Početna Eco U Crnoj Gori uskoro početak čipovanja pasa, upitno “Gađanje kokota” u Perastu

U Crnoj Gori uskoro početak čipovanja pasa, upitno “Gađanje kokota” u Perastu

0

Nakon postupka javne nabavke čipova, vakcina i pasoša, koji je u toku, počeće prva organizovana akcija čipovanja pasa u Crnoj Gori. Savjet za zaštitu životinja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopštio da je uspostavljena i Centralna baza za registraciju pasa.

Raspravljano je o načinu sporovođenja akcije, koja obuhvata čipovanje i istovremenu vakcinaciju protiv bjesnila i izradu pasoša za pse.

Picerija i restoran

– Iskazana su velika očekivanja od ove akcije, prije svega u dijelu jasnog prepoznavanja vlasnika pasa, čime će se obezbjediti značajno veći nivonjihove odgovornosti, ali i sprovođenje efikasne kaznene politike za neogovorne. Obilježavanje pasa doprinijeće unapređenju sistema zdravstvene zaštite životinja od bjesnila i posljedično zaštite zdravlja ljudi – navode iz Ministarstva.

Članovi Savjeta su bili saglasni da Nacrt strategije za kontrolu populacije pasa lutalica još nije spreman za javnu raspravu. Za pripremu strategije, koja će biti kvalitetan okvir za rješavanje ove problematike u Crnoj Gori, radnoj grupi je ostavljen rok do 1. jula.

Savjet je razgovarao i o aktuelnim izmjenama Zakona o zaštiti dobrobiti životinja, koje je inicirao NVO sektor, a koja se odnosi na zabranu cirkusa sa životinjama i zabranu farmi krznašica.

Bilo je riječi i o prijavi NVO „Korina animals“ zbog korišćenja životinja tokom manifestacije „Gađanje kokota“ u Perastu. Saglasili su se da je potrebno preduzeti dalje mjere u skladu sa propisima zbog kršenja odredbi Zakona o zaštiti dobrobiti životinja.

Pokrenuta je još jedna značajna tema, a koja se odnosi se na napuštene druge životinje ili životinje koje nijesu pod nadzorom vlasnika, što je sve češća pojava u mnogim opštinama Crne Gore.

S obzirom da su pokrenute brojne građanske inicijative koje se odnose na napuštene konje u Kučima, goveda u Ulcinju i Tivtu i druge slučajeve, dogovoreno je da se ovom problemu pristupi sa krajnjom ozbiljnošću. Savjet je podržao predlog Uprave da se protiv neodgovrnih držalaca, a u skladu sa zakonom preduzmu najstrože mjere i da se preduzmu akcije oduzimanja  i adekvatnog zbrinjavanja životinja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code