Početna Eco U Crnoj Gori utvrđeno prisustvo 56 mužjaka i 18 ženki velike ušare

U Crnoj Gori utvrđeno prisustvo 56 mužjaka i 18 ženki velike ušare

1

Popis najveće evropske sove, velike ušare, treći „Bubo night“, realizovan je kroz 6 večeri u organizaciji Centra za zaštitu i proučavanje ptica. Podršku su dali 57 volontera, studenata i građana, koji su na 103 tačke utvrdili prisustvo 56 mužjaka i 18 ženki velike ušare.

Pored Bokokotoroskog zaliva, obale od Budve do Ulcinja, Rumije, Bjelopavlića, kanjona Morače i Cijevne, popisom je prvi put obuhvaćen i sjever Crne Gore (Plavsko-gusinjska dolina i Polimlje).

– Ovogodišnji monitoring predstavljao je i izazov u samom startu, s obzirom da smo planirali da pokrijemo i ono što je rađeno u protekle dvije godine ali i da proširimo istraživanje na sjever- ističu iz CZIP-a.

Pored rada na terenu, uz instrukcije ornitologa iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica, dio događaja obuhvatao je i okupljanje nakon popisa pri čemu su kroz prezentaciju „Sove Crne Gore“ učesnici slušali o vrstama sova u Crnoj Gori, njihovoj ekologiji, status. Posebni fokus bio je na velikoj ušari. Osim toga govorilo se o budućim sličnim aktivnostima CZIP-a kroz koje će biti prostora da se uključe svi zainteresovani i na sličan način doprinesu unapređenju znanja o prisutnosti pojedinih vrsta kod nas.

„Bubo night” je nastao u Sloveniji prije 20 godina, uspostavio ga je Tomaž Mihelič iz DOPPS-a (BirdLife Slovenia). Protekle dvije godine događaj je krenuo u Crnoj Gori, uz pomoć Tomaža kao i veliku podršku i saradnju sa projektnim timom Natura 2000 kroz projekat „Uspostavljanje Natura 2000 područja u Crnoj Gori“.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code