Početna Društvo U Đenovićima bista jednom od najznamenitijih Bokelja, kapetanu Špiru Daniloviću

U Đenovićima bista jednom od najznamenitijih Bokelja, kapetanu Špiru Daniloviću

7

Bista Špiru Daniloviću, koji pripada najznamenitijim Bokeljima i pomorskim kapetanima 19. vijeka, prvom pravoslavnom gradonačelniku Herceg Novog, u vrijeme kada je grad pripadao Austro-ugarskoj imperiji,  kao i nosiocu Zlatnog krsta za civilne zasluge, biće otrkrivena u subotu, kod Pokrivenika i crkve  Sv Špiridona, u Đenovićima.

Svečanost  je zakazana za 11 h. Bistu će otkriti mali admiral Bokeljske mormarice, Luka Kovačević i potomak kap. Danilovića, Uroš Danilović. U programu će, osim članova Bokeljske mornarice – Podružnice Herceg Novi, učestvovati i sveštenstvo, kao i oni koji prepoznaju kulturu i tradiciju našeg kraja, kaže organizator programa, Tiho Danilović.

U znak sjećanja na kap. Danilovića govoriće predsjednik Podružnice Bokeljske mornarice Herceg Novi, dr Miro Marić.

Bista kap. Špira Danilovića izlivena je u bronzi, a visoka je 90 cm. Ona je djelo autora koji su radili i spomenik osnivaču grada, Tvrtku I Kotromaniću na Škveru, beogradskih vajara Miodraga i Dragoljuba Dimitrijevića.

Kako je skupštinskom odlukom definisano, ispod biste će biti naslov: Kapetan Špiro Danilović – gradonačelnik Herceg Novog 1862 – 1865.

Kako nam je kazao Tiho Danilović, tokom programa biće podijeljeni flajeri na engleskom i njemačkom jeziku, na kojima će biti fotografije jedrenjaka na kojima je plovio, kao i slika njegovog palaca. U planu je izrada opširnijeg flajera, na 16 strana i 11 jezika, koji će, pored ostalog, pružati podatke i o činu postavljanja biste.

7 Komentari

 1. Mislio sam doći ali kad sam pročitao da je bokeljska mornarica umiješala prste nisam lud.Što dalje od njih i njihovog falsifikovanja istorije Boke i mjenjanja identiteta te mornarice.

  23
  6
 2. Spiridon neće zamjerit što mještani imaju za sve svoju riječ,po tome se znaju i prepoznaju,važno je biti pošten prema drugima,a cijeniti sebe.

  10
  9
 3. Црква је посвећена св. Спиридону (грчко име) а не неком Шпиридону из нашег краја!!!

  32
  11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code