U Dječjem domu uskoro Nacionalna dječja telefonska linija i Prihvatilište za zaštitu...

U Dječjem domu uskoro Nacionalna dječja telefonska linija i Prihvatilište za zaštitu djece od nasilja u porodici

5
Podijeli

U okviru sveukupne reforme sistema socijalne i dječije zaštite u Crnoj Gori, kao i strategije razvoja nedostajućih usluga, koje promoviše Ministarstvo rada i socijalnog staranja, JU Dječji dom “Mladost” Bijela uspotaviće uskoro dvije značajne usluge za pomoć i podršku djeci i mladima. Riječ je o Nacionalnoj dječjoj telefonskoj liniji i Prihvatilištu za zaštitu djece od nasilja u porodici.

U ovoj ustanovi sada boravi 67 rezidencijalnih štićenika i 15 mališana na devnom boravku. Najmlađe dijete na rezidencijalnom smještaju ima 4 godine, kazao je za Radio Jadran direkror Doma, Vladmir Delić. On je dodao da je u ovoj godini iz Doma usvojeno dvoje djece.

Picerija i restoran

Savjetodavni servis za djecu i mlade je anonimna, povjerljiva i besplatna usluga, koja se realizuje pozivom na broj 116 111, od ponedjeljka do petka, u vremenu od 13 do 21h, sa fiksnih i mobilnih telefona svih operatera u Crnoj Gori. Usluga je nacionalnog karaktera, jer pokriva cijelu teritoriju Crne Gore, objašnjavaju u Domu.

Uspostavljanje novog servisa i funkcionisanje dječje telefonske linije realizuje se uz podršku kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori i EU, kao dio višegodišnje regionalne inicijative za unapređenje zaštite djece od nasilja, kao i socijalne inkluzije djece sa smetnjama u razvoju, koja se implementira u partnerstvu između UNICEF, European Disability Forum – EDF, EU, i Vlada sedam zemalja u procesu pridruživanja EU.

– Naš partner na ovom značajnom zadatku, takođe je i Telekom Crne Gore, koji je obezbijedio besplatan dolazni poziv i specijalni kratki kod, broj 116 111 (koji inače predstavlja svjetski broj dječjih linija), kao i neophodnu tehničku podršku, koja je važan preduslov za optimalno funkcionisanje usluge – navodi Delić.

Doprinos zadovoljavanju tehničkih i stručnih preduslova za početak rada Nacionalne dječje telefonske linije, dali su i UNDP Crne Gore, u kreiranju softvera i hardvera za ovu uslugu, te Univerzitet Donja Gorica u Podgorici, koji je dao doprinos u resursima za ciljanu promociju nove usluge potencijalnim korisnicima, djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori.

U toku je obuka zaposlenih za telefonske savjetnike, koju sprovodi Nacionalna Dečja linija Srbije. Obuka je podijeljena u dva segmenta. Tako se prvi dio realizuje u prostorijama Doma „Mladost“, a drugi dio, koji počinje sjutra, odvijaće se u prostoru Nacionalne Dječje linije Srbije u Beogradu.

Za Prihvatilište uređen poseban prostor

Usluga „Prihvatilište za zaštitu djece od nasilja u porodici“ pruža pomoć i podršku djeci sa različitim traumatskim iskustvima zlostavljanja i zanemarivanja u porodici, zarad saniranja posljedica traume, uz uvažavanje individualnosti svakog djeteta, te njegovog prava na participaciju i dostojanstven život u zajednici. U Prihvatilištu je svakom djetetu obezbijeđen multidisciplinarni pristup, koji sprovode stručni radnici i saradnici na poslovima njege.

Za potrebe funkcionisanja Prihvatilišta u potpunosti je rekonstruisan i opremljen prostor površine 135 m² koji se nalazi u stambenom objektu u neposrednoj blizini Doma „Mladost“ u Bijeloj.

Obje usluge biće implementirane polovinom decembra tekuće godine, isitiču u Domu.

– Takođe smo planirali da u drugoj polovini decembra, obilježimo početak funkcionisanja ovih značajnih usluga, na svečanosti, čiji će domaćin biti Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić. Tačan datum ovog događaja usaglašavamo sa resornim Ministarstvom, očekujemo da će to biti između 21. i 25. decembra, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena – precizira Delić.

I ove godine u prostorijama ove ustanove biće upriličen „Dan otvorenih vrata Doma”, kada će zaspoleni u Domu ugostiti saradnike, prijatelje i donatore, a mališani svoje drugare. O terminu ovog događaja janovst će biti blagovremeno informisana.

5 Komentari

 1. Samo sto sam poslao moj komentar u vezi “nedovrsene prilazne staze ulazu u Djecji Dom”, “kopao” sam po internetu i pronasao aktuelnu fotografiju: staza za invalide je veoma lijepo izradjena, inox ograda je postavljena, skalina nema. Dakle, problemi o kojim sam kriticki pisao ne postoje, ali postoji stara fotografija ulaza u Djecji Dom Bijela koju Radio Jadran uporno objavljuje… Cemu to, zar ne moze neko iz Bijele usput slikati i poslati Radio Jadranu.
  Aktuelnu fotografiju sam pronasao uz tekst:
  nov. 20, 2018 at 12:00 pm
  Društvo
  MEĐUNARODNI DAN DJETETA U DJEČIJEM DOMU “MLADOST”

 2. Veoma me interesuje kakvo je momentalno stanje polukruznog puta ka ulazu u Dom za osobe u invalidskim kolicima koji se vidi na slici uz tekst. Radio Jadran vec tri puta pisao o Djecijem Domu Bijela i stalno postavlja istu fotografiju…
  Vidno je da je polukrzuni put naknadno sagradjen, da prethodno nije ni bio planiran. Na donjem podestu je skalin koji sam invalid u kolicima tesko da moze savladati. Gore su skresana dva vertikalna zidica koja su ometala prilaz, ograda nije postavljena ili mozda cak nije ni planirana?!
  Da li je idejni tvorac mozda autor neslavne ograde na Setalistu Pet Danica u Herceg Novom? Taj nonsens me ne bi zacudio. Ljubitelj sam nonsensa Monti Pajtona, ali samo engleski original na TV. Novska ograda i ovaj polukruzni put su nonsens koji moze zivota kostati,; to ne moze biti komedija nego najcrnji humor…
  Gledao sam u beogradskoj Politici fotografiju Doma zdravlja (Palilula?) koji ima strme ulazne stepenice i polukruzni naknadno napravljeni put za invalide. Pogledao sam preko Google map jos nekoliko medicinskih ustanova u Beogradu – ni oni nisu imali prilaz za invalide… Balkanska “nonsalantnost” prema invalidima. Moj komentar su odbili da objave.
  Imam utisak da su i te dodatno napravljene staze poslijedica inicijativa i uslova Zapada za prijem u EU. Inace se domaci ne bi djavoljom mucili da prave te staze za invalide. To bi ostalo na precutnom stavu:”bolje da se muce invalidi nego funkcioneri”. Predlazem Radio Jadranu da se raspita o ovim problemima, da li su u medjuvremenu rijeseni ili se prvo ceka nesreca za naslovnicu?

 3. Zadovoljstvo je procitati ovako lijepe vijesti. Sve cesce se cuje, da djeca iz Doma odrastaju u mlade, uspjesne ljude. Neka je srecno, svima koji ucestvuju u ovakvim i slicnim projektima.

Ostavite komentar

*

code