjenja broja poginulih i povrijeđenih lica.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code