Početna Turizam U Crnoj Gori više od 70 hiljada turista, dobra popunjenost smještajnih kapaciteta

U Crnoj Gori više od 70 hiljada turista, dobra popunjenost smještajnih kapaciteta

0
U Crnoj Gori trenutno boravi 70 hiljada turista, što je 64 odsto u odnosu na 2019.godinu, saopštila je PR  Nacionalne turističke organizacije (NTO) Nina Vukčević, prenosi Mediabiro.
Foto: Mediabiro

“Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, na današnji dan u  Crnoj Gori boravi preko 70 hiljada turista što je 64 odsto u odnosu na  2019.godinu”, kazala je Vukčević agenciji Mediabiro.

Prema njenim riječima, najveći broj turista boravi na Budvanskoj
rivijeri, oko 26 hiljada gostiju što je na nivou od 64 odsto u odnosu na  2019.godinu.
“Nakon Budve, najposjećenije opštine su Ulcinj i Herceg Novi, a na  barskoj rivijeri bilježi se čak i povećanje turističkog prometa od devet  odsto u odnosu na 2019.godinu”, kazala je Vukčević.
Trend solidne posjete, kako je navela, bilježi se u centralnim i
sjevernim opštinama.
“Kda je riječ o strukturi turista trenutno nam najviše gostiju dolazi iz Ukrajine, Kazahstana, zemalja regiona, Rusije,  Izraela, Poljske, Francuske, Italije i Mađarske”, dodala je Vukčević.
Ona je rekla da je avi u privatnom smještaju čija je popunjenost u ovom trenutku oko 62%, dok je popunjenost u hotelima na nivou od 72% u odnosu na 2019.godinu.
Vukčević je rekla da podaci drugih relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa, poput Nacionalnih parkova, Aerodroma Crne Gore, graničnih prelaza pokazuju uspješnu turističku godinu.
“Prema informacijama Aerodroma “load faktor” odnosno stepen popunjenosti aviona koji lete sa naših strateški važnih emitivnih tržišta je na izuzetno dobrom nivou”, rekla je Vukčević.
Ona je kao primjer navela, da je od početka godine zaključno sa
8.septembrom u zavisnosti od avio kompanije, iz Ukrajine popunjenost aviona i preko 90 odsto, iz Njemačke do 86 odsto,  Francuske 85 odsto, Kazahstana 78 odsto, Poljske i Turske odsto, zemalja regiona 76 odsto, Austrije i Velike Britanije do 72 odsto.
Vukčević je poručila da u u kontinuitetu prate tok ove turističke
godine, ocjenjujući njenu uspješnost i na osnovu ostvarenih prihoda.
“Zaključno sa 8.septembrom, namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, u dijelu koji pripada NTO, su na nivou od oko 86 odsto u odnosu na 2019.godinu”, kazala je Vukčević.
Ona je dodala da prema informacijama koje dobijaju od turističke
privrede, upiti i aktuelne rezervacije pokazuju da je na strateškim
tržištima prisutno određeno interesovanje turista.
“Međutim, imajući u vidu da se, shodno epidemiološkoj situaciji, kako u našoj, tako i u drugim državama, iz dana u dan donose nove odluke koje direktno utiču na turistička kretanja, u ovom trenutku nije moguće predvidjeti u kojoj mjeri će se aktuelne rezervacije za postsezonu realizovati”, zaključila je Vukčević.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code