Početna Društvo U Đenovićima sportski teren, igralište za djecu i starije

U Đenovićima sportski teren, igralište za djecu i starije

6

Mjesna zajednica Đenovići, poput Gomile, Tople ili Savine, trebalo bi da dobije reprezentativan, multifunkcionalan sportski teren, na skoro 600 kvadrata, za koji je projekat uradila Agencija za izgradnju i razvoj grada. Izgradnja i opremanje igrališta koštaće, prema procjenama oko 20 hiljada eura.

Foto: Facebook / Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog

Teren će biti urađen na mjestu već postojećeg, u okviru naselja Solidarnosti, a koji je praktično neupotrebljiv, zarastao, sa dotrajalim košem.

Projekat igrališta je urađen na osnovu zahtjeva MZ Đenovići, kazali su Radiju Jadran u Agenciji za izgradnju i razvoj grada. Ukupna površina prostora koja će biti tretirana je oko 568 m2.

Prilikom projektovanja, naročito se vodilo računa o uklapanju igrališta u prirodnu konfiguraciju terena te je zahvat riješen kroz nekoliko denivelisanih platoa, koji su po uzrastu korisnika povezani ili planski fizički razdvojeni iz bezbjednosnih razloga za najmlađe.

Teren će biti “podijeljen” u tri zone: zonu namijenjenu najmlađima od 2-6 godina, ukupne površine 140m2 sa spravama prilagođenim njihovom uzrastu, zonu namijenjenu za starije kao teretana na otvorenom ukupne površine 113m2 i zonu namijenjenu za košarku na polovini terena sa jednim košem i sa malim tribinama ukupne površine 280m2.

Predviđena su ukupno dva ulaza u park (jedan sa istočne i jedan sa južne strane) koja razdvajaju uzraste korisnika (nema miješanja najmlađih sa starijima). Zona za najmlađe je projektovana na najvisočijem platou i ima najviše sunca u toku dana.

Koš na igralištu je orjentisan sjeverno, zaštitna mreža koja uokviruje igralište prema strani koša i dječjih igrališta biće podignuta na propisnu visinu od 4m, dok se prema donjoj ulici blago spušta prateći pad terena, te se na taj način manje ističe i bolje uklapa u okruženje, objašnjavaju u Agenciji.

Zona teretane na otvorenom je funkcionalno vezana uz teren za košarku i pruža mogućnost vježbanja svih mišićnih grupa: leđnih, grudnih, abdomena, ruku i nogu.

Kompletno igralište je oivičeno zelenim zasadom, a u samom igralištu je projektovano visoko zelenilo karakteristično za naše krajeve koje će pružati hladovinu na mjestima na kojima se nalaze sprave.

U toku je, kako nam je potvrđeno u Mjesnoj zajednici, administrativna procedura s obzirom da igralište treba da bude uvršteno u Plan privremenih objekata. U Mjesnoj zajednici kažu da će igralište finansirati dijelom iz sopstvenih sredstava koja su opredijeljena, a dijelom od sponzorstava, donacija. Pokušaće da dobiju neka sredstva eventualno iz budžeta lokalne uprave ili Turističke organizacije. Očekuju da bi radovi mogli početi za oko mjesec.

O igralištu će se nakon izgradnje brinuti Mjesna zajednica Đenovići, uz komunalna preduzeća.

6 Komentari

  1. Napokon da moja djeca docekaju da se igraju na takvom terenu kad ja nisam mogla kao mala, ali smo se mi igrali ipak kna njemu u kakvom god stanju da je bio.

    1
    1
  2. Odlicno ste napravili teren na toplu 1 kod supa! plasticna podloga se raspala poslije 10 dana. Sta je sa terenom u igalo kod pijace? Samo obecanja dajete!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code