Početna Društvo U Dječijem domu fali stručni kadar, odbačene prijave za nasilje nad djecom

U Dječijem domu fali stručni kadar, odbačene prijave za nasilje nad djecom

5

U Dječijem domu Mladost u Bijeloj boravi devedesetoro djece, što je maksimum kapaciteta, a u neposrednom radu sa njima radi 14 vaspitača. Više od trećine djece ima smetnje u razvoju različitih oblika i zahtijeva individualni pristup u radu, navodi se u izvještaju ombudsmana.

Da postoje ozbiljni problemi u funkcionisanju i pružanju usluga zaštite djece bez roditeljskog staranja u Dječjem domu Mladost u Bijeloj potvrdio je ombudsman, nakon sprovedenog ispitnog postupka. Jedan od glavnih problema su popunjeni kapaciteti.

„Prema važećoj sistematizaciji popunjenost kapaciteta kada se govori o broju zaposlenih radnika je optimalna popunjenost. Mi nijesmo u mogućnosti trenutno da primimo nikoga“, kazala je ona za NovuM.

Pored popunjenih kapaciteta, problem predstavlja i nedostatak stručnog kadra, navodi se u izvještaju ombudmana.

„Sa djecom radi 76 zaposlenih, u neposrednom radu sa djecom 14 stručnih radnika, 16 stručnih saradnika, 3 stručna radnika na poslovima njege i 14 saradnika na poslovima njege. Činjenica je da postoji određeni deficit, ali se intenzivno radi na prevazilaženju tog problema. Nakon usvajanja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Domu, pristupiće se raspisivanju konkursa i prijemu novih zaposlenih”, kažu u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Povećanje broja zaposlenih je neophodno, jer u domu više od trećine djece ima smetnje u razvoju različitih oblika gdje je potreban individualni pristup rada.

„Ono što je karakteristika rada sa djecom je da bi trebalo da bude jedan individualni pristup. Sve su to djeca koja potiču iz različitih okruženja sa različitim problemima i na njima treba zaista individualno raditi. A svaki individualni rad podrazumijeva i veći broj zaposlenih lica”, obrazlaže zamjenica ombudsmana, Snežana Mijušković.

Direktorica doma, Vesna Zlatković svjesna je da djeca dolaze iz posebno traumatskih sredina, da im je potrebna i adaptacija na ove uslove institucionalnog života, života u zajednici. Osnov i jeste individualni rad koji nijesu mogli zbog nedostatka kapaciteta da obezbijede, dodaje ona.

U Ministarstvu finansija i socijalnog staranja navode da sa djecom sa smetnjama u razvoju radi visoko stručni kadar, stručni saradnici i saradnici na poslovima njege.

“Kada je riječ o stručnim radnicima i saradnicima postoji određeni deficit, ali to ne znači da su djeca bez podrške i da nisu bezbjedna. U narednom periodu ćemo povećati broj stručnih radnika i stručnih saradnika“, tvrde u ministarstvu.

Ima li u Domu nasilja nad djecom kao “vaspitne mjere” ?

Ombudsman je dobio i prijavu jednog štićenika u kojoj je između ostalog navedeno da se kontinuirano događa nasilje nad djecom od vaspitača, te da je to uobičajena vaspitna mjera, kao i da je učestalo psihičko i emotivno nasilje kroz vikanje, ucjene i zastrašivanje.

„Podnijeta je prijava policiji, ali je sud takvu prijavu odbacio, odnosno nije našao elemente da bi se postupak nastavio. Inače, u slučaju postojanja bilo kakve sumnje, kada se radi o bilo kakvoj vrsti nasilja, mi odmah reagujemo na način da se angažuje interni tim za zaštitu djece od nasilja“, tvrdi direktorica doma, Vesna Zlatković.

Zamjenica ombudsmana, Snežana Mijušković dodaje da suština rada sa djecom jeste da bude što više stručnjaka kako bi se oni osjećali što slobodnijim, sigurnijim. “Jer čim imate male zatvorene sisteme, onda je teško kontrolisati šta se događa“, navodi ona.

Iz uprave Doma se nadaju da će analize izmjene pravilnika o sistematizaciji, koje su uputili resornom ministarstvu naići na razumijevanje nadležnih.

5 Komentari

  1. Dom je najbezbriznije mjesto za tu djecu. Vaspitaci rade najtezi i najodgovorniji posao tamo. Velika podrška za djecu i vaspitace da ste zivi i zdravi!

    24
  2. U neposrednom radu sa djecom 14 stručnih radnika sa licencom?Prebrojali ste se malo ,vaspitaca koji neposredno rade s djecom a ispunjavaju ove uslove nema toliko.Mozda ih ukupno ima u ustanovi toliko,uključujući pravnika ,direktora,psihologa,socijalnog radnika i rukovodioce sektora.Tako da……

    14
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code