Početna Društvo U Crnu Goru stižu kineske vakcine

U Crnu Goru stižu kineske vakcine

20

Crna Gora će krajem januara dobiti dovoljne količine Sinofarmove vakcine protiv koronavirusa, dogovoreno je tokom današnjeg sastanka između visokih predstavnika ove kineske kompanije i ministarke zdravlja Crne Gore, Jelene Borovinić Bojović – prenosi RTCG.

Foto: Pixabay

Kako je saopšteno, ministarka je tokom online sastanka zahvalila kineskim partnerima na ažurnosti i brizi koju su pokazali tokom intenzivnih pregovora u prethodnom periodu, a koji su rezultirali konačnim dogovorom da u Crnu Goru u najskorijem roku Sinofarm isporuči respektabilne količine vakcine koja će biti dostupna crnogorskim građanima.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja je u završnoj fazi bilateralnih pregovora i sa ostalim proizvođačima vakcina protiv koronavirusa i ostaje pri ranije izrečenom stavu da će prva vakcina kojom će započeti imunizacija u Crnoj Gori biti sa evropskim sertifikatom, te da se radi o Fajzerovoj vakcini.

“Takođe, nastavljen je dijalog koji naša zemlja ima i u okviru COVAX inicijative, tako da će crnogorski građani imati na raspolaganju dovoljne količine vakcina kako bi imunizacija protiv SarsCov2 infekcije bila na visokom nivou”.

20 Komentari

 1. U svemu tome je zalosno sto postoji mogucnost da se u svim zemljama Balkana a i sire, u vede COVID pasos. S obzirom da ce dobiti samo oni koji prime Fajzer vakcinu, mogu dobiti taj pasos. Pa se sad pitamo, da li nam predstoji sjedanje doma, nigdje van granica Cg.

  6
  6
 2. Било би лепо и уљудно имати потпуну информацију да ли је ова вакцина поклон Kине или ју је ЦГ платила.

  10
  1
 3. Toj vakcini je sluzbeni naziv SINOVAC. Ne stizu nam sinovci iz Kine vec je to kovanica izvedena iz latinskog jezika: sino – kineski i vac – vakcina = Kineska vakcina.

  10
  6
  • Nije tacno, to su potpuno dve razlicite vakcine. Sinofarm je vakcina Pekinskog univerziteta i proizvedena je na bazi mrtvog virusa i jedina je klasicna vakcina. Sinovac je privatne kompanije i uradjena je na adeno virusu. Sinofarm vakcinu su vec primili u Emiratima i jos nekim zemljama.

 4. Bolje Kineska nego Americka!
  Od Kineza smo makar dobili vakcine od zapada racku!
  A oni koji nijesu obisli Silnu Kinu bih zamolio da ne Komentarisu!
  Kina je majka izuma ,silna zemlja ..

  19
  16
 5. Čestitamo, eto i rezultati dodjose mada su mnogi mislili da će život stati odlaskom ministara DPS.
  Bez ceremonije, fanfara i političkog marketinga ljudi su završili posao, još jednom čestitke ministarki i timu koji su besprekorno odradili posao nabavke vakcina !!!

  28
  32

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code